שתף קטע נבחר

כך תנהלו נכון את משק הבית

אל משק הבית צריך להתייחס כמו אל עסק קטן. זוהי משימה לא פשוטה הדורשת חשיבה ותכנון ולעיתים אף יש צורך בעזרה חיצונית. ynet מציג את אבני הדרך לניהול כלכלי יעיל

ניהול משק בית הוא עניין מורכב, בעל חשיבות מרכזית לאיכות חיים ביום-יום. את מורכבות העניין רובנו מכירים מניסיון אישי - סעיפים רבים של הוצאות מול ההכנסות המוגבלות שיש לנו. כדי לנהל את כלכלת המשפחה באופן נכון, כדאי להתייחס אל משק הבית כאל עסק קטן. נקודת המבט הזו, עשויה לסייע לנו לנהל בצורה נכונה את התקציב המשפחתי. אז הכירו את אבני הדרך, בקיצור ולעניין, הנדרשים להצלחת המהלך.

 

בדיקת הכנסות מול הוצאות

בשלב ראשון מומלץ לערוך בדיקה חשבונאית פשוטה יחסית ולבדוק מה סך ההכנסות שלכם לעומת סך ההוצאות. את ההוצאות נחלק ל-2 סוגים: הוצאות קבועות (כמו משכנתא, שכר לימוד, ועד בית וכדומה) והוצאות משתנות (הוצאות על בילויים, הוצאות על מזון, חשמל, מים וכדומה). כדאי להוסיף גם הוצאות לא צפויות כמו מתנות, חופשות, תיקונים שונים (מוסך, הזמנת טכנאי) וכדומה. הפער בין ההכנסות להוצאות שלכם יהיה נקודת פתיחה טובה לבחינת מצבכם.

 

גיבוש תקציב חודשי

כפי שבעסק מאושרות ההוצאות על פי תקציב שנקבע מראש, כך גם במשק בית מנוהל היטב. גבשו תקציב חודשי מפורט שבו יוקצה סכום כסף מסוים לכל אחד מסעיפי ההוצאות. תקציב זה אמור להיות מסגרת להתנהלותכם הכלכלית השוטפת בהמשך.

 

קביעת סדרי עדיפויות

מה חשוב לכם יותר ביגוד או חוגים לילדים? מה אפשר לדחות ועל מה אפשר לוותר? האם לצאת השנה לחופשה משפחתית? האם זה הזמן לשפץ את הבית? מומלץ לערוך רשימה של סדרי עדיפויות ולהתייחס אליה בתקציב החודשי.

 

צפו את הבלתי צפוי

הוצאות בלתי מתוכננות הן חלק מהחיים, לכן, גם אליהן יש להתכונן. פנצ'ר בגלגל, סתימה בצנרת, תרופה יקרה לבעיה חולפת, כל אלה יכולים להופיע במפתיע. כעיקרון יש לקחת בחשבון 10% - 20% מהמשכורת שיוצאים על הוצאות בלתי מתוכננות. כמו כן, מומלץ תמיד להפנות חלק מהכסף לחיסכון בדיוק עבור אירועים כאלו, לכל מקרה שלא יהיה. 

 

תוכנית קיצוצים

אם משק הבית שלכם גירעוני, זה הזמן לקיצוצים. קיימות דרכים רבות לקיצוץ בהוצאות. למשל: השוואות מחירים ורכישה מרוכזת של מוצרי מזון וניקוי באחת הרשתות המוזלות, בדיקה מול ספקי הסלולר לגבי התוכנית שבמסגרתה אתם ובני ביתכם פעילים ובדיקת האפשרות לשנות מסלול במטרה להוזיל עלויות, בדיקת האפשרות למיחזור המשכנתא ועוד.

 

שינויים בהרגלי הצריכה

גם בהתנהלות היום-יומית שלכם תוכלו לחסוך לא מעט. צמצמו את כמות שיחות הטלפון והסלולרי, העדיפו תחבורה ציבורית על פני רכב פרטי וצמצמו צריכת החשמל והמים בבית. גם על מותרות כמו ממתקים, סיגריות ומזון מהיר אפשר לוותר ולא רק מטעמים כלכליים.

 

שתפו את המשפחה

שיתוף כל בני הבית בתוכנית הכלכלית החדשה של המשפחה חשוב מאוד להצלחתה. אגב, תתפלאו עד כמה יכולים הילדים להיות יצירתיים במציאת חלופות ודרכים לחיסכון.

 

חפשו יועץ טוב

מתקשים לעשות זאת לבד? התייעצו עם מומחים בתחום. חשוב שהתוכנית הכלכלית שלכם תהיה ניתנת ליישום ולכן, אם יש צורך, כדאי לבחון אפשרות להתייעץ ולקבל הדרכה מתאימה. הדרכה כזו ניתנת, ללא תשלום, על ידי ארגונים המתמחים בתחום (כגון פעמונים, שי"ל ועוד) וכן על ידי גורמים פרטיים, בתשלום. בחלק מהבנקים גם מקיימים הדרכות בנושא וכדאי לברר.

 

נכתב בשיתוף מומחי מזרחי-טפחות


פורסם לראשונה 06/01/2010 18:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שתפו את בני המשפחה בהתלבטויות
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים