שתף קטע נבחר
 

ועדת הכספים הסכימה: גיל הפרישה לנשים יעלה

לאחר שהסכימה פה אחד, תדון הוועדה בשתי הצעות חוק של היו"ר משה גפני ושר העבודה והרווחה חיים כץ הכוללות העלאה מדורגת של גיל הפרישה למשך 8 ו-10 השנים הבאות, בהתאמה, והחרגת ומתן עדיפות לזכויות הנשים המוחלשות

נוכח הסחבת הממושכת בסוגיית גיל הפרישה של הנשים והערפל המצטבר בעתידן הפנסיוני, התגבשה היום (ב') בוועדת הכספים הסכמה מקיר לקיר בעצם הצורך להעלות את הגיל ל-64 מ-62, אבל תוך מתן זכויות יתר לנשים מוחלשות, נשים בעבודות שוחקות המקבלות שכר נמוך או כאלה שפוטרו בשל גילן המבוגר למרות שהוא נמוך מהגיל הנוכחי.

 

כתבות נוספות בנושא גיל הפרישה

 

היו"ר ח"כ משה גפני (יהדות התורה) החליט להוביל בהצעת חוק משלו הכוללת מתן עדיפות לזכויות הנשים המוחלשות. שר העבודה והרווחה, חיים כץ, שהגיע ביוזמתו לדיון, קרא ליזום את עליית הגיל בצורה מדורגת לאורך 12 שנים לפחות, כלומר חודשיים בכל אחת מהשנים הבאות.

 

לפי הצעתו, יש להחיל את עליית הגיל החל מאוגוסט 2018 תוך החרגת 50 אלף הנשים שצפויות להיפגע מהעלאה. הוא התייחס ל-15,469 הנשים המבוטחות בקרנות הפנסיה הוותיקות שאינן פעילות או לא ממשות את זכאותן לקצבה, וכן 35 אלף נשים עובדות נוספות שישלמו מכיסן על העלאת הגיל כי יש להן אופציה להמשיך לעבוד ולקבל מהביטוח הלאומי בונוסים של 6% בשנה. "יש נשים שעובדות עד גיל 75, למה לא נותנים להן את זכויות הפנסיה המגיעה להן?" שאל השר כץ.

 

לעומתו, מציע גפני העלאה מדורגת של הגיל תוך 10 שנים, החל מנשים בנות 55 שאינן עובדות ואין להן מקום עבודה חלופי, וכן לנשים בעבודות שוחקות - שקשה להמשיך בהן ועניות שמשתכרות שכר נמוך. לדבריו, צריך לעזור ל-3 קבוצות אלה כך שהדירוג בהעלאת גיל הפרישה יתפרש על 10 שנים במקום 8 שנים, כפי שמציע האוצר.

 

צילום: מתן טורקיה

צילום: מתן טורקיה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בנוסף, הן תהיינה זכאיות לדמי אבטלה למשך שנתיים מגיל 65 ומס הכנסה שלילי פי 2.5 מהמגיע לנשים עם שכר נמוך. כמו כן יינתנו שוברי תשלום לנשים עובדות המבקשות הכשרה במקצוע אחר כתחליף לשכר בתקופת המעבר בין המקצועות. להערכת גפני מדובר במיליארד שקל נוספים על מיליארד השקלים שהאוצר מציע. "לו הייתי באוצר הייתי מקבל את ההצעה בשתי ידיים", אמר גפני.

 

נציג אגף התקציבים כפיר בטאט לא דחה את הצעת גפני על הסף. "הצעת גפני ראויה לבחינה ואכן כך נעשה. ההסתייגות שלנו נובעת רק מהחשש לתוצאות שעלולות להיות הפוכות מאלה שמציע האוצר. זה אומר שעצם הנושא חשוב לנו, בגלל המגמות הדמוגרפיות שלא מותירות ברירה, והעלאת גיל הפרישה תתרום להשתלבות נשים מבוגרות במעגל התעסוקה. בעולם של פנסיה צוברת, כל שנת דחייה של העלאת הגיל מתבטאת בגידול של 9% בקצבת האישה. זה מהלך מאוד משמעותי עבור נשים שיהיה להן ממה לחיות לאחר הפרישה במשך 20 שנה לפחות".

 

ח"כ מיכל בירן (המחנ"צ) קראה לנציגי האוצר ואמרה כי "אתם הרי רוצים לבצע את המהלך זה כבר שנים, אך ללא גלגלי העזר כמו שמציע היו"ר גפני. אדרבא תנצלו את ההזדמנות לעשות מהלך ארוך טווח בלי להפקיר את כל הנשים המוחלשות האלה, כפי שמציעים השר כץ והיו"ר גפני".

 

ח"כ עליזה לביא (יש עתיד): "אני מודה ליו"ר שלוקח יוזמה, כשהאחרים בורחים מאחריות כמו שרואים כאן. צריך להעלות את גיל הפרישה בצורה מושכלת אם אנחנו נבחנים מוסרית כחברה בדאגה שלנו לחלשים". ח"כ מיקי לוי (יש עתיד): "צריך להיזהר עם המקצועות השוחקים, שעלולים להיות מבול שלא נעמוד בפניו וזה מה שייתקע את כל העניין הזה".

 

בהצעות גפני תמכו גם נגה דגן-בוזגלו ממרכז אדווה לצדק חברתי, נציגת נעמ"ת גלי עציון כאשר נציגת לשכת העצמאים (לה"ב), לילי לאה-בורוכוב ביקשה להתחשב גם במגזר הנשים העצמאיות, שמרחיקים להן את הגיל בעוד שנתיים כך שיעבדו עד היום החוקי האחרון.

 

גפני ביקש ממנה להעביר לעיון הוועדה נייר עמדה בנושא שיציע מענה לקבוצת הנשים הזאת, וסיכם: "לא אביא להצבעה הצעה שתשאיר נשים מאחור, ואני מבקש משר האוצר שלא יעלה במכתב את עמדתו ב-15 בנובמבר כשאנחנו בעיצומו של דיון, אלא ימתין שננסח את החוק ורק אז יקבל את עמדתו בתקווה שזו תהיה זו של ועדת הכספים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים