שילמה לגרוש בביהמ"ש, וזכתה בבית הדין הרבני
בביהמ"ש למשפחה חויבה אישה לשלם לבעלה כ-200 אלף ש' מזכויות הפנסיה שלה. אבל בבית הדין הרבני היא זכתה בסכום דומה על הכתובה
בית הדין הרבני בבאר שבע קיבל לאחרונה
באופן חלקי תביעה לתשלום כתובה שהגישה אישה נגד בעלה לשעבר: אף שהיא יזמה את הגירושין, הדיינים התרשמו שלהתנהלות הבעל הייתה תרומה לפרידה, ולכן הם חייבו אותו לשלם לה שליש מהכתובה, סך של כ-173 אלף שקל.
בני הזוג היו נשואים ב-15 שנים. בסוף 2015 הם נפרדו ובסופו של דבר התגרשו. לאחר הגירושין תבעה האישה לחייב את הבעל לשלם לה כתובה בסך 520 אלף שקל.
לטענתה, הבעל לשעבר נהג באלימות כנגדה לאורך כל תקופת הנישואין. היא הוסיפה כי עיקר פרנסת הבית הייתה עליה והוא התנהל כבטלן. לדבריה, לאורך כל התקופה הייתה מוכנה לשקול שיבה לשלום בית, אולם הבעל לא טרח לנסות לפייס אותה. היא הדגישה כי את תביעת הגירושין הגישה רק כשהבינה כי לא ניתן לשקם את מערכת היחסים וכי הבעל הוא זה שהוביל הלכה למעשה לפירוד.
הבעל השיב כי מעולם לא נהג כלפי אשתו באלימות, לא מילולית ולא פיזית. הוא ציין כי אמנם הכנסתו הייתה נמוכה מהכנסתה, אך לא נכון לומר שלא עבד ולא פרנס. הוא טען כי האישה יזמה את הגירושין ובנסיבות אלה היא לא זכאית לכתובה.
הדיין הרב אליהו אריאל אדרי הבהיר כי ככלל אישה שתובעת גירושין מאבדת את תוספת כתובתה. ואולם, מי שתובעת גירושין בגלל מעשיו הרעים של הבעל לא מפסידה את תוספת הכתובה.
לדבריו, לו הייתה התובעת מוכיחה כי ניסיונות פיוס שנעשו מצדה נדחו על ידי הבעל, לא היה מקום לבטל את תוספת הכתובה, אך הדבר לא הוכח. במצב של חוסר בהירות מנהג בתי הדין הוא לקבוע פשרה. בנסיבות אלה יש לחייב את האיש רק בשליש מהכתובה.
נימוק נוסף לפסיקת שליש מהסכום מצא הדיין בכך שהאישה חויבה להעביר לבעל 202,555 שקל במסגרת הליך בבית המשפט למשפחה, בגין זכויות הפנסיה שלה. הדיין כתב בהקשר זה כי "תקפו ההלכתי של חוק יחסי ממון בין בני זוג, שכל כולו הוא הפקעת דין תורה, הינו במקרה הטוב מסופק".
לדבריו, האישה נדרשה לתביעת הכתובה אך ורק כדי לתקן את העיוות שנוצר בכך שנאלצה להעביר לידי הבעל חצי מזכויות הפנסיה שלה. הצדק מחייב להותיר את זכויות הפנסיה בידיה, ויש מקום לומר שהיא "הופסדה ממון שלא כדין".
בתוך כך מתח הדיין ביקורת על חוק יחסי ממון: "המקרה שלפנינו אינו הראשון בו חוק שנועד להגן על נשים הופך לחרב פיפיות ופוגע בנשים... חלפו שנים ופערי ההשתכרות בין נשים לגברים הולכים ומצטמצמים, ולא פעם שכרה של האשה גבוה משל בעלה והיא נאלצת להעביר לידיו מחצית זכויותיה הפנסיוניות".
הוא הוסיף כי החוק ארכאי ואינו תואם את דין תורה שלפיו יש להשאיר את זכויות האיש בידיו ואת זכויות האישה בידיה: "עובדה זו הייתה נראית בעבר מפלה נשים, אולם כיום דווקא ההתעלמות מדין תורה מביאה לפגיעה בנשים וגברים כאחד".
בסופו של דבר חויב הבעל לשלם לאישה 173,333 שקל. הרב אבידן משה שפנייר הצטרף לתוצאה. הרב אברהם הרוש כתב בדעת מיעוט כי שיש לחייב את הבעל בסכום של 250 אלף שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובעת: עו"ד דן מלכיאלי
- ב"כ הנתבע: עו"ד שרה זינו אמוראי
- עו"ד דורית גלוברמן-קרט עוסקת בדיני משפחה
- הכותבת לא ייצגה בתיק
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים