שתף קטע נבחר

 

הורים, מה אתם נותנים לילד כמתנת חנוכה?

רוצים לתת לילדים מתנה לחג? תעזרו להם לקבל השכלה פיננסית. את הכלים הנכונים לבחור היכן לפתוח חשבון בנק, להתמקח על עמלות כחלק מצרכנות נבונה, להבין אילו אופציות חסכון והשקעה קיימות - אנו יכולים לתת להם כבר עכשיו וזו האחריות שלנו. אז הנה דרך להתחיל בה: משחק חינוכי לחנוכה

אחוז לא מבוטל מדור ההורים הנוכחי, נעזר בהורי וסביו כדי לסיים את החודש. רבים מסתכלים על ילדיהם הרכים ומתחילים לתהות מה יוכלו לתת להם כשיגדלו, אם כיום הם נאבקים על מנת להצליח להחזיק בדירה שקנו בעמל רב ובמשכנתא, אותה ימשיכו כנראה לשלם גם כשהילדים יגדלו כבר.

 

להורדת משחק "הכסף שלי" לחצו כאן

 

 

הילדים של ימינו גדלים למציאות כלכלית לא פשוטה, ולא בטוח שלדור ההורים הנוכחי, יהיו את הרזרבות כדי לסייע להם. אבל אם נרצה לתת להם ולנו נקודת מוצא כלכלית טובה יותר, נוכל להתחיל בפיתוח ההשכלה הפיננסית של הילדים. זהו אחד מכישורי החיים החשובים של המאה ה-21 והוא הכרחי ככלי להתמודדות נכונה עם מציאות מאתגרת.

 

למה חשוב שהילדים ירכשו השכלה פיננסית? זוכרים את הפעם הראשונה שבה פתחתם חשבון בנק? סביר להניח שבחרתם אותו על פי ההופעה או המתנה שהוא נתן לכם בעת פתיחת הכרטיס, ויתכן שאתם עדיין בו מאז ועד היום. אם בבנק שלכם העמלות גבוהות יותר מהרגיל, ומעולם לא טרחתם להתמקח עליהן, סביר להניח שעבור ההופעה שקבלתם חינם, שלמתם עד כה אלפי שקלים. בדיעבד, לו היתה לכם אז מודעות פיננסית, יתכן שהייתם בוחרים בבנק אחר.

 

השכלה פיננסית נותנת את הכלים הנכונים לבחור היכן לפתוח חשבון בנק, להתמקח על עמלות כחלק מצרכנות נבונה, להבין אילו אופציות חסכון והשקעה קיימות ובאופן כללי להבין יותר על הכסף, על מה הוא מתבזבז ואיך הוא יכול לעבוד עבורכם.

 

אם אנחנו רוצים שהילדים שלנו ימלטו מהמינוס המעיק שרודף את חשבון הבנק שלנו, עלינו לתת להם את הכלים שיעזרו להם בעתיד לנהל תקציב מאוזן, לחסוך עבור מטרות גדולות, לא לפחד מהשקעות וכמובן גם להכיר את הסיכונים שבכך. ביכולתנו לעודד את הילדים להרוויח כסף מעבודה, מחסכון או מיזמות, פעולות שיתגמלו אותם בעתיד, כאשר יהיו משופשפים בכך ביחס לחבריהם.

 

9 דברים שחינוך פיננסי ילמד את ילדיכם

אחת הדרכים הטובות ביותר ללמידה היא באמצעות משחק ויצירת התלהבות. ילדים יבצעו כמעט כל מטלה אם יתווסף לה מימד של משחק, תחרות או שהיא תוצג באופן שהופך אותה למעניינת מכפי שהיא. גם את החינוך הפיננסי ניתן ללמוד בדרך זו, וכדי לסייע לכם ההורים, פיתחתי את משחק ה"כסף שלי" אותו תוכלו לקבל במתנה. במקום לעמוד בתורים הארוכים להופעה הבאה, תוכלו ליהנות משעתיים של בילוי איכותי וחוויתי שיתחיל שיח חשוב על כסף, דמי כיס ועוד.

 

 (צילום: יונית שילר, באדיבות נפש בנפש) (צילום: יונית שילר, באדיבות נפש בנפש)
(צילום: יונית שילר, באדיבות נפש בנפש)

 

חינוך פיננסי הוא בעיקרו גילוי והגדרה של ערכים חשובים, אותם תרצו להעביר לילדים:

1. ההבחנה בין "רוצה", "צריך" ו"חולם על...": הבחנה בסיסית זו מאפשרת לוותר על דברים חשובים פחות, עבור אלו שחשובים יותר, ומכניסה את החלומות הגדולים למשוואה, כך שניתן להיערך אליהם מראש.

