מחצית ההיתרים לפיטורי נשים בהריון: בעקבות סגירת העסק
על פי הנתונים שמפרסם מנהל ההסדרה והאכיפה במשרד הרווחה, בשנת 2016 אושרו 964 בקשות לפיטורים או לפגיעה בהיקף משרה של עובדת בהריון, בחופשת לידה או בטיפולי פוריות. 58% ניתנו בשל המצב הכלכלי של העסק ו-17% בשל תפקוד לקוי של העובדת
במהלך שנת 2016 התקבלו 1,589 פניות ממעסיקים, בבקשה לפיטורים או לפגיעה בהיקף משרה של עובדת בהריון, בטיפולי פוריות או בתום חופשת הלידה, כך עולה מנתונים שמפרסם היום מנהל ההסדרה והאכיפה שבמשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
על פי חוק עבודת נשים חל איסור לפטר, לצמצם היקף משרה או לפגוע בהכנסה של עובדת בהריון או כזו שנמצאת בהליך של טיפולי פוריות ובעלת ותק של למעלה מ-6 חודשים במקום העבודה.
במקרים בהם יש צורך לפטר עובדת בשל סגירת העסק או מכירתו, בשל תפקוד לקוי או נסיבות חמורות, ואין קשר בין הפיטורים לעובדת העובדת בהריון, ניתן לפנות לממונה על חוק עבודת נשים במנהל הסדרה ואכיפה כדי לקבל היתר לכך.
על פי הנתונים, ב-964 מהמקרים ניתן אישור לסיים את עבודתן של העובדות, כאשר יותר ממחצית (58%) מההיתרים ניתנו בשל סגירת העסק, פשיטת רגל, צמצום בלתי נמנע במערך כח האדם או בעקבות מכירת העסק לגורם שאינו יכול להעסיק את העובדת. ב-108 פניות סורבה בקשת המעסיק לפטר את העובדת ו-368 מהפניות שהוגשו נסגרו, כיוון שלא נדרשו היתרים לאותם מקרים.
סגירת פנייה יכולה להתרחש ממספר סיבות: כאשר החוק אינו חל על העובדת, לדוגמא, במצב בו תקופת הוותק קצרה משישה חודשים, כאשר החוק אינו מאפשר להתיר את הפיטורים, בשל משיכת הפנייה על ידי המעסיק או במקרים בהם המעסיק השתכנע לבטל את הפיטורים ולהמשיך בהעסקת העובדת.
עוד נלמד מהנתונים, כי 183 מההיתרים (17%) ניתנו בגין אי שביעות רצון מתמשכת מתפקוד העובדת, כאשר הממונה שוכנע כי המשך ההעסקה יגרום נזק למעסיק. 110 היתרים (10%) ניתנו בגין תום חוזה, כאשר הוכח שאין באפשרות המעסיק להמשיך בהעסקת העובדת.
במקרים של סיום חוזה העבודה עקב מצב כלכלי, וכאשר נמצא כי הפיטורים אינם קשורים להיריון או לטיפולי הפוריות, מנהל ההסדרה בודק אפשרות לשיבוץ העובדת בתפקידים חלופיים. הדבר נעשה על מנת להגן על העובדת בתקופה בה יקשה עליה למצוא מקום עבודה חלופי.
"ההיתרים - בעקבות המצב הכלכלי של העסקים הקטנים"
הממונה על חוק עבודת נשים במנהל ההסדרה והאכיפה, שרית יהודאי, מסרה כי "הנתונים מצביעים על כך שבמקרים מעטים פונים מעסיקים בבקשה לפטר עובדות בשל היותן בטיפולי פוריות או היריון, ואנו תקווה שמקרים כאלו ילכו ויפחתו.
"המודעות הגוברת בקרב המעסיקים להוראות החוק מונעת מכאלו שאינם עומדים בהן לבקש היתרים.
"עם זאת, חשוב לשים לב לכמות ההיתרים הניתנים, בהתאם להוראות החוק, בעקבות עילות כלכליות של סגירת עסק - כאשר כלל העובדים מפוטרים ומתקיימת פשיטת רגל או צמצומים מחויבים בכח אדם. אלו נובעים מהמצב הכלכלי המורכב בו נמצאים עסקים בארץ ובעיקר עסקים קטנים ובינוניים".