סיכום השנה בהיי-טק: העצירה הפכה לזינוק
הדשדוש בתחילת השנה בענף השאיר צלקות: 32% מהחברות לא הצליחו לעמוד ביעדי הגיוס שלהם, והזמן הממוצע שנדרש כדי למצוא עובד למשרה עלה לשישה שבועות, כך על פי נתוני חברת ההשמה אתוסיה. בחודשיים האחרונים של 2016 השוק חזר לגייס באופן מאסיבי, והשכר עלה ב-5%
הפיטורים הפנו את מקומם להאצה: על פי נתוני חברת ההשמה להיי-טק אתוסיה, ברבעון האחרון של שנת 2016 נפסק הקפאון בענף.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
"שיימינג חיובי": בסין ידווחו על מעסיק בעייתי
"תופעת עובדי דור ה-Y - רק בארץ ובארה"ב"
חורף של עצמאי: חלית? הפסדת כסף
הבדיקה, שהתבססה על נתוני גיוס של 8,000 עובדים המועסקים במאות חברות, חשפה כי בניגוד ל-2015, אז זינק הביקוש לעובדים נוספים, ברבעון השני והשלישי של שנת 2016 התקיימה מדיניות זהירה בחברות. בחודשים אלו נעצרו גיוסי העובדים, מה שהביא לכך ש-32% מהחברות לא עמדו ביעדי הגיוס שלהם ולא התפתחו כפי שציפו. בנוסף, 35% מהחברות שינו את היעדים במהלך השנה.
כמו כן, אחוז העובדים החדשים מתוך כלל העובדים ירד וב-2016 הם היוו 14.3% מכלל העובדים, לעומת 18.5% ב-2015 והזמן הממוצע שנדרש לאיוש משרה עלה מארבעה שבועות ב-2015 לשישה ב-2016. יחד עם זאת, ברבעון האחרון של השנה התמונה השתנתה. מנכ"ל אתוסיה, אייל סולומון אומר כי "רואים הרבה תנועה בשוק ויש חזרה לגיוס מאסיבי, תוך התפשרות ויצירת פתרונות יצירתיים למצב הקיים. לדוגמא, תקן של מפתח בכיר הוחלף לא פעם לשני תקנים של מפתחים מתחילים".
המרוויחים הגדולים: מפתחי צד שרת
השכר הממוצע בהיי-טק אמנם עלה ב-5% בשנה החולפת, אך ישנה שונות גדולה בין התפקידים. העליות הגדולות ביותר נרשמו בתחומים שבהם ההיצע היה נמוך מהביקוש, כמו למשל בקרב מפתחי צד שרת, שנהנו מעלייה של 12%. גם השכר הממוצע של העוסקים בטכנולוגיות מידע (IT), עלה בשיעור דומה, ומפתחים בתחום הטלפון הסלולרי זכו לעלייה של 11.5%.
שכר המקצוענים בתחום הקליניקה והרגולציה עלה ב-9.5%, הבכירים בענף נהנו מעלייה מינורית בשכר הממוצע, של 4% בלבד, ואילו שכרם של אנשי מכירות והעוסקים במשאבי אנוש, תפעול ובדיקות תוכנה עלה רק ב-5%-2%. המפסידים הגדולים הם העוסקים בפיתוח עסקי, שבשנה החולפת הפסידו 12% משכרם בממוצע. שפת הפיתוח שבה נצפתה עליית השכר המשמעותית ביותר השנה היא python - שכרם הממוצע של המתכנתים בה עלה ב-13.5% והגיע ל-23,274 שקל בממוצע בחודש.
הצעירים עוזבים יותר
עוד עולה כי שיעור העוזבים מרצון מתוך סך העובדים ירד במעט: בשנת 2016 נרשמה עזיבה של 10% לעומת 13.5% ב-2015. סלומון מסביר: "ראינו מגמה של יותר ויותר ארגונים שפועלים לשימור אגרסיבי של עובדים, מה שצמצם את היקף העזיבות מרצון. בנוסף, תחילת השנה המדשדשת ומספר גלי פיטורים שהתרחשו השנה, הביאו לכך שגם עובדים היו זהירים יותר בכל הקשור לשינוי מקום עבודתם".
חשוב לציין כי על פי הנתונים, יש משמעות לגיל העובדים העוזבים מרצון. בעוד שסך העוזבים בשנת 2016 עמד על 10% בלבד, אחוז העוזבים מרצון בקרב עובדים בני 25-35, עמד על כ-18%.
התחזית ל-2017: ירידה באקזיטים
לדברי סולומון, "שנת 2017 תתאפיין בתנופת גיוסים נרחבת והשוק יחזור למצב 'רתיחה', זאת בין היתר בגלל ריבוי טכנולוגיות חדשות המתפתחות בו זמנית, וכן עלייה חדשה בביקושים מצד וחברות מסורתיות בתחום הבנקאות, רכבים וביטוח שהבינו שהן חייבות להיכנס גם אל עולמות הפיתוחים הטכנולוגיים על מנת להישאר רלוונטיות".
עם זאת, סולומון מסמן מספר נורות אזהרה: "המגבלות שהממשל הסיני צפוי להטיל על השקעות של סינים מחוץ למדינה עשויות לצמצם את ההון הסיני המוזרם לשוק הישראלי וייתכן שיביאו לירידה בקצב האקזיטים. בנוסף, לא ברור מה עתידו של גוש האירו אשר משפיע באופן מהותי על ענף ההייטק הישראלי, וגם תחילתה של תקופת הנשיאות של דונלד טראמפ מביאה איתה שאלות באשר ליכולת ההוצאה לפועל של תוכניותיו ומידת ההשפעה על הכלכלה האמריקאית והעולמית".