 

2. תכנון ותקצוב – לרובנו אין את הכסף להגשים את כל מאוויינו, וכנראה שגם לילדים שלנו לא יהיה. לכן חשוב שילמדו לתכנן את ההוצאות שלהם אל מול ההכנסות, להגדיר את סכומי הכסף המוקצבים לכל מטרה, להבין את החשיבות של תקצוב מראש, ולהכיר בכך שחריגה בסעיף אחד, מחייבת קיצוץ בסעיף אחר לצורך שמירה על התקציב.

 

3. חסכון למטרות גדולות – גם בתור ילדים יש לנו מטרות גדולות – אופניים חשמליים, קונסולה חדשה וכן הלאה. ניתן לעודד את הילדים להשיגם באמצעות תכנון חסכון ייעודי, שיסייע להם להפריש חלק מדמי הכיס שלהם (או דמי החנוכה), ולצבור את הסכום הדרוש.

 

4. מחיר ההלוואה – אם הילדים שלכם מקבלים דמי כיס, והם נגמרים להם מהר מדי תוכלו להדגים להם את הבעייתיות שבהלוואה. אם הם מקבלים כסף נוסף במהלך התקופה, הוא ינוכה מדמי הכיס הבאים שלהם, ובכך הם יבינו את חשיבותם של תכנון ומעקב אחר ההוצאות, ויפתחו, בתקווה, אנטי ללקיחת הלוואות.

 

5. בין עושר לאושר – אחת מהתופעות שמתגלות אצל משפחות שמתחילות להתנהל נכון, היא ההבנה שכסף באמת לא קונה עושר. לא צריך פסטיגלים מפוצצים, חופשות במלון הכל כלול או מתנות יקרות כדי לחוש נאהב, שמח או קרוב למשפחה שלך.

 

6. יציאה מהמירוץ – האם אתם נמצאים בתחרות עם החברים שלכם או עם בני משפחה אחרים? האם אתם מקנאים במה שהם השיגו ומודדים את הצלחתכם בהשוואה למה שיש להם? אם כן, אתם חלק ממירוץ הצריכה האינסופי. אם הייתם רוצים שהילדים שלכם לא יישחקו במקום העבודה רק כדי לסגור את החודש, הדבר הכי טוב שתוכלו ללמד אותם הוא שכסף הוא אמצעי ולא מטרה ושמה שקורה אצל אחרים לא משנה, כל עוד היעדים שלנו ברורים לנו ואנו משיגים אותם.

 

7. העזה, מצוינות ויוזמה – רובנו יכולים להרוויח יותר, אבל הפחדים מגבילים אותנו. חלקם נובעים מחוסר ידע בעוד שאחרים מקורם בפחד מכישלון. עידוד הילדים ליזמות, לתעוזה ולכח של למידה מכשלון, יאפשר להם להתגבר על הפחדים שמקרקעים אותנו, ויאפשרו להם לייצר הכנסה בדרכים שאנו לא היינו מעיזים לבחור בהן.

 

8. כוחו של הכסף – לא רק עבודה יוצרת כסף, אלא גם השקעות וחסכון יכולים לייצר הכנסה. אם הילדים שלכם יחשפו למושגים כמו צבירת נכסים, ריבית ותשואה, יהיה להם קל יותר בעתיד לעשות את הצעדים הרלוונטיים בתחום, שיגרמו לכסף שלהם לעבוד בשבילם.

 

9. צרכנות נבונה – צרכנות נבונה היא כלי שחוסך הרבה מאד כסף בטווח הארוך, כיוון שהיא מסייעת להחליט מתי להשקיע במוצר יקר ומתי לבחור על פני מוצר איכותי וזול, ומאפשרת לראות מעבר למסך העשן של תרבות המותגים.

 

אני מפציר בכם לנצל את אחד מימי החג, שבו תוותרו על הקניון או המופעים, כדי לשחק יחדיו, וליהנות מאווירה משפחתית ומלמידה כלכלית גם יחד. לכו תדעו, אולי אפילו המשחק ישמש כזרז לתהליך יציאה ממינוס שלכם וימשיך לדור הבא.

 

להורדת משחק "הכסף שלי" לחצו כאן

 

הכותב, גיל אורלי, הינו מנטור, מאמן ומנחה להצלחה כלכלית


פורסם לראשונה 19/12/2014 19:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים