רצח בתוך משפחה: על אפוטרופוס מחליף לילד
המקרים של רצח נשים ע"י בעליהן מחדדים את הצורך לוודא שיהיה מי שיטפל בילדים במקרים כאלה או אחרים שבהם אחד ההורים אינו מתאים. יש לכך פתרון בחוק
מיכל סלה ז"ל, שירה איסקוב ודיאנה רז ז"ל הן שלוש נשים ששמן הגיע באופן טראגי לסדר היום הציבורי על רקע מעשי רצח או ניסיון לרצח במשפחה. המשותף להן – מלבד העובדה שנישאו למי שרצחו או ניסו לרצוח אותן, היא העובדה שלכולן ילדים קטינים במשותף עם הבעלים האלימים. המשמעות היא שחרף מעשיהם המחרידים, יש לבעלים את הסמכות החוקית להכתיב את חיי הילדים בהיבטים רבים ושונים בהתאם לחוק הכשרות והאפוטרופסות שקובע כי שני ההורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של ילדיהם.
אפוטרופסות כוללת את החובה והזכות לדאוג לצרכים של הילד, לחינוכו, ללימודיו ולהכשרתו לעבודה. בנוסף, ההורים אמונים על שמירת הרכוש והנכסים של הילדים והם אלה שרשאים להחזיק בהם, לקבוע את מקום המגורים שלהם ומוסמכים לייצג אותם ולפעול בשמם מול מוסדות, רשויות וערכאות משפטיות.
תיקון החוק ושלילת האפוטרופסות
המקרים של מיכל סלה ושל שירה איסקוב חידדו את המעוות במצב שבמסגרתו הורה שהורשע ברצח או בניסיון לרצח בתוך המשפחה ממשיך להיות אפוטרופוס על ילדיו, ובעקבות זאת החוק תוקן לאחרונה.
ההוראה החדשה שנכנסה לחוק קובעת כי האפוטרופסות תישלל באופן אוטומטי מהורה שרצח או ניסה לרצוח מי מבני המשפחה (וכך גם לגבי הורה שאנס או ביצע מעשה סדום בילדו). בשלב הראשון, עם הגשת כתב האישום האפוטרופסות תישלל באופן זמני עד לסיום ההליך הפלילי. אם ההליך מסתיים בהרשעה היא תישלל באופן קבוע אלא אם בית המשפט החליט אחרת למען טובת הקטין ובשל נסיבות חריגות ויוצאות דופן.
המיוחד בתיקון החוק הוא ששלילת האפוטרופסות היא אוטומטית. עם זאת, חשוב להבהיר שהיא לא פוטרת את ההורה שהורשע או שהוגש נגדו כתב אישום מהחובה להמשיך ולשלם את מזונות ילדיו.
ברור שמדובר במענה חשוב למצב בלתי נסבל ומעורר סלידה שבו מי שאחראי למותה או לפציעתה הקשה של האם מקבל לידיו את האפוטרופסות על הילדים ורשאי לקבל החלטות מהותיות לגבי החינוך שלהם, הבריאות שלהם, מקום המגורים שלהם ועוד.
כך, אלמלא התיקון של החוק, הנאשם ברצח מיכל סלה, אלירן מלול, היה ממשיך להיות עד היום האפוטרופוס של בתו. כך גם אביעד משה, שניסה לרצוח את אשתו שירה איסקוב, היה ממשיך להיות אפוטרופוס ולקבל החלטות מהותיות בנוגע לבנם המשותף, וכך גם כעת אמיר רז החשוד ברצח אשתו שהיה מקבלת את האפוטרופסות על ארבעת ילדיו.
אז תיקון חוק אמנם לא יכול למנוע את רצח האישה הבאה אבל לפחות הוא מונע את הסיוט הזה מהילדים וחוסך מהם את ההתמודדות מול המפגע מבית – האב שהיה אמור להיות עבורם דמות אוהבת ומעצימה שאמונה על רווחתם.
בצד זאת, שלילת האפוטרופסות מהאבות במקרה שהאם נרצחה מחייבת מינוי אפוטרופוס חלופי שידאג לרווחת הילדים שזקוקים לשקם את חייהם, להאמין מחדש בסביבה ולבנות את עצמם מתוך ההרס והחורבן. בנוסף, כשמדובר במספר ילדים, חשוב שהאפוטרופוס יוכל לגדל את כולם כדי שלא להפריד ביניהם (מטרה שבתי המשפט מנסים לשאוף אליה ולהגשים אותה). המשימה הקשה של מינוי האדם המתאים לשמש כאפוטרופוס לילדים מוטלת בתי המשפט כמובן.
אפשר לחסוך את ההליך המורכב
אבל את ההליך המורכב והקשה של מינוי אפוטרופוס לא ידוע בבית המשפט אפשר לחסוך באמצעות ניצול אפשרות שקיימת בחוק להסמיך אפוטרופוס מחליף מראש בצוואה או במסמך הבעת רצון שנערך על ידי עורך דין שהוסמך לכך.
קביעת זהותו של אפוטרופוס מחליף חשובה לא רק במקרים של אלימות במשפחה אלא בכל מקרה שבו הורה מאמין שההורה האחר אינו מיטיב עם הילדים ויש צורך באפוטרופוס נוסף שיהיה אחראי על ההיבטים השונים בחיי הילד.
איך עושים את זה בפועל? כשמדובר בצוואה מציינים בה את שמו של האדם שההורה מבקש כי ימונה כאפוטרופוס לילד לאחר מותו. מסמך הבעת רצון נועד למקרים שבהם ההורה בחיים אבל לא מסוגל לדאוג לילד בשל מגבלות רפואיות ושכליות. במסמך זה ההורה רשאי לקבוע את זהות האפוטרופוס שייכנס בנעליו ואף לתת לו הנחיות מקדימות בנוגע לתפקידו.
בתי המשפט ייתנו בהכרח עדיפות למינוי אפוטרופוס מחליף שההורה ציין בצוואה או במסמך הבעת רצון. אמנם, המינוי הוא לא אוטומטי אבל הוא בהחלט מביא להגשמת הרצון של ההורה, חוסך כאב רב מהילדים ודיונים מיותרים, ומקל על בית המשפט לקבל את ההכרעה הגורלית לגבי מינוי אפוטרופוס מחליף.
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד עדי חן עוסקת בדיני ירושות וצוואות ומוסמכת לערוך מסמכי הבעת רצון. משמשת כיו"ר ועדת זכויות הילד בלשכת עורכי הדין
- ynet הוא שותף באתר פסקדין