מנכ"לי היי-טק: "טראמפ יפגע באלפי ישראלים"
נשיא ארה"ב הכריז בימים האחרונים כי יצמצם את כמות הויזות הזרות של חברות הטכנולוגיה. בעקבות זאת, חלק מבכירי ההיי-טק הביעו חשש כי מדובר ב"שלילת רשיונות עבודה מישראלים". אחרים אומרים: "כרגע הדבר לא משפיע עלינו". מומחה לחיפוש עבודה בחו"ל: "נוכחות העובדים הישראלים חשובה וטראמפ מבין זאת"
האם אנחנו בדרך למשבר בנוכחות הישראלית בעמק הסילקון? ההכרזה של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, כי בכוונתו להמשיך ולהעדיף את העובדים האמריקאים גורמת לתגובות מעורבות בקרב בכירי ההיי-טק הישראלים.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
לאחר שאסר על כניסה של אזרחי שבע מדינות מוסלמיות, טראמפ החל לעבוד בימים האחרונים על מתווה לצמצום מספר ויזות העבודה של חברות הטכנולוגיה במדינה. החשש הוא שהדבר יפגע בחברות היי-טק ישראליות בעלות סניפים בארה"ב, או בעובדים ישראלים שמועסקים בחברות אמריקניות. על פי חברת ההשמה להיי-טק workey, כיום מועסקים עשרות אלפי ישראלים בענף ההיי-טק בארה"ב.
מנכ"ל הסטארט-אפ הישראלי indeni, יוני לייטרסדורף, שעובד כיום בארה"ב, אמר כי "המהלכים האחרונים מוכיחים שזה (פגיעה בהיי-טק הישראלי. נ"י) אפשרי. אני חושב על נסיעה לארץ בסוף פברואר. האם יעשו לי בעיות כשאגיע חזרה?"
לייטרסדורף הדגיש כי "כוונתו של טראמפ תקשה על חברות גדולות להוציא ויזות, אך חברות סטארט-אפ שונות מהבחינה הזו - עליהן להוכיח שהן ייצרו מקומות עבודה חדשים. יזם שעובר לארה"ב להרחיב את החברה שלו, לא מתחרה עם אמריקאי על מקום עבודה".
"טראמפ יתקשה לערער את מעוזי הכוח הליברליים"
מייסד שותף של חברת ההיי-טק Chorus.ai, שמעסיקה עובדים בארץ ובארה"ב, מיכה בריקסטון, הוסיף: "כצבר ישראלי ובעל אזרחות אמריקנית וכצאצא למהגרים - אני מתבייש. המדיניות של טראמפ מזכירה ימים ומשטרים אפלים. מטבע הדברים אנו מטיסים חברי צוות לארה"ב לעיתים תכופות, ונכון לעכשיו הצווים אינם משפיעים עלינו, אבל אם נשתוק, מי יסנגר עלינו כשנהיה על הכוונת?".
בריקסטון הזהיר כי "ייתכן מאוד שבזמן הקרוב נראה רתיעה של חברות בעמק הסיליקון לגייס עובדים מקומיים שמוצאם במדינות שעלולות למצוא עצמן ב'רשימה השחורה', דוגמת הודו או סין.
"אם המגמה של 'אמריקאים קודמים לזרים' תקצין וההגבלות על ישראלים יוחמרו - הדבר ישפיע על אלפי משפחות ישראליות בעמק הסיליקון. אנו עשויים לראות שלילה של אשרות עבודה ונהירה בחזרה של אנשי טכנולוגיה מן השורה הראשונה - דבר שיפגע ביכולות שלהם לעבוד בבירת הטכנולוגיה העולמית".
למרות זאת, בריקסטון סייג את הדברים ואמר כי "אפשרות סבירה יותר היא שחברות גדולות יעדיפו לא לשנע חטיבות עיסקיות לארה"ב וסטארט-אפים ישקלו האם להקים מטה בארה"ב. להערכתי, בחצי השנה הקרובה לא נראה השפעה על ההיי-טק בישראל, מעוזי הכוח הליברלים בקליפורניה מעוגנים בחברות ענק בעלות עוצמה כלכלית, שאותם טראמפ יתקשה לערער".
מנכ"ל חברת הסטארט-אפ workey, שעוסקת בחיפוש עבודה בהיי-טק, בן ראובני, טוען כי ישראל אינה דומה למדינות אחרות. "נוכחות העובדים הישראלים חשובה מאוד להיי-טק בארה"ב. עובדי ההיי-טק הישראלים מעניקים תמורה גדולה, בין כיזמים או כעובדים בחברות.
"אנו נחשבים לאומה של סטארט-אפים וליצרנית ויצואנית של רעיונות, טכנולוגיה והון אנושי, שחיוניים לתעשייה. טראמפ, בהיותו איש עסקים, מבין זאת, לכן אני מאמין שבלי קשר למדיניות שלו, הוא לא יפגע בנוכחות עובדי ההיי-טק הישראלים".