פורסמו המכרזים: דור חמישי בישראל ב-2021
משרד התקשורת פרסם מכרזים לפריסת רשתות 5G והכריז על שורת תמריצים למפעילות הסלולר, שעשויים להוביל לפריסת הרשת הראשונה כבר בשנה הבאה. שר התקשורת הנכנס דודי אמסלם: "לא מוגזם שמשווים את זה למהפכה התעשייתית, זה אפילו מעבר לכך". חבילות הסלולר צפויות להתייקר
עם זאת, מי שקיווה להתחבר לרשת החדשה בקרוב יתאכזב: תאריך היעד הרשמי הוא 2021, וככל הנראה יעברו לפחות חמש שנים לפני שנראה הפעלה מלאה. והמחיר? במשרד התקשורת לא מתחייבים, אבל ההערכות הן שחבילות דור חמישי למשתמשים פרטיים יהיו יקרות פי שניים מחבילות התקשורת הנוכחיות בחברות הסלולר.
שר התקשורת, דודי אמסלם, אמנם נכנס רק החודש לתפקידו, אבל כבר יודע להעריך את חשיבות הצעד. "בעיני רוחי אני רואה שכל החיים יושפעו מהטכנולוגיה הזו ב-10 או 20 השנים הבאות. זה לא מוגזם שמשווים את זה למהפכה התעשייתית, זה אפילו מעבר לכך. צריך לקדם את זה מה שיותר מהר - אם זה היה אתמול הרי זה משובח", אמר בתדרוך לעיתונאים בירושלים. לדבריו, אם ישראל תפגר בתחום תשתית התקשורת היא עלולה להפוך למדינת עולם שלישי.
מנכ"ל משרד התקשורת, נתי כהן, הוסיף: "אנחנו בעיצומה של מהפכת האינטרנט של הדברים (IoT) והדור החמישי יקדם אותו בקפיצת מדרגה. תשתיות התקשורת הן אבן הדרך שלנו לעבור לעידן הבא והן ישפיעו על הפיתוח הכלכלי ועל התעשייה בצורה משמעותית. הדור החמישי פותח פתח לעולם רחב של יישומים אינסופיים, יש דברים שעוד לא חשבנו עליהם בכלל".
החברות שייגשו למכרז יתמודדו על קבלת רישין שימוש בתדרים הנחוצים להפעלת רשת תקשורת רחבת פס ולהרחבת קיבולת הרשת. המדינה מבקשת לתמרץ את החברות הזוכות לעמוד ביעדים בהקדם. כך, למשל, התשלומים של החברות על התדרים יידחו בשלוש שנים כדי להקל על החברות לבצע את ההשקעה הנדרשת והמדינה אף תעניק לחברות המשתתפות מענקים בגובה כולל של 500 מיליון שקל בתמורה לעמידה ביעדים או להקדמת מועד השלמתם. עם זאת, החברות לא יתמודדו על גובה התשלומים של הלקוחות על השירות, מה שיביא ככל הנראה לעליית מחירים.
המכרז - לבעלי הרשתות הקיימות בלבד
המנכ"ל כהן הבהיר כי המשרד לא יאפשר הקמת מפעיל סלולרי שביעי בישראל. באופן מעשי יורשו להשתתף במכרז רק בעלי הרשתות הקיימות, וחברות חדשות יוכלו להגיש הצעות להקמת שירותים בתחום הדור החמישי לתעשייה ולמשק, אך לא להפעלת שירות טלפוני לציבור.
טל אלימלך, מנהל תחום מכרזי דור 5 במשרד התקשורת, תיאר את המבנה המתוחכם של המכרזים, שלקוחים בחלקם מעקרונות תורת המשחקים. מדובר בהליך מדורג שיימשך מספר ימים, כשלחברות יינתנו במהלך המכרז נתונים כדי שיוכלו לשפר את הצעותיהם ולאזן את הערך שלהן.
כדי לתמרץ את המשתתפים החליט המשרד על תחרות בין החברות: החברה הראשונה שתפרוש 250 מוקדי שידור דור 5 תזכה בעד 82 מיליון שקל, החברה השנייה תזכה בעד 66 מיליון שקל והשלישית ב-52 מיליון שקל. בכל מקרה, המועד האחרון לפרישה הוא היום האחרון של 2021. במשרד התקשורת מקווים שבזכות התמריץ הזה הציבור יזכה לרשת דור 5 כבר בשנה הבאה.
הדור החמישי בתקשורת הפך לזירת מאבק גלוי בין ארה"ב לבין סין, ובמרוץ לדור החמישי משתתפות גם יפן, קוריאה ומדינות אירופה. הנשיא טראמפ הכריז לפני מספר חודשים על מתן תמיכה מאסיבית להקמת תשתית דור 5 בארה"ב, לאחר שהתברר לו היקף התנופה של סין בתחום זה. בבריטניה עומדת לעלות לאוויר בימים אלה רשת תקשורת דור 5 וכך במדינות נוספות. ישראל, כפי שאפשר להתרשם, משתרכת הרחק מאחור, לאחר שלא נמצא גורם שידחוף אותה בקרב מקבלי ההחלטות.