שתף קטע נבחר

מאבקו של נין של יהודי לקבלת אזרחות בארץ

אזרח רוסי שהוריו חיים בישראל ביקש לעבור לגור כאן עם אשתו. הוא נדחה שוב ושוב על ידי משרד הפנים, עד שבית המשפט לעניינים מנהליים התערב

בית המשפט לעניינים מנהליים בירושלים קיבל לאחרונה ערעור שהגישו בני זוג אזרחי רוסיה על החלטת משרד הפנים לדחות על הסף את בקשתם לקבל אזרחות בישראל מטעמים הומניטריים. השופטת תמר בר אשר קבעה כי מכלול נסיבות המקרה, ובין היתר העובדה שהוריו של הבעל עלו ארצה כשהיה קטין ומשך שהייתם של הזוג בארץ, מצדיקים דיון לגופה של הבקשה.

 

בני הזוג הם ילידי 1983 והם נישאו ב-2003. הבעל הוא נין של יהודי. בנובמבר 1999 הוא עלה עם אחיו לארץ מכוח חוק השבות. הבעל, אז בן 16, נשאר ברוסיה עם סבתו כדי להשלים את לימודי התיכון. לאחר סיום לימודיו הוא למד שם במוסד להשכלה גבוהה והחל לעבוד במקצועו.

 

ב-2008 הוא נכנס עם אשתו לראשונה לישראל לביקור של חודש. ב-2011, כשהם בני 28, הגיעו בני הזוג לארץ והגישו בקשה לקבלת אזרחות על יסוד הטענה כי הבעל הוא נין של יהודי וכי נציג הסוכנות היהודית המליץ למשפחה שהוא יישאר ברוסיה לסיים את לימודיו.

דרכון ישראלי (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

בקשתם נדחתה, וכך גם ניסיון להסדיר את מעמדם בישראל מטעמים הומניטריים. בעקבות השגה שהגישו, עניינם הועבר להחלטת מנהלת תחום אשרות.

 

רק ב-2019 ניתנה החלטת המנהלת שדחתה את בקשתם על הסף. בהחלטה נכתב כי במועד הבקשה הראשונה של הבעל לקבלת אזרחות הוא היה כבר בגיר, ובהתאם לנוהל בעניין נין של יהודי הוא לא היה זכאי למעמד. עוד נקבע כי טענות בני הזוג אינן מצדיקות מתן מעמד מטעמים הומניטריים. ערר שהגישו בני הזוג נדחה ולכן הם הגישו ערעור לבית המשפט לעניינים מנהליים.

 

בני הזוג טענו כי לא היה מקום לדחות את בקשתם על הסף מבלי לדון בה לגופו של עניין. הם ציינו כי מהבעל נשללה האפשרות לקבל מעמד כשהיה קטין בשל ההמלצה שנתן להוריו נציג הסוכנות היהודית. עוד נטען כי כשההורים עלו לארץ הם לא היו יכולים לדעת שבעתיד תישלל מבנם האפשרות לקבל כאן אזרחות.

 

משרד הפנים הדגיש מנגד כי הרצון לחיות בישראל לצד בני משפחה אינו "טעמים הומניטריים" והנימוק העיקרי לרצונם של המערערים לעלות לארץ הוא נימוק כלכלי.

 

אך השופטת תמר בר אשר קיבלה את הערעור. היא הבהירה כי כדי למנוע את הצפת הוועדה הבין-משרדית לעניינים הומניטריים נקבע כי רק בקשות המעלות "סיכוי מסוים" לקבלתן יובאו לדיון בוועדה, כשמנהלת תחום אשרות וזרים מוסמכת לדחות את הבקשה על הסף.

 

השופטת קבעה שכל אחד מהנימוקים שהעלו בני הזוג, כשלעצמו, אינו מצדיק מתן מעמד משיקולים הומניטריים. מדובר בין היתר בטענה שלפיה משפחת הבעל גרה בישראל, המלצת נציג הסוכנות, שהייתם הממושכת של הזוג בארץ והשיהוי במתן החלטת מנהלת תחום אשרות וזרים.

 

עם זאת, שילוב הטעמים יחד עשוי לדבריה לעלות לכדי טעמים הומניטריים המצדיקים את בחינת בקשתם לקבלת מעמד. בנסיבות אלה נקבע שעניינם של בני הזוג יובא לפני הוועד הבין-משרדית שתדון בבקשה לגופה ועד אז הם לא יורחקו מהארץ.

 

  • לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המערערים: עו"ד אנסטסיה סהר-שבצ'וק
  • ב"כ המשיבה: עו"ד גילה קרמר (פרקליטות מחוז ירושלים, אזרחי)
  • עו"ד חגי צברי עוסק בהגירה, אזרחות ואשרות בישראל
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד חגי צברי
מומלצים