עצמאים במאבק הישרדות: "ההורים עוזרים"
סיגל בורנשטיין, מדריכת זומבה, חששה שלא תוכל לפרנס את בנותיה כשכירה, אלדד אביגד, קוסמטיקאי ומאפר, רצה להשתמש בכישוריו היצירתיים והשיווקיים לצרכיו, ואיתי מרדיקס, יועץ פיננסי ומשכנתאות, פשוט החל לסייע לחברים. לרגל יום העצמאות - עצמאים מספרים על האתגרים, חלק ב'
לבד, אבל מתמודדים עם אותן הבעיות: המחירים אותם נדרשים לשלם כל מי שבוחרים להפוך לעצמאים בישראל אינם פשוטים - כפי שחשפו אתמול 8 עצמאים ועצמאיות ממגוון של תחומי עיסוק. לרגל יום העצמאות בדקנו מה מצבם של העצמאים בישראל - לפניכם חלק ב' בכתבה:
- סיפורי הישרדות של עצמאים - חלק א
- העצמאים מתאגדים: "אנחנו כוח חזק בשוק"
לא מצליחים לשרוד: מצוקות העסקים הקטנים
"אמרו שאני משוגעת"
סיגל בורנשטיין (48), מדריכת זומבה, הפכה לעצמאית בגיל 43. גרושה ואם לשלוש, תושבת עוטף עזה
מה האתגרים העיקריים? "גב כלכלי - לא היה לי כסף לרכוש ציוד בסיסי".
איך מתמודדים? תמיד הייתה לי מוטיבציה להצליח. אמרו לי שאני משוגעת. את הדחיפה הראשונה קיבלתי מעמותת 'לתת עתיד', המסייעת לנשים לצאת ממצוקה כלכלית לעצמאות כלכלית. ככה התגלגלתי ולאט לאט גדלתי".
מה אפשר לשפר? "התפיסה שנשים חד-הוריות לא עובדות שגויה בתכלית. מוסדות הממשלה זה המקור האחרון שעזר לי. הרגשתי שאני לבד - עשיתי צבא, תרמתי את עצמי לקהילה וברגע של משבר כלכלי לא ראו אותי. כשאת צריכה את המדינה היא לא שם".
מסר למי ששוקל לצאת לעצמאות: "לנשים יש הרבה כוח ואנחנו צריכות לנצל אותו ולקחת אותו רק למעלה. התחלתי כשוטפת כלים והיום אני עומדת על הרגליים בזכות עבודה קשה ומוטיבציה".
"לוקח את העבודה ללב"
אביב ברטלה (34) מורה לעברית כשפה שנייה ובעל בית ספר פרטי בתל אביב. הפך לעצמאי בגיל 32
מה הוביל אותך להיות עצמאי? "אחרי כ-8 שנים בהן לימדתי באולפנים שונים במרכז הארץ ובמקביל לסיום עבודתי כעיתונאי, החלטתי שהגיע הזמן לצאת לדרכי העצמאית. לימדתי עשרות תלמידים והעסק החל לגדול מעצמו. עולים חדשים, סטודנטים זרים, אנשי עסקים ודיפלומטים לא תמיד מוצאים את מקומם באולפנים של מרכז הקליטה והבנתי שיש פער בתחום. בניתי אתר ותלמידה לשעבר עזרה לי לפתוח עמוד בפייסבוק. אני מודה שעד היום, לילה לפני פתיחת קורס, אני לא ישן מפחד שלא יגיעו תלמידים".
מה היתרונות כעצמאי? "אני מודע לצרכים של התלמידים שרוצים להשתלב בחברה ובשוק התעסוקה בארץ ובונה תכניות מתאימות. ספרים רבים בנושא מיושנים והגיע הזמן שמישהו שהגיע לפה מניו יורק או מוסקבה לא יקרא על החיים בקיבוץ אלא ילמד עברית תוך שיחה על דילמות בחברה הישראלית. כמובן שהעובדה שאני מנהל את הזמן שלי היא תמיד ברכה ואני משתדל שלא להתחיל את קורסי הבוקר לפני תשע או עשר".
