שתף קטע נבחר

צו שיקום כלכלי לעו"ד שהפסיד בבורסה

לאחר שמשרדו קרס הוא החל לעבוד כשכיר אבל הוצא לחל"ת עקב הקורונה. התוכנית תכלול מתווה תשלומים מדורג ומימוש זכויות פנסיוניות

בית משפט השלום בחיפה אישר לאחרונה צו שיקום כלכלי שכולל תוכנית פירעון של 42 חודשים ומימוש קרנות השתלמות וגמל של עורך דין שמשרדו קרס עקב השקעות כושלות בבורסה. השופטת איילת הוך-טל דחתה את טענותיו כנגד התוכנית ואת בקשתו להפטר מיידי.

 

החייב (52), נקלע ב-2018 למצוקה כלכלית בעקבות הפסדים בשוק ההון ומשרדו קרס. לאחר מכן הוא עבד כעורך דין שכיר אבל באפריל האחרון הוצא לחל"ת עקב משבר הקורונה וכעבור חודשיים החברות שלו בלשכה פקעה בשל הליכי חדלות הפירעון.

 

לאחר שמצבו נבחן על ידי הנאמן הציעה הממונה על הליכי חדלות הפירעון תוכנית שיקום שכוללת תוספת של 113,400 שקל לקופת הנושים ב-42 תשלומים הדרגתיים, כשבחצי השנה הראשונה יעמדו על 900 שקל ולאחריה יעלו ל-3,000 שקל. כמו כן, הומלץ על מימוש קרן השתלמות וקופות גמל בסכום משוער של כ-60 אלף שקל.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

החייב התנגד לתוכנית וביקש הפטר מיידי. בין היתר הוא טען כי תקופת התשלומים ארוכה מזו שנקבעה בחוק. בנוסף, הסכומים חושבו לפי נוהל לא מחייב של הממונה לגבי "אמות מידה למחייה לכבוד", תוך התעלמות מכך שאיבד את המקצוע שלו ומההשלכות של משבר הקורונה.

 

עוד הוא ביקש שלא לפגוע בכספי הפנסיה שלו וטען כי לא ניתן משקל מספיק לשיקום שלו ולכך שכבר שילם חלק מהחוב באמצעות מימוש רכב וכספים שצבר.

 

אבל השופטת איילת הוך-טל סברה שהתוכנית "משקפת את האיזון הנדרש בין שני האדנים המרכזיים העומדים ביסוד החוק, קרי שיקומו הכלכלי של היחיד והשבתו למעגל החיים הכלכליים מחד, וכן השאת התמורה שתתקבל לנושים במסגרת הליך זה מאידך".

 

היא הדגישה שמתווה התשלומים מתחשב בקשיים ההתחלתיים שילוו את החייב בצל הפגיעה המקצועית והקורונה. מעבר לזה, החייב אדם משכיל בעל תארים נוספים מלבד משפטים, ויכול להשתלב בשוק העבודה ולהגיע לפוטנציאל השתכרות של כ-11 אלף שקל בחודש.

 

השופטת ציינה כי לא מצאה בעיה עם כך שהממונה ביססה את התחשיב על נוהל שמעריך הוצאות חודשיות סבירות ב-5,000 שקל. היא ציינה כי הנוהל אמנם לא מחייב אבל הוא משמש כאמת מידה שווינית, אחידה וסבירה, ומדובר בהוצאות הגיוניות בהתחשב בנסיבותיו.

 

בתוך כך ציינה השופטת כי עד לאחרונה החייב לא הפנים את מצבו החדש והוצאותיו היו גבוהות מאוד. כעת אמנם השכיל לצמצם אותן אבל הוא יכול לעשות עוד מאמץ ולהחליף למשל את הדירה היקרה שהוא שוכר בדירה זולה יותר.

 

עוד נקבע כי אין סיבה שלא לזקוף לטובת הנושים את החלק הלא מוגן בזכויות הפנסיוניות של החייב. באשר לתקופת התשלומים, מדובר בתוספת של שישה חודשים שלקחה בחשבון כי הסתבך בשל השקעות פזיזות וחי ברמת חיים גבוהה גם לאחר ששקע בחובות, וחשוב מכך נועדה לאפשר לו זמן הסתגלות שכן בחצי השנה הראשונה הוא ישלם סכום נמוך.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים