שתף קטע נבחר
 

לא רק קורונה: שובו של "המוות השחור"?

מומחה מהאוניברסיטה העברית העריך כי הסיכוי להתפרצות מגפת הדבר, שגבתה חיים של עשרות מיליוני בני אדם בעבר, נמוך מאוד - למרות שנער מת מהמחלה במונגוליה

 

 

ריאיון עם פרופ' לי מרדכי    (צילום: משי בן עמי)

ריאיון עם פרופ' לי מרדכי    (צילום: משי בן עמי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

סוכנות הידיעות הסינית xinhua דיווחה אמש (יום א') כי נער בן 15 ממערב מונגוליה מת מדבר. על-פי הדיווח, הנער אכל בשר מרמיטה לפני שמת. שני מקרים נוספים של דבר התגלו במחוז סמוך, למחוז שבו מת הנער.

 

מחלת הדבר מאופיינת בחום גבוה, בהתנפחות בלוטות הלימפה או בדלקת ריאות קשה ובאפיסת כוחות. היא נותרה בעיה חמורה במדינות מסוימות בעולם השלישי. מאות מקרים של דבר מדווחים מדי שנה לארגוני הבריאות העולמיים, ונתון זה כנראה נמוך מהמספר האמיתי. אז האם מדובר במגפה חדשה שמתפרצת? ד"ר לי מרדכי, חוקר מגפות עבר מהאוניברסיטה העברית בירושלים, התייחס למגפת הדבר בריאיון באולפן ynet: "המוות השחור של ימי הביניים זאת מחלה שעדיין קיימת. היא קיימת במונגוליה ובסין, אבל גם באפריקה ואפילו בארצות הברית. בכל אחד מהמקומות האלה אנשים חולים בכל שנה".

 

איור המתאר את המגפה (צילום: מתוך ויקיפדיה)
איור המתאר את המגפה בקיסרות הביזנטית(צילום: מתוך ויקיפדיה)

 

הוא דיבר על העיתוי בצל הקורונה והפחד שמגפת הדבר, שגרמה לעשרות מיליוני קורבנות לפני כ-1,500 שנה בקיסרות הביזנטית, תחזור. "אולי עכשיו זה קצת יותר מרתיע אותנו", אמר ד"ר מרדכי. "אבל זה בסופו של דבר - משהו טבעי. בארה"ב, למשל, יש שבעה מקרים בשנה בממוצע של דבר. אני חושב שבמערב חולים האנשים, שאולי צדים כל מיני יונקים למיניהם, עכברושים ומכרסמים אחרים, מרמיטות".

 

על הדבר, שגרם לקורובנות רבים לאורך ההיסטוריה, סיפר ד"ר מרדכי: "הדבר זו מחלה אולי הכי מוכרת מימי הביניים, 'המוות השחור'. המגפה שעל פי הערכות הרגה בין 75 ל-200 מיליון בני אדם. מבחינת סדר גודל של אוכלוסייה, מדובר על קנה מידה שונה לחלוטין מהקורונה של היום. למשל, אז על פי חלק מהערכות, הדבר הרג לפחות רבע או חצי מהאוכלוסייה של אירופה בתקופה הזאת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך ויקיפדיה
דבר בקיסרות הביזנטית. איור
צילום: מתוך ויקיפדיה
מומלצים