מה האתגרים העיקריים? "זה רק אני - מפרסום בפייסבוק ובאינטרנט, דרך שיחות עם תלמידים מתעניינים, רישום, הוראה וכתיבת המערכים, עד יצות לקניית דפי צילום כשחסר. הקושי המרכזי הוא, שכמו עצמאיים רבים, אני לוקח את העבודה ללב".
איך מתמודדים? "אני מאוד אוהב לפגוש אנשים ולהכיר תרבויות חדשות כך שזה מפצה על החלק המנהלתי. כל מישהו שיוצא לדרכו העצמאית צריך באמת לאהוב את מה שהוא עושה ואני מברך כל בוקר על הזכות שנפלה בחלקי לעסוק במה שאני אוהב ולבנות את העסק שלי".
מה אפשר לשפר? "הגיע הזמן לעגן את הזכויות שלנו בחוק כמו שכירים לרבות דמי אבטלה ופנסיה".
מסר למי ששוקל לצאת לעצמאות: "לעשות את זה עקב בצד אגודל; לנהל את הזמן נכון, לתכנן לאט לאט, לא לקפוץ מעל הפופיק. צריך לבחון בכל שלב מה כדאי לך לעשות על מנת להגדיל את העסק ולא למהר לקחת הלוואות מיותרות מהבנק".
אתגרים לפני הלידה
דניאל לוזון, סטייליסטית ומתמחה בשיווק דיגיטלי למותגי אופנה. הפכה לעצמאית בגיל 39מה הוביל אותך להיות עצמאית? "הייתי מנהלת שיווק בחברת אופנה. כשהחלטתי להפוך את אהבתי לאופנה וסטיילינג לקריירה ולא הייתה ברירה אלא להפוך לעצמאית - שכן אין כמעט משרות לסטייליסטיות כשכירות".
מה היתרונות? "אין לי בוס, אני מנהלת את הסדר יום שלי בעצמי ואני נאלצת להכיר תחומים רבים ולפתח מיומנויות בתחומים שונים".
מה האתגרים העיקריים? "אין ביטחון כלכלי, תנודתיות גדולה במחזור, חששות תמידיים ממה יהיה מחר, מרוץ מתמיד אחרי לקוחות חדשים, לקוחות לא מרגישים מחויבים, תחרות גוברת, צורך מתמיד להיות עם "האצבע על הדופק", עלויות פרסום ושיווק גדולות והרבה מאד "עבודה שחורה".
"כיום כשאני ממש לפני לידה - אני נאלצת לפנות ימי עבודה רבים לצורך בדיקות וטיפולים ובהמשך אאלץ להימנע ממפגשים חדשים עם לקוחות, סדנאות וקורסים למספר חודשים. בתחום השיווק האופנתי אפסיד לקוחות שלא יהיו מוכנים "לחכות" עד שאוכל לחזור לעבודה סדירה, כל זאת עם מענק סמלי למדי בלבד מהביטוח לאומי".
איך מתמודדים? "הקפדה על חלוקת זמן נכונה בין תחומים המצריכים טיפול כמו חשבונות וקשר עם לקוחות, לצד התעדכנות מתמדת בשינויים בתחום השיווק. יש לפתוח ערוצי השתכרות נוספים כמו ניהול קמפיינים בפייסבוק וכתיבת תכנים בתשלום. יש גם עזרה מההורים".
מה אפשר לשפר: "יש להשוות את את הזכויות הסוציאליות שלנו לאלו של השכירים. אנחנו משלמים מסים כמו כל אחד אך לא מקבלים את אותם התנאים".
מסר למי ששוקל לצאת לעצמאות: "יש להאמין לחלוטין במה שאתם עושים ולאהוב את זה, להבין שדאגות וחששות כלכליים הם חלק בלתי נפרד, ושצריך הרבה אורך רוח להמשיך לפעול גם כשקשה, אך צריך לדעת גם להנות - יש יתרונות, כמו חופש. חשוב גם לדעת מתי להגיד די - כשהחיים הופכים לסיוט, לא ישנים בלילה והכל נראה שחור, כדאי לחשוב אם זה שווה את זה".
"זה לא מתאים לכל אחד"
עידן פרייזלר (39) מדריך סקי בעברית, מנהל מקצועי לעבודות סנפלינג ומפיק מופעי זיקוקי דינור הפך לעצמאי בגיל 30. נשוי + 4, תושב הרצליה.
מה הוביל אותך להיות עצמאי? "הפכתי להיות עצמאי אחרי 6 שנים בהיי-טק כמהנדס תעשייה וניהול, כי הרגשתי באינטואיציה שמקומי אמור להיות בשטח, בסביבה דינמית תוך שאני מתפרנס מהתחביבים שלי ומהיכולות שלי בכמה תחומי אקסטרים שאני אוהב: מהאהבה הגדולה שלי - סקי, כמדריך סקי בחרמון ובחו"ל, מתן פתרונות לעבודות גובה מורכבות באמצעות חבלים, ומהפקת מופעי זיקוקי דינור (אני גם פירומן, כך שתיעלתי את ההפרעה למשהו חיובי).
מה היתרונות? "להיות אדון לעצמי, לקבוע לעצמי תמיד את לוח הזמנים, להתפרנס ממתן שירות בנושאים שאני אוהב ולחיות כמו מלך".
מה האתגרים העיקריים? "להצליח לפרנס 4 קטנטנים תוך התמודדות עם חוסר יציבות של המשק".
איך מתמודדים? "עם הרבה אמונה עצמית, כי לטובים תמיד תהיה עבודה בכל מציאות כלכלית. וחשוב להקפיד לישון טוב".
מה אפשר לשפר: "המון דברים שכדאי וצריך לשפר אולם אני איש של אתגרים ואופטימי מטבעי כך שאני מאמין שאנחנו בדרך הנכונה".
מסר למי ששוקל לצאת לעצמאות: "זה לא מתאים לכל אחד. צריך אופי מיוחד ולהקשיב לקול הפנימי, הוא יודע מה טוב בשבילנו".
חיה את העבודה
ורד אורני (34), מנהלת מוסיקולדה - שיעורי מוסיקה חווייתיים בגני ילדים, מסיבות יום הולדת, חוגים, הצגות, שעות סיפור וקייטנות. הפכה לעצמאית בגיל 26
מה הוביל אותך להיות עצמאית? "תמיד עסקתי במוסיקה ובמשחק והבנתי שבתחום שלי, אם לא אקח את האחריות ואייצר לעצמי עבודה, כנראה שאצטרך כל חיי לחשוש מאיפה להביא את הכסף. כסטודנטית חוויתי קושי כלכלי אמתי והיה לי ברור שלמקום הזה אני לא חוזרת.
מה האתגרים העיקריים? בניגוד לשכירים שבסוף יום העבודה נועלים את הדלת וחוזרים הביתה, עצמאים חיים את העבודה כל הזמן והיא יכולה לתפוס אותי בכל שעה ביום או בלילה. בנוסף, צריך להתמודד עם שרשרת של ביורוקרטיה סבוכה, שמעמידה קשיים ולחצים שלא תמיד נותנים לי לישון בשקט.
איך מתמודדים? "מנסים לשמור על אופטימיות ולשאוב כוח מהילדים, מהצוות ובמיוחד מהמשפחה, לבד זה בלתי אפשרי".
מה אפשר לשפר: "הסכומים הבלתי נתפסים שעצמאיים משלמים למס הכנסה, מע"מ, ביטוח לאומי, פנסיה לעובדים והרשימה עוד ארוכה - לא באמת מאפשרים ליהנות מהרווחים שמגיעים על העבודה הקשה. המסר הוא בעיקר- שינוי ומהר.
המסר שלי למי ששוקל לצאת לעצמאות? "אם יש לכם אופציה אחרת תבחרו בה. אם לא, וודאו שאתם אנשים חזקים, שמסוגלים להתמודד עם לחצים וקשיים, ושאתם מוכנים לכל תרחיש. בהצלחה".
"כל הזמן עם יד על הדופק"
אלדד אביגד (33), קוסמטיקאי ומאפר, הפך לעצמאי בגיל 30. מתגורר בפתח תקווה
מה הוביל אותך להיות עצמאי? "ניסיתי לשלב עבודה כשכיר וכעצמאי, אבל הרגשתי שאני מעמיס על עצמי יותר מדי ושאת המכירות שאני עושה עבור המעסיקים, אני יכול לעצמות גם לעצמי. ההחלטה נשענה על הכישרון שלי ליצירתיות, מתן שירות ותשוקה אמתית להצליח בגדול בתחום היופי".
מה היתרונות כעצמאי? "שאתה הבוס של עצמך. מבחינתי זה אומר חופש, יצירתיות, קביעת אופי ושעות העבודה, היכולת לבחור איפה ועם מי לעבוד".
מה האתגרים העיקריים? "לחשוב כל הזמן מה לחדש וכל הזמן להיות עם יד על הדופק. יש המון מתחרים גדולים בשוק ואני מקפיד כל הזמן למצוא את הייחודיות והבידול, כי זה מה שעושה את ההבדל".
איך מתמודדים איתם? "האמת היא שזה תלוי קודם כל ברצון לתת ללקוחות את שיא החדשנות לצד מקצועיות ללא פשרות, ואני עושה בשביל זה המון: קורא ספרות מקצועית, משתתף בכנסים ועוד.
מה אפשר לשפר? "הממשלה צריכה לבוא יותר לקראת עסקים קטנים, למשל הקלות בתשלומי מסוי".
מסר למי ששוקל לצאת לעצמאות: "המוטו שמניע אותי הוא שאם אוהבים את מה שעושים ודוחפים בכל הכוח - מצליחים. אני ממליץ לכל אחד שבאמת מאמין שיש לו יכולת להצליח לבד, לנסות ולא לתת לחלום להתפוגג".
"עושים למען ביתנו"
דינה שליט (38), בעלת עסק לקייטרינג. נשואה + 4 , מתגוררת באשקלון. הפכה לעצמאית בגיל 36
מה הוביל אותך להיות עצמאית? "זו הייתה החלטה משותפת שלי ושל בעלי - שף במקצועו. רצינו לראות איך אנחנו עושים זאת למען ביתנו. קודם לכן עבדתי כמנהלת מחלקה ושירות מטעם חברת קבלן וכשכירים לא היינו בבית כמעט ולא ראינו את הילדים. הצורך הכלכלי והתמרון עם הילדים היו משתנים חזקים בהחלטה".
מה האתגרים העיקריים? "הקושי הגדול היה עד שהתחילו להכיר אותנו ולהאמין בנו, אבל הקשיים הם יומיומיים, של שיווק ולקוחות. המרחק מהמרכז גם מייצר בעיתיות.
איך מתמודדים? "התייעצנו עם הרבה אנשים וקיבלנו תמיכה מעמותת 'לתת עתיד' גם ברמת ההתנהלות של העסק, עד לתמחור המנה. כיום אנחנו מנהלים את העסק בהתאם למה שלמדנו".
מה אפשר לשפר? צריך להקל על העסקים הקטנים. יש המון בירוקרטיה, אין תשובות מידיות והכל מאוד יקר".
מסר למי ששוקל לצאת לעצמאות: "אם יש את הכוחות נפש והסבלנות לעשות את זה, זה מייצר חופש נפשי וחירות אמתית. זה מצריך המון כוחות נפש, אבל זה שווה את זה. חשוב להתייעץ עם גורמים מלווים".
"בלתי אפשרי לצאת לחופש"
איתי מרדיקס (34), יועץ פיננסי ומשכנתאות. הפך לעצמאי בגיל 32. נשוי + 2, גר בתל אביב
מה הוביל אותך להיות עצמאי: "עבדתי 6 שנים כיועץ השקעות בבנק לאומי ומשווק השקעות באדמונד דה רוטשילד, ולא מעט חברים ולקוחות הבנק שטיפלתי בהם היו מגיעים אליי להתייעץ ולשאול לגבי המשכנתא שהם עומדים לקחת. חלקם לקח אותי לפגישה עם חברות ייעוץ בתור "החבר שמבין" ושאלתי שאלות כלכליות, אך נדהמתי שמולי ישב איש מכירות שלרוב רק רצה להחתים טופס התקשרות. לקחתי את המושכות ועזרתי לחברים ולקוחות שפנו אליי - ביצעתי בירור, ניתחתי את צרכיהם והתאמתי את המשכנתא לנתונים שלהם".
מה היתרונות? "היכולת להחליט על שעות העבודה. אני זה שלוקח ואוסף את הילדים מהגן ובין 16:00-20:00 אני רק איתם. את הפגישות אני קובע לאחר 20:00".
מה האתגרים העיקריים? אין שעות עבודה אמתיות - אתה עובד כל הזמן וזמין 16 שעות ביממה. בנוסף, כמעט בלתי אפשרי לצאת לחופש כי אם אחד הלקוחות נקלע לבעיה - אי אפשר להגיד לו שאחזור בעוד כשבוע ואטפל בעניין. בנוסף קיים לחץ גדול לעשות הכל בצורה מושלמת עבור הלקוח, כי אין מקום לטעויות. אתה כבר לא בורג קטן במערכת גדולה ולא יכול להתייעץ עם הקולגות או הבוס - כל האחריות עליך, מא' ועד ת'".
איך מתמודדים? "בן או בת הזוג חייבים לתמוך, בלתי אפשרי לפתוח עסק ללא תמיכתם ועזרתם".
מה אפשר לשפר? "המטרה שצריך לשאוף אליה היא לעודד הקמת עסקים חדשים שיעסיקו עובדים במשק. אין סיבה שבעלים של חברה קטנה ישלם את מס החברות המקסימלי כאשר חברות גדולות זוכות להטבות מס מפליגות ומשלמות בקושי עשירית. יש למצוא מנגנון שיתמרץ אנשים לפתוח עסקים חדשים".
מסר למי ששוקל לצאת לעצמאות: "תבנו תכנית עסקית, בדקו את המתחרים, התייעצו עם אנשים מהתחום ואחרי שעשיתם את כל זה - רוצו על זה".
"להקדיש זמן מספק ליח"צ"
עזר פישלר, בעל עסק לייעוץ סביבתי. הפך לעצמאי בגיל 39
מה הוביל אותך להיות עצמאי? "הפכתי לעצמאי לאחר מספר תפקידים בכירים בארגוני סביבה, האחרון כמנכ"ל עמותת צלול. הרצון לשינוי בדרך החיים והאתגר להמשיך ולסייע לשיפור הסביבה בישראל דרך המפעלים והרשויות עצמן".
מה היתרונות? "היכולת לבחור את האתגרים והפרויקטים, ליהנות מהעצמאות בניהול התקציבי, ובמיוחד הפוטנציאל האינסופי בגידול העסק".
מה האתגרים העיקריים? "בעיקר קשיי תזרים מול לקוחות בעלי מוסר תשלומים ירוד, תדמית בעייתית כלפי העצמאים מצד המוסדות הפיננסיים, והצורך במערכת בקרה כפולה ביחס לאחריות המקצועית".
איך מתמודדים? "בראש ובראשונה לעבוד לפי תכנית עבודה רבעונית - שנתית המכסה את ההיבטים השיווקיים והפיננסיים ולא בצורה אקראית. כמו כן, יש להקדיש זמן מספק ליח"צ ושיווק למרות עומס העבודה שלעתים גבוה ביותר. חשוב ללמוד ולהשתלם ולנצל את הכלים שהממשלה מספקת, לרבות יעוץ מסובסד".
מה אפשר לשפר? "בעלי העסקים הקטנים הם המנוע של המשק והכלכלה הישראלית. אין משקיעים ואין דירקטוריון, ותשלומי העסק נשארים בארץ ולא מועברים למשקיעים זרים כרווחים. על הממשלה להציב את העסקים הקטנים בראש סדר העדיפות הפיננסית, לרבות על ידי פיתוח תכנית עידוד השקעות הון ייחודית לעסקים קטנים".
מסר למי ששוקל לצאת לעצמאות: "המעז מנצח. אבל להעיז בחוכמה".