שתף קטע נבחר
 

"המיסוי הוא נטל עצום": מהנדס שפתח עסק עצמאי

הוא היה שכיר בחברת בנייה גדולה, עשה רילוקיישן לניו יורק, ואחרי עשור החליט שזה הזמן לעשות הכל לבד ולהתמודד עם הכנסה לא יציבה ומדינה שמכניסה את היד עמוק לכיסי העצמאים. "השירותים הממשלתיים השתפרו אך המיסוי הוא נטל עצום לעסק בתחילת דרכו". להיות עצמאי - מדור חדש

ארז קחן (34) מנס ציונה הוא מהנדס בניין ובעל חברה לניהול ופיקוח פרויקטים. הוא מעיד על עצמו כמי שלא תמיד חשב שיגיע להיות עצמאי, אך אחרי עשור בתור שכיר שכלל גם התנסות ב"תפוח הגדול", החליט שהגיע הזמן להגשים חלומות. ואז הוא גילה שבדרך אל אותם חלומות עומדים קשיים כמו לקוחות שמעכבים תשלומים ורשויות שגובות את חלקן.

 

עוד בערוץ הקריירה  

 

"הגעתי לצומת דרכים. חזרתי מניו יורק עם שפע של ניסיון בינלאומי ומקומי, חשבתי על עצמאות והבנתי שזה הזמן שלי לפרוץ קדימה ולהגשים את החלומות שלי", מספר קחן, "אשתי, מעצבת פנים, יזמית באופי שלה, גם היא דחפה אותי להגשים את עצמי, וללכת עם הלב".

 

איך הגעת לעסוק במקצוע?

"מגיל צעיר מאד עבדתי במגוון רחב של תחומים, שכולם כללו עבודה עם הידיים - נגרות, תאורת מופעים, קולנוע, שיפוצים וכדומה. אני מאד אוהב ליצור יש מאין, להפיח חיים בתוכניות וליצור מוחשיות לקונספט. ידעתי מילדות שאלך לכיוון של הנדסה. מבנים תמיד סיקרנו אותי". 

קחן בוויליאמסבורג. טקס קבלת אות בניין ירוק מעיריית ניו יורק  ()
קחן בוויליאמסבורג. טקס קבלת אות בניין ירוק מעיריית ניו יורק
 

חופשי זה לגמרי לבד

קחן מסביר מה זה אומר להיות חופשי אבל לגמרי לבד: "כעצמאי אתה חייב להיות מעורב בהכל, החל מהתחום המקצועי וכלה בשיווק, פיתוח עסקי, הנהלת חשבונות, עבודה מול ספקים, מאגרי מידע וגם תמיד להמשיך ללמוד, להתפתח, להתעדכן בטכנולוגיות ובשיטות בניה חדשות. צריך לקחת בחשבון שאתה לבד בהצלחות ובכשלונות - כשאתה מצליח זה מאוד כיף לטפוח לעצמך על השכם, אבל כשאתה מפסיד במכרז אתה יודע שאתה האחראי".

 

האם היית ממליץ לאחרים להיות עצמאים?

"בתחום ההנדסה בכלל והנדסת בניין בפרט, זו אחריות עצומה. מנהל פרויקטים ומפקח בניה אחראי על מרחב בו אנשים יקיימו שיגרת חיים. לדעתי, כדי להיות עצמאי, צריך להיות בעל ניסיון מקצועי רב, ולעשות את הצעד אחרי שהתנסית במגוון רחב של פרויקטים השונים אחד מהשני, אחרי שלמדת מאנשים מנוסים ממך, הקשבת ויישמת. בנוסף, לעצמאי כדאי שתהיה רשת של קשרים, כזאת רשת נבנית רק עם הזמן ואחרי שהוכחת את עצמך כבעל מקצוע איכותי".

 

מה הטיפ העיקרי שלך למי שרוצה ללכת בדרך הזו?

"במילה אחת- תכנון. להכין תוכנית עסקית וכלכלית, לדעת כמה כסף אתה צריך ולהכין את הבית והבנק לקראת הצעד. להכין תוכנית לגיוס לקוחות ולהקיף את עצמך באנשי מקצוע/ספקים טובים ואיכותיים, שאתה סומך עליהם. לצאת לדרך עם מרחב נשימה, להציב יעדים קטנים לאורך הדרך, לא להתפשר וללכת עם הלב והאינטואיציה". 

 

"הכסף שאני מכניס מלקוחות ממשיך לזרום במשק"

מה אתה חושב שהמדינה יכולה לעשות יותר לטובת עצמאיים?

"מחד, השירותים הממשלתיים השתפרו בשנים האחרונות, פתיחת עוסק מורשה הוא תהליך פשוט, וההתנהלות השוטפת ברובה נעשית אונליין. דבר נוסף חשוב שהרבה אנשים לא יודעים, זה שהמדינה מסייעת לעסקים בתחילת דרכם ומסבסדת אימונים עסקיים דרך סוכנות 'מעוף' לקידום עסקים של משרד הכלכלה. תהליך מדהים, שעזר לי פלאים.

אחד הבניינים בהם עבד קחן בניו יורק (צילום: יח"צ) (צילום: יח
אחד הבניינים בהם עבד קחן בניו יורק(צילום: יח"צ)
 

"מאידך, בכל שנה נסגרים אלפי עסקים קטנים ובינונים, שהם המנוע של המשק. אני לא אומר את זה כקלישאה. הכסף שאני מכניס מלקוחות ממשיך לזרום במשק לרכישת שירותים מעסקים נוספים, ומכך המדינה מרוויחה המון מסים. המיסוי הוא נטל עצום לעסק בתחילת דרכו. התשלום לרשויות מעכב מאד את הצמיחה. מצד אחד, אתה מתמודד עם כוחות השוק ומקבל תמחור מסוים, ומצד שני המדינה לוקחת חלק ארי מההכנסות שלך. אני חושב שהמדינה צריכה להקל על עסקים קטנים ולהכיר יותר בהוצאות, כמו כן להוריד את נטל המס".

 

איך אתה מתמודד עם הניהול הפיננסי של העסק?

" כעצמאי, אתה מתמודד עם תזרים שאינו קבוע, לפעמים גם קורה שלקוחות מעכבים תשלומים, אך ההוצאות, כמו שכולנו יודעים, אינן משתנות. עסק בתחילת דרכו צריך לקחת בחשבון שהרווחיות מגיעה בשלב מאוחר יותר. כל מי ששוקל להיות עצמאי צריך להכין את עצמו לתקופה הראשונית, שבה הוא רק מתגלגל ללא רווח משמעותי".

 

מהו בעצם התפקיד של מנהל פרויקטים בבנייה?

"פרויקט בניה מורכב מעשרות גורמים שכל אחד בתחומו הוא מקצוען ויודע את העבודה, אבל ליזם, דרוש אדם אחד ש'ינצח על התזמורת'. אני כמנהל פרויקט, יודע לחזות את הפרויקט בראש עוד לפני שהוא התחיל, מכיר את התוכניות, החוקים והתקנים על בוריים, יודע מה חלוקת האחריות הנדרשת בין כל הגורמים ומה סדר הפעולות. כמנהל פרויקט יש לי שליטה מתמדת בפרויקט, אני מתווה את הקצב, מקנה לקבלנים וליזם וודאות, מפשט את התהליך ויוצר סינרגיה ואיזון. ובעיקר - נותן שקט ללקוחות שלי ואת האפשרות ליהנות מתהליך היצירה".

 

בענף שבו כמות תאונות העבודה הולכת וגדלה משנה לשנה קחן מדגיש שיש דברים שעליהם אסור להתפשר: "אתר שהוא מבולגן ולא בטיחותי הוא בוודאות גם לא אתר איכותי. ובטיחות זה קודם כל דוגמא אישית. לצערי, התרבות בתחום היא 'שיהיה בסדר', אבל לא יהיה. הרשויות אינן אוכפות את הדרישות, היזמים והקבלנים אינם מוכנים להוציא כסף על בטיחות, במיוחד במגזר הפרטי. כוח האדם שעובד בתחום אינו מיישר קו עם הדרישות ולרוב מעגל פינות ורוצה לחסוך.

 

"כמי שעבד שלוש שנים בניו יורק, אני יודע שאפשר אחרת, שם אתרי בנייה הם כמו בתי מרקחת. הכסף המושקע בבטיחות וארגון האתר, חוזר ובגדול בתצורה של מוצר איכותי לאין שיעור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים