הקלה בקבלת אזרחות גרמנית לצאצאי ניצולים
תיקון חוק שנכנס לתוקף בגרמניה לפני כחודשיים מאפשר לישראלים רבים לקבל את אחד הדרכונים החזקים בעולם. מי זכאי ואיך מתבצע התהליך?
תיקון לחוק האזרחות הגרמני שנכנס לתוקף באוגוסט מרחיב את מעגל הזכאים לאזרחות גרמנית ומאפשר את קבלתה עבור רבים. התיקון לחוק קובע כי צאצאים של מי שהיו אזרחי גרמניה בין 30 בינואר 1933 ל-8 במאי 1945, ואזרחותם נשללה מטעמים פוליטיים, גזעיים או דתיים, זכאים להשבת אזרחותם וכך גם צאצאיהם. אין צורך בשהייה בגרמניה או ידיעת השפה.
אלה המקרים בהם ניתן לקבוע שהאזרחות נשללה מסיבות פוליטיות, גזעיות או דתיות:
האזרחות אבדה אוטומטית בהתאם לחוקי הרייך מ-25 בנובמבר 1941 (נכון לגבי כל אזרחי גרמניה היהודים אשר גרו מחוץ לגרמניה כאשר הפקודה נכנסה לתוקף או מאוחר יותר).
אזרחים שקופחו באופן פרטני על ידי חוק ביטול התאזרחות ושלילת אזרחות גרמנית החל מ-14 ביולי 1933.
אנשים שאיבדו את אזרחותם הגרמנית או ויתרו עליה לפני 26 בפברואר 1955 (למשל עקב בקשה לרכישת אזרחות זרה, ויתור על פי בקשה או נישואין עם אזרח זר).
זכות ההתאזרחות עומדת לצאצאים גם מבלי שבן המשפחה שעליו הם נשענים לשם קבלתה יוציא אף הוא אזרחות, וללא הגבלת דורות.
אחד הדרכונים החזקים
לאחר קבלת אזרחות גרמנית אפשר לבקש הוצאת דרכון גרמני אשר נחשב כדרכון האיחוד האירופי לכל דבר ועניין ומהווה את אחד הדרכונים החזקים בעולם, ולמעשה נמצא במקום השני במדד הנלי (דירוג עולמי של מדינות על מידת חופש התנועה שמקבלים אזרחיהן במדינות אחרות בעולם). בנוסף, אזרחות תחת חוק זה מאפשרת להחזיק בדרכונים אחרים ללא צורך לוותר עליהם.
דרכון גרמני מאפשר בין היתר תנועה חופשית בתוך אירופה, אפשרות לגור ולעבוד בכל מדינות האיחוד האירופי, לימודים בחינם או בהנחה משמעותית השמורה לאזרחי האיחוד, תנאים סוציאליים, אפשרות כניסה לארה"ב ומדינות אחרות ללא הצורך באשרת תייר הנדרשת מישראלים, אפשרות כניסה למדינות רבות שלא ניתן להיכנס אליהן עם דרכון ישראלי, הנחות מיסוי בעסקאות נדל"ן ועוד.
אמנם התיקון לחוק מרחיב את מעגל הזכאים אך מדובר בתהליך מורכב שבמסגרתו יש להוכיח על ידי מסמכים מוחתמים בחותמת אפוסטיל ומתורגמים את הקשר המשפחתי בין מבקש האזרחות לבין ניצול השואה שעליו מסתמכים בבקשה.
בנוסף יש להוכיח את העילה לזכאות, קרי, שלילת אזרחות גרמנית או סירוב אזרחות גרמנית של הנרדף מהסיבות המצוינות בתיקון לחוק. ישנה חשיבות רבה בבדיקת הזכאות לפני הגשת הבקשה לרשויות והכנת הבקשה והמסמכים בצורה מקצועית כנדרש.
- הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
- אתי אלמגור היא עו"ד ונוטריון שעוסקת בהוצאת אזרחויות זרות ומייצגת לקוחות הזכאים לאזרחות גרמנית , אוסטרית ופורטוגלית
- ynet הוא שותף באתר פסקדין
ארכיון
צילום: shutterstock
עו"ד אתי אלמגור
צילום: צלם ג'ורגיו שוויגר
מומלצים