הממשלה תייבא עובדים זרים להיי-טק
הממשלה אישרה תוכנית להגדלת כוח האדם בהיי-טק, הכוללת הקמת הכשרות יעודיות, קידום קבוצות שאינן משתתפות בענף דוגמת נשים, חרדים וערבים, ועידוד הבאת עובדים מחו"ל. מנכ"לי חברות היי-טק: "התכנית המוצעת טובה רק לטווח ארוך, עשור של הקפאה יביא לפגיעה אנושה"
עובדים זרים בהיי-טק: הממשלה אישרה היום (א') תוכנית לאומית להגדלת כוח האדם בענף ההיי-טק, הכולל אישור הגעתם של עובדים מחו"ל, דבר שהיה עד כה אסור בחוק.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
בשנים האחרונות הולך וגובר המחסור בכח אדם בענף ההיי-טק. סמנכ"ל בכיר בחברת "דן אנד ברדסטריט", המספקת מידע עסקי, צח ברקי, דיווח כי על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מספר משרות השכיר באוקטובר 2016, עמד על כ-292 אלף והיווה כ-8.57% מכלל המשרות לשכירים במשק.
על פי ברקי, המחסור בהון אנושי מיומן, בעיקר בתחומי התוכנה והאינטרנט, ממשיך להיות האתגר הגדול ביותר של התעשייה המקומית. קצב גידול המשרות השנתי בענפי ההיי-טק עמד בשלוש השנים האחרונות על כ-9,000 משרות שכיר חדשות, אך פוטנציאל הגידול, במידה והיה כוח אדם מתאים, עמד על כ-13,000 משרות בשנה. הנתונים תומכים בטענות בכירים בענף, המזהירים מפני מחסור חמור בעובדים. על פי נתונים שאספה הממשלה, התוצאה של מצב זה היא עליית שכר בהיי-טק, דבר שהולך ושוחק את התחרותיות בשוק.
כדי להתמודד עם המחסור, החליטה הממשלה לפעול במספר דרכים: ראשית, הממשלה התחייבה להגדיל את כמות הסטודנטים במקצועות ההיי-טק במערכת ההשכלה הגבוהה, בדגש על האוניברסיטאות, ב-40% בשש השנים הקרובות. בנוסף, יוקמו הכשרות אינטנסיביות וייעודיות להיי-טק לצעירים ותוכניות שיקדמו קבוצות שנמצאות בייצוג חסר כיום, דוגמת נשים, חרדים וערבים.
צעד משמעותי נוסף הוא עידוד הגעת עובדים מיומנים ומומחים זרים מחו"ל לעבודה בישראל, בדגש על ישראלים חוזרים וכאלו הזכאים לעלות לישראל במסגרת חוק השבות. כמו כן, החליטה הממשלה להקים צוות בראשות מנכ"ל משרד הביטחון, שמטרתו לבחון דרכים לשימוש בשירות הצבאי ביחידות דוגמת ממר"ם ו-8200, על מנת להגדיל את כמות בעלי הפוטנציאל לעבודה בהיי-טק.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מסר כי: "ההחלטה מהווה תמריץ לענף ההיי-טק להגדלת מספר המהנדסים והמדענים ומספר הבוגרים בחוגים הרלוונטיים באוניברסיטאות. אני מזכיר שהבעיה המרכזית שיש לנו בענף היא הצורך לענות על הביקוש, ולשם כך אנחנו צריכים כוח אדם מיומן ברמה הגבוהה ביותר".
ראש המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון הוסיף: "הכלכלה הישראלית עוברת שינוי דרמטי עם הגידול המהיר של סקטור ההייטק. ההחלטה שקיבלה הממשלה היום נועדה להוסיף דלק לקטר ההיי-טק ולהסיר חסמים".
מומחה לדיני ניוד מומחים ושותף במשרד עורכי הדין קן תור & עכו, וחבר בוועדה המשנה לניסוח אמנת הרילוקיישן בלשכת עורכי הדין העולמית, עו"ד צבי קן תור, הסביר: "אין בכוונת הממשלה להציף את המשק בעובדי כפיים שישולם להם שכר מינימום, אלא להביא מומחים זרים שעלות העסקתם מגיעה ל-30 אלף שקל בחודש ויותר. לדעתי, אין מקום לחשש שמא הבאת מומחים מחו"ל תדחק את השכר המשולם בתחום התוכנה מטה. מדובר על עובדים עם נסיון בתחומים מאד מסוימים שאין בישראל די כוח אדם מיומן בהם".
מנכ"לי החברות: "יבוא מהנדסים בשכר כפול- איוולת אמיתית"
מנכ"לים בכירים בחברות בענף בירכו על הצעד, אך טוענים כי מדובר בפעולה חלקית בלבד. מנכ"ל חברת איסטרן פיק, אלכסיי שלימוב, ציין כי: "אנו מברכים על התוכנית, ורואים בה חשיבות עליונה, אך צריך להדגיש כי התוכנית המוצעת אשר עלתה השבוע לשולחן הדיונים טובה רק לטווח הארוך.
"ייקח לפחות שמונה שנים עד שענף ההיי-טק יתחיל ליהנות מהעובדים האלה, המדינה מתעלמת לגמרי מכאן ועכשיו".
שלימוב הוסיף כי "עשור של המתנה משמע הקפאת חלקים נרחבים מהענף ופגיעה אנושה בחברות הסטארט-אפ וביזמים הצעירים כאחד", וציין כי הפתרון הינו השארת צוות הפיתוח המרכזי של החברות בישראל והוצאת חלק מהמשימות למיקור חוץ בחו"ל.
מנכ"ל חברת פיקסקאוט, אורי לביא, התייחס לכוונת הממשלה לשלם לעובדים הזרים שכר כפול ואמר: "עידוד עליה של מהנדסי התפוצות הנו צעד מבורך וחשוב הן ברמה הציונית-מדינית והן ברמה התעסוקתית, אך ייבוא מהנדסים בשכר כפול מהנהוג בארץ הנה איוולת אמיתית. צעד כזה יפגע במורל של העובדים הקיימים בתעשייה, ינפח את עלות העסקה וכתגובת שרשרת, יגרום למדינת ישראל להיות פחות אטרקטיבית בעיני החברות הזרות".
מנכ"ל חברת VLX Ventures, אורי חושן, הוסיף: "מדובר בצעד חשוב בכיוון הנכון, היות והיקף המהנדסים בוגרי המוסדות האקדמאים בישראל לא מצליח להדביק את הביקוש האדיר של תעשיית ההיי-טק הישראלית. מדובר רק על תוכנית שתצליח לשפר את המצב, אך בוודאי שלא לתת מענה מלא או חלקי ברמה מספקת".