4 אחים הסתכסכו על ירושת בית, מסעדה ומטע
אחרי שנים של מאבקים תבעו 3 בנים פירוק שיתוף נגד אחותם, המחזיקה בחלק קטן מנכסי העיזבון של אביהם המנוח. ביהמ"ש החליט לעשות סדר
בית המשפט למשפחה בקריית שמונה הכריע לאחרונה
בסכסוך ארוך שנים בין ארבעה אחים סביב השאלה כיצד לחלק העיזבון של הוריהם, שכלל חלקת מגורים, מסעדה ומטע. השופט רן ארנון קיבל תביעה שהגישו שלושה אחים נגד אחותם שהשתלטה על המסעדה, וקבע כי הם יוכלו לרכוש את חלקה ולרשום את היתרה על שמם.
האב הלך לעולמו ב-2004 ולא הותיר אחריו צוואה. צו ירושה שניתן קבע שאת העיזבון ירשו האם וארבעת הילדים. לאחר הליך משפטי בין האם לבין הילדים נקבעה פשרה: האם נרשמה כבעלים של 71.25% מהמטע והמסעדה, והנתבעת כבעלים של 10% מהם. לימים הלכה האם לעולמה והותירה צוואה שבמסגרתה נישלה את הבת והותירה את כל רכושה לשלושת האחים. האחות הגישה התנגדות לצוואה אך היא נדחתה בפסק דין חלוט.
בהמשך הגישו האחים תביעה באמצעות עו"ד מאירה אזרד, שסב טענו שאחותם מסרבת לשתף פעולה בכל הקשור לחלוקת נכסי העיזבון. לדבריהם, המסעדה הושכרה לה על ידי הקרן לחסויים ששימשה בזמנו כאפוטרופא של האם, אך חרף העובדה שהאם נפטרה ותוקף המינוי פג, אחותם ממשיכה להפעיל את המסעדה ולעשות בה ובציוד שבתוכה שימוש בלעדי. הם עתרו לרכוש את חלקה של הנתבעת בנכסי העיזבון, בין היתר לנוכח העובדה שהיא מחזיקה בחלק קטן ושולי מהזכויות.
האחות, שייצגה את עצמה, טענה שהתובעים עשו שימוש בלעדי במטע, השכירו אותו ונהנו מפירותיו מבלי שהעבירו לה את חלקה בדמי השכירות. לעניין המסעדה, היא טענה שהשקיעה כ-30 אלף שקל לשיפוץ המקום ואף אחד מאחיה לא רצה את הנכס.
היא הוסיפה ששלושת האחים עושים שימוש בבית המגורים לצרכיהם באופן המונע ממנה אפשרות להפיק הנאה מזכויות הקניין שיש לה בנכס.
השופט רן ארנון מינה מומחה להערכת שווי העיזבון. הוא העריך את חלקת הקרקע כולל הבית והמסעדה ב-1.7 מיליון שקל. שווי המטע הוערך בכחצי מיליון שקל (ערך הקרקע עצמה ללא מטע הפרי הנטוע בה).
בפסק הדין הוא כתב כי יש לשים סוף למלחמת ההתשה בין הצדדים ולהורות על מתווה חלוקה ברור וחד משמעי לחלוקת נכסי העיזבון. הוא ציין כי בדיון שנערך במאי 2020 הועלתה הצעת פשרה להתמחרות פנימית בין היורשים שלא התגבשה לידי הסכם, במסגרתה ניתנה לנתבעת אפשרות לרכוש את חלקם של התובעים בעיזבון.
משלא מימשה הנתבעת את זכותה, אין לכפות על התובעים להישאר עימה בשותפות כפויה. זאת בהתאם לדיני הירושה שלפיהם אין למסור נכס מנכסי העיזבון ליותר מאדם אחד אלא אם כן הסכימו ביניהם לקבלו יחד.
הוא הדגיש כי הותרת היורשים "אחוזים וכרוכים זה בזה" תגביר את המחלוקות והסכסוכים שבין הצדדים ותביא להתמשכות ההליכים המשפטיים בכל הקשור לפירוק ולכן יש לבצע חלוקת עיזבון תוך הפרדה בין היורשים.
נקבע שבהתאם לפסק הדין שניתן בעניין עיזבונו של האב, לאחות יישארו 10% מהמטע והמסעדה, ולגבי יתר נכסי העיזבון היא זכאית, לפי פרשנות מרחיבה המיטיבה איתה, לנתח של שמינית מהעיזבון, כמו יתר האחים.
לאחר חישוב קבע השופט שחלקה של האחות בעיזבון האב עומד על 161,111 שקל. הוא הורה כי האחים יירשמו כבעלי העיזבון לאחר הפקדת הסכום לטובת האחות.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובעים: עו"ד מאירה אזרד
- ב"כ הנתבעת: בעצמה
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
מומלצים