ביקש לרשת את אביו לפי צוואה בעל פה – ונדחה
אחד האחים התנגד לחלוקת הרכוש השווה ביניהם, וטען שהאב הוריש לו הכל על ערש דווי. שופט קבע: לא התקיימו התנאים להכרה בצוואת שכיב מרע
בית המשפט למשפחה בחדרה קיבל לאחרונה
בקשה לצו ירושה שהגישו שני ילדיו של אדם שנפטר לפני כשנתיים. אחיהם התנגד וטען שהאב רצה להוריש לו את כל הרכוש, שכולל בעיקר בית פרטי על שטח של 560 מ"ר, אבל השופט טל פפרני מצא סתירות בגרסתו.
האב נפטר ב-2018. במאי 2019 הגישו שניים מילדיו בקשה לצו ירושה באופן שבו רכוש האב יחולק שווה בשווה ביין שלושת האחים. בסמוך לאחר מכן הגיש האח השלישי התנגדות לבקשה והתיק הועבר לבית המשפט למשפחה בחדרה.
המתנגד, שיוצג על ידי עו"ד ברק אברמוב, סיפר כי במשך כל השנים גר בדירת האב והקשר ביניהם היה קרוב מאוד ואף התחזק בשנות חייו האחרונות. לטענתו, האב הותיר אחריו צוואה בעל פה שנערכה כמה שבועות לפני פטירתו בעודו מאושפז בבית החולים כשמצבו הבריאותי קשה. הוא טען כי מדובר בצוואת "שכיב מרע" שהיו לה מספר עדים אובייקטיביים.
האח המתנגד הוסיף כי לאחר אשפוזו של האב שוחח עמו מנהל המחלקה ומסר לו כי לאב גידול סרטני גדול מאוד בריאות, בשלב סופני, ונותרו לו ארבעה ימים בלבד לחיות. לדבריו, האב ציין בפניו כמה פעמים כי הוא מוריש לו את כל ביתו ואת כל רכושו ואך לא הספיק לערוך צוואה בכתב.
שני האחים האחרים, שיוצגו על ידי עו"ד גיא אבידן, טענו מנגד כי לא הייתה צוואה בעל פה ובמועד בו נטען שהאב ערך את הצוואה מצבו לא אפשר לו בכלל לדבר. הם הכחישו שאחיהם סעד את האב בשנותיו האחרונות. לדבריהם ב-2017, השנה האחרונה לחיי האב, הוא בכלל עבר לגור בחו"ל.
הם הוסיפו כי המתנגד מודע לכך שיש לחלק את הבית בשווה ביניהם ובשלב מסוים הוא אף שכר מהם את הנכס. לדבריהם, כשהמו"מ בעניין חלוקת הבית לא צלח, ובתגובה לבקשתם להסדיר סופית את חלוקת העיזבון, איים המתנגד על חייהם ואף שפך חומר דליק והדליק אש. עברו של המתנגד מלמד על כך שמדובר באדם אלים, בלתי אמין, שהסתבך בעבירות סמים בחו"ל וסיבך את עצמו ואת אביהם בחובות.
השופט טל פפרני הבהיר כי על פי הפסיקה, על הטוען לקיומה של צוואת שכיב מרע לשכנע בראיות חזקות, והמתנגד לא עמד בנטל. נקבע כי בגרסתו סתירות מהותיות, ובין היתר הוא לא ידע להצביע על תאריך ספציפי ומדויק שבו נאמרו דברי האב.
הוא גם לא הוכיח באמצעות חוות דעת רפואית כי אביו היה "שכיב מרע" – אדם הרואה עצמו מול פני המוות.
בנוסף, זיכרון הדברים המתייחס לכאורה לדברי המנוח בצוואה נערך רק כ-15 חודשים לאחר המועד בו נטען כי נמסרה הצוואה וזמן קצר לאחר האירוע הקשה והאלים בין הצדדים. בנסיבות אלה נראה כי זיכרון הדברים נולד כתגובה למחלוקת בנוגע לחלוקת הרכוש ולאחר שהמתנגד קיבל ייעוץ משפטי.
השופט הוסיף כי גרסת המתנגד גם לא מתיישבת עם העובדה שהוא חתם על הסכם שכירות עם אחיו. בסיכומו של דבר קיבל השופט את הבקשה לצו ירושה ודחה את ההתנגדות. האח המתנגד חויב בהוצאות ושכר טרחת עו"ד של 55 אלף שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המבקשים: עו"ד גיא אבידן
- ב"כ המתנגד: עו"ד ברק אברמוב
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים