כך תמנעו מטעויות גיוס העובדים של מלך מואב
לאחר ששמע על יכולות הלחימה של בני ישראל, בלק מלך מואב מנסה לגייס את המקלל הטוב ביותר בממלכתו כדי לעצור את התקדמותם. הבעיה: המקלל מתייעץ עם האל ומחליט לסרב, ובמקום לקלל - מברך. זה מה שאפשר ללמוד מהתורה על גיוס עובדים מוצלח
כתבות נוספות במדור פרשת שבוע כלכלית
וַיַּרְא בָּלָק בֶּן צִפּוֹר אֵת כָּל אֲשֶׁר עָשָׂה יִשְׂרָאֵל לָאֱמֹרִי: וַיָּגָר מוֹאָב מִפְּנֵי הָעָם מְאֹד כִּי רַב הוּא וַיָּקָץ מוֹאָב מִפְּנֵי בְּנֵי יִשְׂרָאֵל: וַיֹּאמֶר מוֹאָב אֶל זִקְנֵי מִדְיָן עַתָּה יְלַחֲכוּ הַקָּהָל אֶת כָּל סְבִיבֹתֵינוּ כִּלְחֹךְ הַשּׁוֹר אֵת יֶרֶק הַשָּׂדֶה וּבָלָק בֶּן צִפּוֹר מֶלֶךְ לְמוֹאָב בָּעֵת הַהִוא: וַיִּשְׁלַח מַלְאָכִים אֶל בִּלְעָם בֶּן בְּעוֹר פְּתוֹרָה אֲשֶׁר עַל הַנָּהָר אֶרֶץ בְּנֵי עַמּוֹ לִקְרֹא לוֹ לֵאמֹר הִנֵּה עַם יָצָא מִמִּצְרַיִם הִנֵּה כִסָּה אֶת עֵין הָאָרֶץ וְהוּא יֹשֵׁב מִמֻּלִי: וְעַתָּה לְכָה נָּא אָרָה לִּי אֶת הָעָם הַזֶּה כִּי עָצוּם הוּא מִמֶּנִּי אוּלַי אוּכַל נַכֶּה בּוֹ וַאֲגָרְשֶׁנּוּ מִן הָאָרֶץ כִּי יָדַעְתִּי אֵת אֲשֶׁר תְּבָרֵךְ מְבֹרָךְ וַאֲשֶׁר תָּאֹר יוּאָר.
אחרי שהחליט על אסטרטגיה, נדרש בלק לאתר מועמד מתאים שייבצע את המשימה, וכידוע לכל אנשי מואב, המקלל הטוב ביותר הוא בלעם בן בעור. קורות החיים של בלעם, כך מתאר לנו הכתוב (או כך מפרש אותם בלק) – מלאים בברכות ששימחו את הברוכים וקללות שהרסו את חייהם של המקוללים. לאיש יש ניסיון רב.
בלק שולח את זקניו המכובדים לשכנע את בלעם לבוא איתם חזרה לבלק לראיון עבודה. תשובתו של בלעם לזקנים: וַיָּקָם בִּלְעָם בַּבֹּקֶר וַיֹּאמֶר אֶל שָׂרֵי בָלָק לְכוּ אֶל אַרְצְכֶם כִּי מֵאֵן ה' לְתִתִּי לַהֲלֹךְ עִמָּכֶם. כלומר, הוא חשב במשך הלילה על ההצעה, ולאחר התייעצות עם גורמים בכירים שהביאו התנגדות לרעיון, קרי האל, הוא נאלץ לסרב.
תגובתו של בלעם הייתה אמורה להדליק לבלק "נורה אדומה" בנוגע להמשך העסקתו. אך בלק לא מקבל את סירובו של בלעם ושולח אליו בשנית שרים שמציעים לו שכר גבוה ותנאים מצויינים למילוי המשימה. תגובתו של בלעם להצעה זו: וַיַּעַן בִּלְעָם וַיֹּאמֶר אֶל עַבְדֵי בָלָק אִם יִתֶּן לִי בָלָק מְלֹא בֵיתוֹ כֶּסֶף וְזָהָב לֹא אוּכַל לַעֲבֹר אֶת פִּי ה' אֱלֹקָי לַעֲשׂוֹת קְטַנָּה אוֹ גְדוֹלָה. זאת אומרת, זה לא הכסף, זה הפחד מהאל. אך המלך מתעקש ובלעם שב עם הזקנים, שם הוא פוגש את בלק שדורש ממנו לקלל. ברגע האמת במקום לקלל יוצאת ברכה מפיו. שוב, ושוב ושוב - שלוש פעמים, עד שבלק מתייאש.
איתור מועמדים מתאימים לתפקיד
מהסיפור הזה ניתן לזהות מספר כללים ועקרונות אשר יכולים לשמש אותנו היום בסוגיית חיפוש העבודה.
ראשית, בלק מחפש מועמד שעומד בקריטריונים שמתאימים למשימה ולתפקיד. כאשר אדם מבקש לראיין מועמד – יש לבחון את התאמתו לתפקיד ולא את התאמתו למראיין. גם במידה ויש חיבור טוב בין האנשים, יש שיח בריא ונעים – עדיין לא בטוח שהמועמד מתאים לתפקידו ולמשימותיו. תמיד יש לשים לב לקריטריונים ולא רק לאישיות.
שנית, אם המועמד לא שלם עם תפקידו – רוב הסיכויים שאם וכאשר יתקבל, הוא לא יבצע את תפקידו כראוי.
מהצד של המרואיין, יש לבדוק את דרישות התפקיד אל מול היכולות האישיות ולא רק אל מול התנאים. תפקיד ש"גדול" על המועמד או "קטן" עליו, יכול ליצור עוגמת נפש ותסכול בשל חוסר הצלחה לאורך זמן, גם אם התנאים נוחים.
במידה והמרואיין מוצא משרה המתאימה לו, הרי שלא נכון בשלב הראיון להעלות ספקות באשר ליכולותיו. על מנת לברר זאת, אפשר להעלות שאלות הנוגעות לאופי העבודה והסביבה הארגונית. למשל עד כמה חופש או סמכות יש, מול מי עובדים, מהם המשאבים העומדים לרשות התפקיד ועוד.
לכל ראיון עבודה יש להתכונן. הגעה לראיון לא מוכנים – על פי רוב תביא לכישלון בראיון. ההכנה הנדרשת היא היכרות עם החברה (דרך אתר האינטרנט, חברים, אנשים שעובדים בחברה), ניסיון להבין מי הם המראיינים וללמוד עליהם קצת על מנת להתחבר לשיחה איתם, להתכונן לשאלות על עצמך כמרואיין – למה אתה רוצה את התפקיד, מה היתרון שלך על פני אחרים (למה שיבחרו בך), מה הן נקודות התורפה שלנו במשרה, מה הייתי עושה בחודש הראשון בתפקיד ועוד.
בתור מעסיק, אחרי שקיבלת מועמד יש ליצור עבורו תוכנית חניכה. תיאום ציפיות נכון הכולל בתוכו מספר שלבי התקדמות מוגדרים מראש יאפשרו גם "תחנות החלטה" אשר בהם המעסיק או המועסק יוכלו לשקול מחדש את המשך דרכם המשותפת, מתוך הבנה שאולי זה לא זה.
לאורך כל תקופת הניסיון יש ללמוד ולשאול כמה שיותר כדי שזה יביא להצלחת העובד, על מנת שהצלחה זו תאפשר לחברה ולעובד לצמוח. לבוא מברך, ולהישאר מברך.