שתף קטע נבחר

השופט נכנע: הילדים יישארו אצל האב המסית

גבר סירב לקבל את העובדה שילדיו יגורו עם אימם ובן זוגה החדש וגרם להם להתנכר לה. למרות זאת, השופט אסף זגורי קבע שהמשמורת תישאר אצלו

בית המשפט למשפחה בנצרת הכריע לאחרונה בתיק מורכב של ניכור הורי שבמסגרתו הצליח אב להשחיר את דמותה של האם בעיני ארבעת ילדיהם עד ששלושה מהם מסרבים להיפגש עמה. בבסיס הסכסוך עומדים פערים תרבותיים בין האב המסורתי לאם שמנהלת אורח חיים חופשי ונישאה מחדש. השופט אסף זגורי מצא כי הפערים בין הצדדים אינם מאפשרים התערבות יעילה ואין מנוס אלא להותיר את המשמורת בידי האב.

 

בני הזוג נישאו ב-2004 והתגרשו ב-2013. בתחילת הדרך המשמורת הייתה משותפת כשבית האם הוגדר כעיקרי ולאב נקבעו הסדרי שהות. ב-2015 הגיש האב תביעה לשינוי כך שהילדים יעברו לגור עמו. הוא טען כי האם הגישה נגדו תלונות שווא במשטרה ושהיא חושפת את הילדים "לתרבות רעה" ואלימה כלפיהם. לדבריו, בעלה החדש מתעלל בהם מינית.

 

האם טענה כי מדובר בהמצאות של האב שלדבריה אינו מצליח להתנתק מהסכסוך הזוגי וגורר את הילדים אליו. היא הכחישה שבן זוגה תקף את הילדים מינית.

שבץ מוחי (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה (צילום: shutterstock)

ב-2016, ולאחר שהתקבלה עמדת האב שלפיה הילדים חוו אלימות פיזית בבית אימם, העביר השופט זגורי את הילדים למשמורת זמנית אצל האב עם הסדרי שהות נרחבים לאם. בהמשך, ולנוכח הטענות בדבר הפגיעה המינית, צומצמו המפגשים עם האם. בנקודה זו הקשר בין האם לילדיה הידרדר בהדרגה עד כדי נתק מוחלט עם שלושת הילדים הגדולים.

 

השופט זגורי ציין כי תיאורטית, בשנים שחלפו ניתן היה לטפל במשפחה כך שייווצר שיתוף פעולה הורי אך בפועל לא היה לכך סיכוי ממשי. זאת, בראש ובראשונה לנוכח התנגדותו הנחרצת של האב לשהות הילדים בבית האם כל עוד היא בקשר עם בן זוגה.

 

השופט הסביר כי הקושי נובע גם מפערים אישיותיים, משפחתיים ותרבותיים בין הצדדים. בעוד אישיות האב מתאפיינת באובססיביות קיצונית ובצורך לשלוט בסיטואציה המקשה על יחסיו הבין-אישיים ומונעת ממנו לראות את התמונה הרחבה, לאם דפוסי אישיות הפוכים והיא אימפולסיבית ומוחצנת.

 

לכך מצטרף הפער התרבותי שמסלים עוד יותר את הסכסוך: האב בא מרקע תרבותי מסורתי ושמרני והאם מבית פחות שמרני.

 

בפסק הדין צוין כי להאשמה בעניין הפגיעה המינית לא נמצא בסופו של דבר בסיס אך הנזק כבר נעשה – האב "הצליח" לגרום לכך שהקטינים ינתקו קשר עם האם. "האב המשיך בהנחלת הנרטיב הכוזב בקרב הילדים והם בתורם ריצו אותו באמצעות השחרת האם ואי רצון לפגוש בה", כתב.

 

השופט זגורי דן ארוכות בדילמה המהותית שעולה בתיק - סוגיית שיקום הקשר של הילדים עם האם. הוא קבע כי למרבה הצער, בשל הרובד התרבותי, החברתי והמנטלי שמאחורי הדברים, הוא לא יוכל עוד להועיל ולסייע בשיקום הקשר.

 

"ישנה נקודה שמעבר לה המשך עיסוק שיפוטי וטיפולי במשפחה שבה יש ניכור הורי פתולוגי הופך לחסר תועלת ולעתים אף למזיק", כתב השופט.

 

השופט סיכם כי אין חלופה אחרת למשמורת זולת הותרת הילדים אצל האב. הוא נמנע מקביעה פוזיטיבית של המשמורת הפיזית אצל האב לנוכח ההתעללות הרגשית שלו בילדים (באמצעות הניכור ההורי) ורק הצהיר על המשך המצב הקיים.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ האב: עו"ד יוסי נקר
  • ב"כ האם: עו"ד ויסאם דעאס במנוי של הלשכה לסיוע משפטי
  • עו"ד רועי קורץ עוסק בניכור הורי
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים