רוצים לקבל בונוסים בביטקוין? דרושים עובדים בתחום הלוהט
בהלת הביטקוין מגיעה לשוק העבודה: בין אם המטבעות הווירטואלים הם בועה או מהפכה של ממש, חברות רבות בתחום החלו לצוץ גם בישראל - ולפני חצי שנה הוקמה חברת השמה המיועדת רק להן. המשרות הדרושות הן בעיקר למפתחים, אך גם לאנשי שיווק ופיננסים. השכר יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים לוותיקי התחום, אך מה יקרה אם המטבע יירד?
הזינוק המטורף בשווי הביטקוין הפך את המטבע הווירטואלי מ"אובססיה של חנונים" לנושא חם בכל קהילה כמעט. יותר ויותר אנשים בעולם, וגם בישראל, ממהרים לקפוץ על העגלה, וחברות רבות החלו לגייס עובדים לתחום החדש והשנוי במחלוקת. סוג המשרות המבוקש ביותר הוא של מפתחים ומתכנתים כמובן, אך החברות החדשות זקוקות גם לאנשי פיננסים, שיווק ואדמיניסטרציה.
"במהלך שלוש השנים האחרונות, שיעור המשרות הפנויות הקשורות לביטקוין, יחסית לכלל המשרות המפורסמות ברשת החברתית המכוונת קריירה - לינקדאין, זינקו יותר מפי 9 בענף השירותים הפיננסיים ופי 4.6 בענף התוכנה. בנוסף, ישנם כעת פי 28 עמודי פרופיל ברשת המציינים כישרון במטבעות וירטואליים, לעומת ארבע שנים קודם לכן, ופי 5.5 הטוענים למומחיות בביטקוין", כך על פי נתוני לינקדאין שפורסמו ברשת בלומברג.
בישראל, משרות אשר קשורות לתעשיית הבלוקצ'יין והביטקוין החלו להופיע לאחרונה בלוחות הדרושים האינטרנטיים. בקבוצת הפייסבוק "קריירה בעולם הביטקוין" יש כבר מעל 1,500 חברים אשר נחשפים למשרות חדשות מעולם המטבעות וירטואליים כמעט בכל יום.
"לא היית רוצה להיות אחד החלוצים של האינטרנט?"
לפני חצי שנה פתחה טל בנו סקלאר את חברת אנדרומדה, חברת השמה לעולם הקריפטו - עולם המטבעות המבוזרים, הפועלת בישראל בלבד. לדבריה, הצורך בהקמת חברת השמה המיועדת לעולם הקריפטו בלבד נולד מהעובדה שמדובר בתחום חדש עם קריטריונים אחרים לגמרי.בנו סקלאר מסבירה, כי כיום לא קיים מוסד אקדמי שמעניק תעודות המוכיחות ידע בתחום, ולכן יש צורך במגייס שמבין בעצמו בתחום ויכול לדעת האם המועמד אכן מתאים למשרה המבוקשת.
"מדובר במחפשי עבודה שלהוטים להיכנס לתחום מסיבותיהם שלהם, אך לרובם אין ניסיון או תעודה שיכולה לפתוח להם דלתות", מספרת בנו סקלאר, "אני אוספת את כל 'הרעבים' האלו, שלמדו לבד או שרוצים ללמוד לבד, ודרך ראיון טלפוני/אישי אני יכולה להציג ללקוחות שלי - המעסיקים - מה המועמדים יודעים על התחום ולמה הם כן יכולים להתאים לתפקיד".
האם יש ביקוש גדול מצד מחפשי העבודה הישראלים? מצד החברות המעסיקות?
"גם וגם. כיום המילה 'בלוקצ'יין' היא מילה מאוד ידועה. גם בגלל המחיר של הביטקוין שטיפס פי 15 השנה בלבד, נכון להיום, וגם בגלל שהטכנולוגיה שמאחורי זה פורצת דרך בהמון תחומים, לא רק פיננסיים.
"מי שמעריך את הטכנולוגיה והפוטנציאל העסקי שלה מאוד רוצה להשתלב בתחום. תאר לך שיכולת לחזור בזמן לשנות ה-90, לא היית רוצה להיות אחד החלוצים בתחום האינטרנט?".
באתר של בנו סקלאר מפורסמות כעת משרות למספר תפקידים בתעשייה שמתפרשים על מגוון תחומים. לדבריה, "רוב המשרות הן משרות פיתוח, כיוון שמדובר בתעשייה חדשה בתחום שהוא 'אינטרנטי'. אך במקביל יש משרות שיווק שגם מקבלות נפח בתעשייה הזו, כולל מנהלי קהילות וכתיבת תוכן".
