"המדינה מפילה הכל על העסקים הקטנים": מעצבת שהקימה עסק משלה
היא מתפקדת כמנהלת פרויקטים, מנהלת חשבונות, תקציבאית וגם מעצבת גרפית, כי "ככה זה כשמקימים עסק משלך". על הדרך היא מתנדבת בפרויקט החברתי של הפועל ת"א בכדורסל כי "מי שיכול צריך לעשות משהו לטובת הקהילה". להיות עצמאית אדומה
שירלי פלדה (47) מגבעתיים, חשבה שתעבוד במשרד פרסום גדול אך החיים הובילו אותה להקים עסק משלה. היא נהנית מהגמישות בשעות העבודה שמאפשרת לה להקדיש זמן לילדיה ולאהבה האדומה שלה, אך ממליצה למי שמעוניין להיות עצמאי לעשות זאת רק אם יש עוד שכיר במשפחה, ומצפה מהמדינה שתעזור הרבה יותר למעסיקים הקטנים בשמירת הזכויות הסוציאליות של העובדים.
עוד במדור "להיות עצמאי":
"המיסוי הוא נטל עצום": מהנדס שפתח עסק עצמאי
"כשאתה שכיר, אתה עוזר למישהו אחר לבנות את החלום שלו"
אוהבים את העבודה שלכם? חושבים על פתיחת עסק? צפו בדיון באולפן ynet על אהבה לעבודה:
פלדה, אחת מבעלות הסטודיו לעיצוב"Nylon", המתמחה בעיצוב למקומות בילוי ,חנויות אופנה ומותגים, מספרת על הדרך שהובילה אותה לפתוח עסק משלה: "כשהפכתי לאמא בפעם הראשונה, לא הייתי מסוגלת לעזוב את התינוקת במסגרת כלשהי ורציתי לחזור לעבוד. לא יכולתי סתם להאריך את חופשת הלידה בעוד מספר חודשים אז התחלתי לעבוד מול לקוחות מהבית על מנת להשיג את שתי המטרות".
"זמן קצר אחר כך הקמתי סטודיו לעיצוב יחד עם חגית שמש, אותה פגשתי במהלך עבודתי כשכירה, ואנו שותפות בעסק עד היום. בהתחלה שכרנו חלל קטן שהתאים לשתינו ובהמשך עברנו לסטודיו גדול יותר. אנחנו מעסיקות מספר מעצבים ומאוד משתדלות להיות גמישות גם עם הצרכים ההוריים שלהם".
מהם היתרונות בלהיות עצמאית מבחינתך?
"אחד היתרונות הוא שכעצמאית, אפשר במידה מסויימת לבחור את הלקוחות ואם נתקלים במישהו שלא נעים לעבוד איתו, לא חייבים להמשיך. ההחלטה היא שלנו. והחלק הנוח ביותר, כמובן, הוא הגמישות בשעות העבודה. אם יש צורך, אפשר לצאת הביתה. כשנולדו לנו שני הילדים הבאים בתור, הם באו איתי לסטודיו, והיו איתי כשלושה חודשים אחרי שנגמרה חופשת הלידה".
"בנוסף, אני חושבת שלכל מי שיש את האפשרות, צריך לעשות משהו לטובת הקהילה בהתנדבות. בגלל אופי העבודה שלי יש לי את המזל והזכות לעשות את זה לטובת משהו שאני מאוד אוהבת - הפועל תל אביב בכדורסל. קבוצת אוהדים שהוקמה מתוך קהילת האוהדים שאני חלק מהם".
מהם האתגרים הכי גדולים שלך?
"כשאת עצמאית, את צריכה להיות הכל: בוסית, מנהלת פרויקטים, תקציבאית, נציגת שירות לקוחות, מנהלת חשבונות ואשת שיווק, וכל זה כשרק למדת עיצוב גרפי. בנוסף, תמיד טרודים בעסק ולא רק בשעות העבודה המוגדרות".
"חוקים סוציאלים חשובים, אך הם צריכים לבוא על חשבון המדינה"
פלדה ממליצה למי ששוקלים לפתוח עסק משלהם להיות מודעים לקשיים: "מאוד כדאי לעסוק בתחום שאוהבים ולהיכנס לעניין כשיודעים שיש גם הרבה בירוקרטיה ניהולית. צריך לדעת להתנהל בלוח זמנים מוגדר ולהציב גבולות לעצמך בנוגע לשעות עבודה וגם ללקוחות בהתנהלות מולם".
כששואלים את פלדה האם האם מרגישה את תמיכת המדינה בעסקים הקטנים היא עונה בחצי חיוך מתוסכל: "כרגע אני חושבת שהמדינה לא עושה כלום. נדמה שכל החלטה סוציאלית חשובה, באה על חשבון המעסיק ולא באה על חשבון המדינה".
פלדה אף מספקת דוגמאות: "עובדת שיוצאת לחופשת לידה זכאית למשכורת על חשבון ביטוח לאומי, אך צבירת החופשה שלה ותשלומי ההבראה והפנסיה הם עדיין על חשבון המעסיק שבזמן זה צריך להעסיק מישהו אחר במקומה וגם לו לשלם משכורת, חופשה, הבראה ופנסיה".
וכמובן יש גם את הנושא הכאוב של מישהו שסוגר את העסק ואחרי שנים של תשלומים מאוד גדולים לביטוח לאומי, לא זכאי לדמי אבטלה בעצמו....החוקים הסוציאליים חשובים ביותר, אבל המדינה צריכה לשאת בנטל ולא המעסיקים שגם כך משלמים המון מיסים".
את מצליחה "לסגור את החודש"?
"כן. אבל זה דורש הרבה מאמץ בעיקר בעבודה מול גופים גדולים. יש לקוחות שמרשים לעצמם לדחות תשלומים, וגם העובדה שפחות מקובל לעבוד עם חשבונית עסקה והלקוח דורש חשבונית מס עליה צריך לשלם מע״מ לעיתים הרבה לפני שמתקבל התשלום. בעסקים קטנים זה מאוד מאוד משמעותי".