שתף קטע נבחר

אף שהושקעו מיליונים: תמ"א תיעצר לטובת פינוי בינוי

תושבים ממזכרת בתיה שמקדמים פרויקט תמ"א 38 הגיעו לשלב מתקדם. אלא שהוועדה המחוזית הגבילה הוצאת היתרים, וערעור התושבים נדחה

ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ובנייה דחתה לאחרונה תושבים ורוכשי דירות ממזכרת בתיה שהתנגדו להחלטת הוועדה המחוזית להטיל הגבלות על הוצאת היתרי בנייה באזור שלהם. העוררים מבקשים לבצע תמ"א 38 אך בשל ההגבלות הם אינם יכולים לקבל היתר בנייה. הוועדה קבעה שהאינטרס הציבורי שבקידום תוכנית כוללת לפינוי-בינוי גובר על האינטרס הפרטי של העוררים.

 

בינואר 2021 החליטה הוועדה המחוזית מרכז להאריך את תקופת ההגבלות על מתן היתרי בנייה בשטח של כ-70 דונם במתחם השיכונים במזכרת בתיה. ההגבלות הראשונות הוטלו בהחלטת הוועדה המחוזית מדצמבר 2019 לנוכח הכנת תוכנית פינוי בינוי כוללת במתחם. בהחלטה הראשונה הוחרגו שלושה מבנים שהיו בשלבי אישור מתקדמים לביצוע תמ"א 38 אך בהחלטה החדשה הוחלו ההגבלות גם על מבנים אלה.

 

בערר טענו נציגי שלוש החלקות כי הם מקדמים בקשות להיתר מכוח תמ"א 38 מאז 2015 בברכת ובתמיכת המועצה. לטענתם, השקיעו מיליוני שקלים בקידום בהקשת להיתר ומדובר בבניינים שנים ומוזנחים, ללא ממ"ד והדיירים ממתינים לשיפור איכות חייהם וביטחונם.

 

אתר בנייה. אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

עוד צוין כי בין הדיירים לרוכשי הדירות החדשות שייבנו נחתמו הסכמים מחייבים. הרוכשים אינם צפויים לשתף פעולה עם תכנית פינוי הבינוי שבהכנה, ויתבעו את כספם בחזרה, וכי יהיו לכך השלכות משמעותיות. העוררים טוענים כי לתחושתם, הוועדה המקומית והמועצה עושות שימוש בלתי הוגן בחוק על מנת לסכל את קבלת ההיתרים.

 

הוועדה המחוזית טענה בתגובה כי קידום ההתחדשות העירונית במתחם מחייב איחוד חלקות שיאפשר את פינוי המבנים הקיימים לטובת בנייה בצפיפות גבוהה, תוך הקצאת שטחים למסחר, לצורכי ציבור וליצירת קישוריות וצירים ירוקים.

 

לדבריה, הבינוי המוצע על ידי העוררים, המחזק ומעבה בניינים מסוימים, במקום בו הם מצויים כיום, תוך העמסה נוספת על התשתיות הקיימות ובלא מתן מענה לצורכי התושבים הקיימים והעתידיים במקום, עומד בניגוד מוחלט לעקרונות התכנון המתגבש.

 

ועדת המשנה לעררים של המועצה הארצית לתכנון ולבניה, בראשות עו"ד שמרית גולן, דחתה את הערר. בהחלטה נכתב שהאינטרס הציבורי במקרה זה בא לידי ביטוי בתכנון ההתחדשות העירונית המתחמית, באופן שיאפשר הקמת מבנים חדשים עם חניה תת-קרקעית, תוספת שטח למבנה ציבור, תוספת של שטחים פתוחים בין המבנים, חזית מסחרית וחידוש תשתיות – יעדי תכנון אשר ייטיבו את מצבם של כל תושבי השכונה ויתרמו ליישוב כולו, ושלא ניתן יהיה להשיגם אם תינתן לעוררים האפשרות לקבל היתרי בנייה.

 

עוד כתבה הוועדה כי באיזון שבין אינטרס ציבורי זה לבין הפגיעה המסוימת, שתימשך תקופה קצובה וקצרה באינטרס הפרטי של העוררים לקבל היתר בנייה שטרם בשלו התנאים להענקתו – גובר האינטרס הציבורי.

 

עם זאת הוועדה העירה כי היה מקום להקפיד על מתן זכות שימוע לעוררים טרם שינוי המדיניות בעניינם, אך הפגם הדיוני אינו משנה את התוצאה.

 

  • לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן
  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ העוררים בערר 24/21: עו"ד מתן מוסרי ודובי שרצר
  • ב"כ העוררים בערר 29/21: עו"ד לוי ליאור גרוסמן
  • ב"כ הוועדה המחוזית: עו"ד ניצן בן ארויה וגב' אורית פיילר
  • ב"כ המועצה: עו"ד אמיר בירנבוים ועפר שפיר
  • ב"כ הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית: עו"ד ד"ר איריס פרנקל-כהן ומר גורי נדלר - מנהל אגף תכנון ואח'
  • עו"ד משה ימין עוסק בתמ"א 38
  • הכותב לא ייצג בתיק
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
צילום: רינטון
עו"ד משה ימין
צילום: רינטון
מומלצים