כך תגלו מה יודעים עליכם ברשת
כולנו נוהגים להריץ חיפוש גוגל על השם שלנו מדי פעם, אבל כדאי לדעת שבחיפוש קצת יותר ממוקד ניתן להגיע גם לפרטי מידע שעדיף שיישכחו. אלה המאגרים שכדאי לשים לב אליהם
הרשת יודעת עלינו הרבה, לפעמים הרבה מדי. לצד פוסטים ותמונות ברשתות חברתיות, יש גם הרבה מאוד מידע שנשמר במאגרי מידע ממשלתיים וציבוריים, חלקם ניתנים לגישה חוקית לכל מי שרק יודע לחפש. אז אם אתם מתכוננים לראיון עבודה, לשיחה עם בעל הדירה, או אולי לחתימת חוזה עסקי משמעותי - כדאי לדעת מהו המידע שנשמר עליכם במאגרים ברשת, ושעלול במקרים מסוימים לקלקל את התוכניות.
חברת Checknet מתמחה באיתור מידע ניתן לגישה על אנשים. בדרך כלל מדובר במעסיקים או בעלי דירות, שרוצים לוודא שהאדם שמולם לא מסתיר עבר בעייתי מאחוריו: "יש המון מידע קריטי שקיים ברשת, ואנחנו מבקשים לוודא שאין אורות אדומים". מצד שני, במקרים רבים המידע "הבעייתי" כבר אינו רלוונטי, או שייך לתקופה קודמת בחייכם, ועדיף שלא יהיה שם. "הזכות להישכח" היא אחת הזכויות המדוברות ביותר באתיקת הרשת, ואולי הפחות מוקפדת מכולן. מנכ"ל החברה, יזהר עצמון, אומר שבחלק מהמקרים הלקוחות הם האנשים מהצד השני, שרוצים לוודא שמשהו בעברם שכבר אינו רלוונטי יותר, לא יצוץ בחיפוש עומק.
עצמון, בעברו חוקר משטרה ותיק ואיש הרשות להגנת עדים, אומר שרובנו כלל לא יודעים מהו המידע עלינו שקיים ברשת. "הזכות להישכח היא זכות חשובה, אבל יש מאגרי מידע שהמדינה קבעה בחוק שהם צריכים להיות זמינים כדי לשמור על זכות הציבור לדעת ולהתגונן", הוא אומר. עם זאת, במקרים אחרים אדם יכול לדרוש את מחיקת המידע או מחיקת האזכור שלו בהקשר למידע, וחוק הגנת הפרטיות גם עומד לצידו. החוק מחייב בעל מאגר מידע לגלות את המידע הרשום על אודות האדם, ואף למחוק אותו לבקשתו. הכל מתחיל בעצם הידיעה שהמידע הזה זמין לכל מחפש.
עצמון מונה שבעה תחומים שהמידע בהם חשוף לציבור. הבשורה הטובה היא שבחלק מהמקרים ניתן לצמצם או למחוק את המידע. הבשורה הפחות טובה, שבחלק אחר המידע שם לנצח ורצוי שנדע להסביר אותו.
1.הליכים פליליים ואזרחיים
חוק שקיפות הליכים בעניינים ציבוריים מאפשר נגישות להליכים משפטיים שהתנהלו בדלתיים פתוחות. המשמעות היא שאם נתבעת, תבעת, היית ערב או הוזכרת בהליך משפטי, ניתן למצוא זאת ברשת. במקרים מסוימים, ניתן לפנות למקור המידע ולבקש להסיר את הפרסום. יחד עם זה, במקרים רבים המידע זולג לאתרים נוספים וקשה מאוד לפעול נגד כולם.
2.החלפת שם
החלפת שם עלול לעורר חשד שמא נעשתה במטרה לטשטש זהות. אז אם החלפת שם מסיבות תמימות, כדאי לדעת שכאשר מחליפים שם פרטי, השם המקורי וגלגוליו יופיעו במרשמים רשמיים, גם אם שונו במשרד הפנים. בנוסף, שמות קודמים וכינויים יכולים להופיע בבלוגים, פורומים או פרופילים שנפתחו טרם השינוי.
3.מרשמי אנשי מקצוע
ישנם מספר מקצועות במדינת ישראל, שמחייבים את העוסק בהם לקבל רישיון ולהופיע במרשם. אם אתה פסיכולוג, רופא או מנופאי, ניתן למצוא ברשת אם אכן הוסמכת, ואם הסמכתך בתוקף. מומלץ לוודא שאתם נמצאים ברשימות הללו ושתוקף הרישיון שלכם נרשם בצורה מדויקת במאגרים. אם לא – ניתן ליצור קשר עם הגוף הרלוונטי ולעדכן את הרישום.
4.תוכניות בנייה
ביתו של אדם הוא אולי מבצרו, אבל במקרים רבים המבצר שקוף לעין מקצועית. כולנו יודעים שבאמצעות חיפוש במפות גוגל ניתן לראות את הרחוב ואפילו את הבית שבו אתם מתגוררים. אבל מתברר שהרבה יותר מזה, באתרי וועדות התכנון והבניה של הרשויות המקומיות ניתן למצוא את תוכנית הבניה של הבית שלכם, ובהן לראות כיצד הוא נראה, מה גודלו, איפה הסלון והמטבח, והאם קיבלתם היתרי בנייה לתוספות שבניתם. ואם לא די בכך, בחלק מהמקרים ניתן למצוא ממש צילומים של הבית מפנים, למשל באתרים של משרדי תיווך, ובמקרה כזה ניתן לדרוש את הסרת הצילומים.
5.פרופיל חברתי
גם אם אתם מקפידים על הגבלת המידע ברשת החברתית, עדיין ניתן לגלות איך אתם מבלים את הסופ"ש, מי החברים ומי קרובי המשפחה שלכם, בעיקר בגלל התיוג, שהוא אוייב הפרטיות. במקרים רבים ניתן ללמוד רבות עליכם דרך פוסטים של חברים, משפחה וקולגות בעבודה, כולל התכתבויות, תגובות לפרסומים ותמונות. ניתן להגביל זאת במידה מסוימת על ידי שינוי ההגדרות בפייסבוק כך שיהיה צורך באישורכם לפני שאתם מתוייגים בתמונה.
6. מאגרי מיילים וכרטיסי אשראי
ברשת מועלות לעיתים רשימות מיילים שנפרצו ופרטי כרטיסי אשראי שדלפו. כדאי לאתר מאגרים כאלה ולוודא שאנחנו לא נמצאים בהם. לרוע המזל, אין דרך למחוק את המידע אבל אם זה קרה, יש לשנות מיד סיסמאות או להחליף את כרטיס האשראי.
7.פורומים וטוקבקים
אם אי פעם פתחתם שם משתמש בפורום ושאלתם שאלה על מצבכם הבריאותי, המשפטי או כל שאלה אישית אחרת, רוב הסיכויים הם שהפוסט עדיין קיים אי שם ברשת. גם אם הגבתם תגובות אימפולסיביות בשעה שאתם מזוהים, יכול להיות שמשהו שכתבתם שם ירדוף אתכם שנים אחר כך. חמור מזה, במקרים מסוימים מישהו בפורומים כאלה אולי הזכיר את שמכם, ולא בהקשרים חיוביים. אם מצאתם שכך קרה, נסו למחוק את מה שכתבתם או לבקש מבעל הפורום לעשות זאת. ובאופן כללי, הימנעו מלשאול שאלות אינטימיות ברשת, בוודאי לא כשאתם מזוהים.