דרושים אנשים שמבינים בביטקוין
יו"ר איגוד הביטקוין הישראלי, מני רוזנפלד, מדגיש כי כיום ישנו ביקוש גדול למתכנתים ובעלי מקצוע אשר מבינים בתחום, אך מכיוון שהביקוש גדול מההיצע, חלק מהחברות נאלצות להסתפק במפתחים מתחומים אחרים.
לדבריו, "באופן לא מפתיע מחפשים בעיקר מפתחים ומתכנתים שיכתבו את הקוד לכל הפלטפורמות החדשות. יש כמובן יתרון ועדיפות למי שמכיר את הבלוקצ'יין והביטקוין, איך כורים, איך מתבצעות הטרנזאקציות וכדומה, אך יש יותר ביקוש לאנשים כאלה מאשר היצע של אנשים שבאמת מבינים. לכן יש מי שמוכן לקחת גם מתכנתים ללא ידע בבלוקצ'יין ולהכשיר אותם".
בנו סקלאר מציינת כי עקב הביקוש הגדול לאנשים עם ידע, מחפשי עבודה שנחשבים "ותיקים" ומבינים בתחום יכולים לדרוש כמעט כל סכום ותנאי עבודה מהמעסיקים, ומשכורותיהם יכולות להגיע לעשרות אלפי שקלים.
חברות סטארטאפ מהתחום החלו לגייס כמויות גדולות של עובדים לאחר שגייסו כספים באמצעות הנפקות ICO - (הנפקות מסוג Initial Coin Offering). מדובר בהצעה ראשונית לציבור של חלק מתוך כלל המטבעות הדיגיטליים אשר מנפיקה חברה על בסיס טכנולוגיית הבלוקצ’יין.
בנו סקלאר: "תמורת הכסף היזמים מספקים אסימונים (מטבע לוקאלי שהחברה מייצרת, צ.ח) שדומים למניות של העולם הישן. האנשים משקיעים את כספם מכיוון שהם מאמינים במוצר או/וגם מאמינים שערך האסימון יעלה בעקבות הפעילות של החברה. בישראל יש כמה חברות שהשתמשו ב-ICO, גייסו כסף, והשלב הבא מבחינתם הוא גיוס עובדים".
לדברי בנו סקלאר, החברות הפועלות בתחום, ובעיקר כאלה אשר הנפיקו מטבעות ב-ICO, מציעות למועמדים בונוסים למשכורת שישולמו במטבעות קריפטוגרפיים, בדומה לאופציות ומניות שמציעות חברות אחרות.
יש לציין כי הנפקות ה-ICO עלו לכותרות בחודשים האחרונים על רקע חשדות להונאות, ויחידת הסייבר החדשה של הוועדה האמריקנית לניירות ערך ולבורסות, ה-SEC, הגישה השבוע תביעה ראשונה נגד הונאת מטבע דיגיטלי שכבר צברה 15 מיליון דולר ממשקיעים. החברה, PlexCorps, הבטיחה ללקוחותיה כי ההשקעות במטבע הדיגיטלי שלה יניבו רווח של 1,354% בתוך פחות מחודש, וחקירת יחידת הסייבר מצאה את ההבטחה ככוזבת והפסיקה מיד את פעילות החברה.
ירידה בשער הביטקוין יכולה להביא לירידה בביקוש למשרות
כיצד התנודתיות בשער הביטקוין משפיעה על היזמים ומחפשי העבודה? רוזנפלד מסביר: "יש קורלציה בין העלייה בשער הביטקוין במשך השנה לעניין בתחום. בנוסף ככל שערכם של המטבעות הוירטואלים עולה - יש מקור כספי למימון המשרות. למשל הרבה מהמשקיעים ב-ICO הם כאלה שהרוויחו מהעלייה בשער הביטקוין ועכשיו רוצים לפזר קצת את ההשקעה".
ומה יקרה אם תהיה ירידה בשער הביטקוין והמטבעות האחרים? האם הדבר יביא לירידה בביקוש ופיטורים?
"אני לא חושבת" אומרת בנו סקלאר, "יש הפרדה בין הביטקוין כמטבע לבין הבלוקצ'יין כטכנולוגיה שמאחורי המטבע. רוב התעשייה לא מבוססת על ביטקוין, היא מבוססת על בלוקצ'יין או מטבעות קריפטוגרפיים. כיום התעשייה ה'ישנה' מתעניינת בבלוקצ'יין, לא רק החברות החדשות שקמות".
רוזנפלד מסכים עם בנו סקלאר אך מסייג מעט: "בדרך כלל הדברים האלה מתואמים וזה בהחלט יכול להשפיע. אבל מכיוון שישנם מיזמים בתחום שלאו דווקא קשורים לקריפטו, אלא לשימושים של טכנולוגיית הבלוקצ'יין אז הקורלציה חלשה יותר".