שתף קטע נבחר

אחים שנחטפו לארץ ע"י אימם יוחזרו לניו זילנד

האם, שנפרדה מבעלה המקומי, הגיעה עם הילדים ללא ידיעת האב. בהליך לפי אמנת האג דחתה שופטת את טענתה ששהותם שם מסוכנת להם

בית המשפט למשפחה בחיפה קיבל לאחרונה תביעה לפי חוק אמנת האג להחזרת ילדים חטופים שהגיש אב לשניים, שנולדו בניו זילנד וגרו שם עד מאי האחרון – אז לקחה אותם אימם הישראלית לארץ ולא החזירה. השופטת שלי אייזנברג דחתה את טענתם שלפיה הילדים חשופים לסכנה אם יושבו לניו זילנד.

 

האם אזרחית ישראלית שעברה לגור בניו זילנד לפני כ-18 שנה. היא ניהלה מערכת זוגית עם האב במשך 17 שנה עד שנפרדו. האב – אזרח ותושב ניו זילנד מאז לידתו – דרש בתביעה להורות על השבת ילדיו למקום המגורים הקבוע שלהם. הוא הוסיף כי פסק דין של בית המשפט למשפחה בניו זילנד מפברואר 2019 עיגן את הסכמת הצדדים למשמורת משותפת וחלוקת זמני שהות.

 

במאי 2020 האם הגיעה עם הילדים לישראל ללא ידיעתו. מאז ועד היום הם גרים בבית אמה בארץ. האב טען כי האם גרמה במעשה חד צדדי לניתוק מוחלט בינו לבין ילדיו, עקרה אותם מסביבתם וגרמה להפרה של זכויות המשמורת שניתנו לו.

אילוסטרציה  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה (צילום: shutterstock)

האם טענה מנגד כי היא נאלצה להימלט עם שני הילדים לשם הגנה על חייהם, בעיקר על אחד מהם שאובחן בארץ כבעל צרכים מיוחדים. לדבריה, המערכת בניו זילנד לא יכולה לתת מענה לילד. היא הוסיפה שהורי האב משמשים כמשפחת אומנה לילדים רבים ואחד מהם פגע מינית בבנה, תוך ניצול היותו חסר ישע. עוד ציינה כי הילדים סובלים מהתעמרות פיזית ונפשית מהאב שמשתמש בסמים ואלכוהול.

 

אבל השופטת שלי אייזנברג כתבה שאין מחלוקת שבעת הרחקת הילדים המשמורת הייתה נתונה לשני ההורים באופן משותף. לפיכך, העברת הקטינים לישראל מבלי ליידע מראש ולקבל את הסכמת האב עולה כדי הפרת זכויות המשמורת שלו ונעשתה שלא כדין.

 

בנסיבות אלה הכלל הוא שיש להשיב את הילדים למקום המגורים הרגיל שלהם, אלא אם מתקיים אחד החריגים המנויים באמנה. השופטת לא השתכנעה שמתקיים במקרה זה אחד החריגים. בין היתר היא כתבה שהאם לא עמדה בנטל הכבד להוכיח שקיים חשש חמור שהחזרת הילדים תחשוף אותם לנזק פיזי או נפשי.

 

בפסק הדין צוין כי טענות האם נגד האב אינן רלוונטיות להליך ההחזרה ודינן להתברר במסגרת הליך המשמורת, שאז תיבחן טובת הקטינים בראי מסוגלות הוריהם ויקבעו הסדרי המשמורת והשהות המתאימים.

 

השופטת הוסיפה כי לא הוכח שהאב צורך סמים ואלכוהול באופן שמקים חשש לנזק לקטינים. כמו כן, הפגיעה המינית שלטענת האם חווה הקטין ארעה לפני כארבע שנים, לפני גיבוש ההסכמה בין הצדדים להורות משותפת. בכל השנים האלה הסכימה האם שהקטין ישהה בבית הסבים.

 

יתר על כן, מהעדויות מצטיירת תמונה מדאיגה לעניין התנהלות האם והשפעתה על הילדים. העובדת הסוציאלית שמלווה את המשפחה דיווחה שהאם צורחת על הילדים בבית, גורמת להם להיות מודאגים ועצובים והם מפחדים ממנה. בנסיבות אלה קיבלה השופטת את התביעה והורתה על השבת הילדים לניו זילנד. האם חויבה בהוצאות בסך 25 אלף שקל.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובע: עו"ד אריאלה רוזנטל סודרי
  • ב"כ הנתבעת: עו"ד עינת טירר
  • עו"ד שלמה אסרף עוסק בדיני משפחה
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים