שתף קטע נבחר

במשך 50 שנה: עיריית הרצליה התעלמה מבנייה לא חוקית

רוכשת דירה בבניין בעיר גילתה שהקומה נבנתה ללא היתר. עתירתה להכשיר את הבנייה נדחתה אך ביהמ"ש הפציר בעירייה לפעול לתיקון המצב

בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה לאחרונה תביעה שהוגשה נגד עיריית הרצליה על ידי אישה שהוריה רכשו עבורה דירה בעיר, ולימים גילתה שהקומה שבה נמצא הנכס נבנה ללא היתר ולא ניתן לקדם פרויקט תמ"א 38 שתוכנן לו. השופטת מיכל אגמון-גונן קבעה שההליכים מול ועדות התכנון לא מוצו אך מתחה ביקורת על התנהלות המשיבות וביקשה מהן למצוא פתרון.

 

העותרת סיפרה כי בבעלותה דירה בקומה השלישית בבניין בהרצליה. בהיתר מ-1961 אושרה הקמת בניין בן שתי קומות בשטח. מתשריט ההיתר עולה כי הוא הוגש כשמופיעה בו קומה שלישית אך כלל התכניות בנוגע לקומה השלישית נמחקו מהתשריט. כך, הקומה השלישית מחוקה בסימן "x" ולידה הכיתוב "מבוטל".

 

עם זאת, ב-1966 נרשם הבניין בטאבו כבית בן שלוש קומות. ב-1967 הושלמה הבנייה, כולל הקומה השלישית, והוא אוכלס בהתאם. האישה סיפרה כי ב-2007 רכשה את הדירה. לפני הרכישה היא בדקה את רישום הדירה בטאבו וגם פנתה לעירייה ובדקה את תיק הבניין.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ב-2011 נחתם הסכם תמ"א 38 בין הדיירים לבין יזם ורק בשלב זה טענה העירייה לראשונה כי היתר הבנייה לבניין ניתן עבור שתי קומות בלבד וכי הקומה השלישית בה היא גרה נבנתה ללא היתר. היא עתרה לכך שהמשיבות יעשו כל הדרוש על מנת להכשיר את הקומה השלישית.

 

העירייה והוועדה המקומית טענו מנגד כי לא הוגשו לה באופן רשמי תכניות לביצוע תמ"א 38. הן הוסיפו כי העתירה נגועה באי מיצוי הליכים שכן היה על העותרת לפנות לערכאות התכנון המוסמכות ולהגיש בקשות מתאימות בטרם הגשת העתירה.

 

העותרת השיבה כי העובדה שהמשיבות "מעיזות" להורות לבעלי הזכויות לפעול בעצמם להכשרת הקומה השלישית בבניין, אינה מתקבלת על הדעת, כיוון שחטא הקומה השלישית רובץ לפתחן. הן שאחראיות, לטענתה, למצב הנוכחי בכך שאישרו רישום בניין בן 3 קומות, אפשרו את אכלוסו והסתירו מידע זה במהלך השנים תוך יצירת מצג שווא שהכל תקין.

 

השופטת מיכל אגמון גונן קבעה כי העותרת לא מיצתה את ההליכים בנוגע לקומה השלישית במוסדות התכנון המקצועיים. היא לא פנתה לוועדה המקומית או המחוזית בבקשה להכשיר את הבניין וממילא הרשויות לא גיבשו עמדה בנושא. בנסיבות אלה ובהעדר דיון בין הצדדים אי אפשר לדון בסעד לו עתרה.

 

עם זאת, היא הדגישה כי היא סבורה שהתנהלות העירייה וועדת התכנון בטיפול בנושא רחוקה מלהיות מיטבית, בלשון המעטה: "כפי שטוענת בצדק העותרת, האחריות למצב הקומה השלישית, נופלת, לכל הפחות בחלקה, על העירייה". זאת מאחר שהעירייה התעלמה כל השנים מהעובדה שהקומה נבנתה ללא היתר ואף אישרה רישום בניין בן שלוש קומות.

 

לדבריה, העוול הוא בעיקר כלפי בעלי הדירות בקומה השלישית שרכשו את דירתם במיטב כספם בהסתמך על בנייה שנעשתה בחסות העירייה עשרות שנים קודם לכן. השופטת הוסיפה כי הימנעות העירייה מלטפל בהכשרת הבנייה, או לחילופין הריסתה, אינה ראויה.

 

השופטת סיכמה כי אין לה אלא להפציר ברשות כי תפעל כעת לטובת התושבים, במסגרת אישור תכנית לפי תמ"א 38 או בדרך אחרת שתהווה פתרון הולם.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ העותרת: עו"ד רענן בר און, עו"ד ורד כהן
  • ב"כ הוועדה המקומית: עו"ד אן ברלוביץ
  • עו"ד חן ספקטור עוסק בתמ"א 38
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין-

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: בני לפיד
עו"ד חן ספקטור
צילום: בני לפיד
מומלצים