שתף קטע נבחר

חרף התנגדות היועמ"ש: אישה תירש את זוגתה

ההתנגדות נומקה בכך שהחוק העוסק בידועים בציבור מתייחס ל"איש ואישה" שניהלו משק בית משותף. אך השופטת גורביץ עובדיה חשבה אחרת

בית המשפט למשפחה בחיפה אישר לאחרונה לאישה לרשת את זוגתה המנוחה: השופטת הילה גורביץ עובדיה קבעה כי אף שבסעיף החוק אשר מכיר בזכות של ידועים בציבור לרשת האחד את השני נכתב "איש ואישה", הוא חל גם על "אישה ואישה".

 

בת הזוג הגישה בשנה שעברה בקשה להוציא צו ירושה לחלוקת העיזבון של המנוחה בינה לבין אחותה, אבל התיק הועבר לבית המשפט למשפחה לנוכח התנגדות היועץ המשפטי לממשלה. זה טען כי בת הזוג לא הוכיחה שניהלה עם המנוחה חיים ומשק בית משותפים וממילא האפשרות להכיר בבני זוג ידועים בציבור כיורשים האחד של השנייה מוגבלת ל"איש ואישה".

 

בעקבות ההתנגדות צירפה בת הזוג מסמכים וראיות לכך שניהלה עם המנוחה מערכת יחסים זוגית תחת קורת גג אחת במשך 35 שנים. בין היתר היא הגישה אישור על מגורים בכתובת משותפים, אישור על רכישת חלקת קבר משותפת, מכתבים מחברים ומשכנים, תמונות משותפות, מכתבים וברכות והסכם חלוקת עיזבון שנחתם בינה לבין אחותה של המנוחה שבו נכתב כי הייתה חלק מהמשפחה החל משנות ה-80.

שבץ מוחי (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה (צילום: shutterstock)

לאחר שהשופטת הילה גורביץ עובדיה קבעה כי בת הזוג הציגה ראיות מספקות לכך שהיא והמנוחה היו ידועות בציבור וכי אפשר להכיר בה כיורשת, הסיר היועמ"ש את התנגדותו.

 

בפסק דין שהוציא את צו הירושה הסבירה השופטת כי תפקידו של בית המשפט הוא להעניק לחוק פרשנות משפטית שמתיישבת עם רצון המחוקק ועם נסיבות החיים המשתנות.

 

היא ציינה כי בת הזוג עומדת בתנאים העובדתיים לצורך ירושת זוגתה המנוחה משום שהיא חיה עמה חיי משפחה במשק בית משותף. התנאי היחיד שהיא לא עומדת בו הוא "איש ואישה" שכן מדובר כאן "באישה ואישה".

 

אלא שבפסקי דין רבים שניתנו לאורך השנים ידועים בציבור בני אותו מין כבר הוכרו כבני זוג הזכאים לזכויות שונות אף שהחוק לא כתב זאת במפורש, כמו שינוי שם משפחה, פיצויים, אימוץ, צו הורות, רישום נישואים בחו"ל ועוד.

 

בהתחשב בכך, קבעה השופטת, לשון הסעיף לא אמורה לשלול את הסדר הירושה על בני זוג מאותו מין. תכלית הסעיף היא להעניק זכויות ירושה למי שלא יכולים להינשא זה לזו ועל כן אפשר לקבוע שהוא חל "על כל צורות חיי המשפחה בלא נישואין, בהתחשב בשינויים החברתיים והנורמות המשתנות".

 

לאור הדברים האלה, נענתה השופטת לתביעה והוציאה צו ירושה שמכיר בבת הזוג ובאחותה של המנוחה כיורשותיה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
אמיר קוזקוב
עו"ד ליטל קוזקוב
אמיר קוזקוב
מומלצים