זמני השהות גדלו – חיוב המזונות בוטל
אב ל-3 תבע לבטל את התשלום לאחר שנקבעה משמורת משותפת מול גרושתו. ביהמ"ש קיבל את דרישתו, בין השאר בשל הפער הכלכלי בין ההורים
לאחרונה הותר לפרסום פסק דין של בית המשפט למשפחה בירושלים, שבמסגרתו התקבלה תביעה לביטול מזונות
שהגיש אב לשלוש בנות נגד גרושתו: מאחר שזמני השהות שווים והאם אמידה, יבוטלו המזונות עבור הבת הגדולה. ביחס לילדות הקטנות נקבע כי החיוב יתבטל מגיל 6, ובינתיים המזונות יופחתו משמעותית.
בני הזוג התגרשו ב-2016 כשלהם שלוש בנות, בהן תאומות מתחת לגיל 6. בסמוך לאחר הגירושין הגיעו הצדדים להסכם שלפיו האב ישלם עבור מזונות הילדה הגדולה 700 שקל לחודש ועבור כל אחת מהתאומות 1,200 שקל ובסך הכל 3,100 שקל לחודש. ההסכם קיבל תוקף של פסק דין.
ב-2018 ניתן פסק דין המורה על משמורת משותפת וזמני שהות שווים של הקטינות אצל שני ההורים. כחודשיים לאחר מכן עתר האב לביטול המזונות.
בתביעה, שהוגשה באמצעות עו"ד חיה לזר נוטקין, הוא טען כי הלכת בע"מ 919/15 שהתקבלה לאחר קביעת המזונות מהווה שינוי נסיבות מהותי המצדיק ביטול המזונות. עוד נטען כי יש לבטל את המזונות לנוכח השינוי המשמעותי בזמני השהות והפער הכלכלי העצום בין הצדדים.
האם, שיוצגה על ידי עו"ד אריאל עטרי, טענה כי אין בשינוי ההלכה המשפטית משום שינוי נסיבות מהותי, בוודאי לא שינוי "בלתי צפוי" בעיני האב, שהודה כי היה ער להליך עוד קודם למתן פסק הדין בעניין המזונות. לגופו של עניין היא טענה כי לא חל שינוי משמעותי בזמני השהות ולאב נוסף רק יום בשבוע ביחס לשנה שקדמה להגשת התביעה.
השופט נמרוד פלקס הבהיר כי הגישה השלטת בפסיקה היא שאין מקום להחלת ההלכה החדשה כשינוי נסיבות מהותי לכשעצמו, כשמדובר בהסכם גירושין הכולל הסכמות לעניין מזונות הצדדים. ואולם, אם יוכח שינוי נסיבות עובדתי יבחן בית המשפט את חיוב המזונות לאור העקרונות שנקבעו בהלכה החדשה.
במקרה זה לא מדובר בהסכם גירושין כולל אלא בהסכם המתייחס למזונות בלבד, ולכן יש לראות בשינוי ההלכה כשינוי נסיבות מהותי.
בנוסף, הוכח שינוי משמעותי בזמני השהות מאז ניתן פסק הדין בעניין המזונות. בעוד שבאותה תקופה היחס היה 40%-60% לטובת האם ביחס לבת הגדולה, ו-20%-80% לטובתה ביחס לתאומות, כיום זמני השהות הם 50%-50%.
השופט סקר באריכות את יכולותיהם הכלכליות של הצדדים אך כתב כי זה נעשה למעלה מן הצורך לנוכח הודאת האם עצמה כי היא אמידה ויכולתה הכלכלית גבוהה במידה ניכרת מזו של האב.
בנסיבות אלה הורה השופט על ביטול המזונות עבור הבת הגדולה. ביחס לתאומות נקבע כי האב ישלם 600 שקל לחודש עבור כל אחת מהן עד גיל 6 ולאחר מכן החיוב יבוטל. האם חויבה בהוצאות של 15 אלף שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ האב: עו"ד חיה לזר נוטקין
- ב"כ האם: עו"ד אריאל עטרי
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים