שכירים? נצלו את הטבות המס המגיעות לכם
מיליארדי שקלים מחכים לכם: רגע לפני ששנת המס 2017 מסתיימת, כדאי לנצל את הטבות המס המגיעות לציבור השכירים. זה מה שחשוב לדעת. מדריך
אביטל וערן מכרו בשנה שעברה את דירתם בקריית אונו והחליטו לעבור לפריפריה, שם הוצעה לערן עבודה חדשה. אביטל ילדה את בנם הבכור והתפטרה מעבודתה לטובת גידולו. על פניו הסיפור אינו ייחודי, אבל במונחי מיסוי יש למציאות הזו משמעויות. מתברר כי במרוצת השנים האחרונות צברו השניים זכויות במס בשווי של עשרות אלפי שקלים וכלל לא היו מודעים להן.
מדוע הם זכאים להחזר? דירתם, שנמכרה בשווי של 1,590,000 שקל, חייבה אותם בתשלום מס שבח בסך 17,800 שקל. יועץ המס המליץ לחשב אותו מחדש בדרך של פריסה לארבע שנים, וכך הופחת המס ונוצלו נקודות הזיכוי של בני הזוג (כל נקודת זיכוי מעניקה החזר של 2,580 שקל בשנה).
לידת בנם הבכור זיכתה את ערן בנקודות זיכוי נוספות, שלא נלקחו בחשבון בעת חישוב המס ממשכורתו. החלפת מקום העבודה של ערן וגם הפסקת עבודתה של אביטל, שהשתכרה כ-6,900 שקל טרם פרישתה, זיכו אותם בהחזר עקב תיאום בין הכנסות. כמו כן התברר כי היישוב שבו עברו להתגורר הוא אחד מיישובי הפריפריה המוכרים לצורך הטבות מס, והמתגוררים בו זכאים לזיכוי מס של 7% מההכנסה ועד הכנסה חודשית של 11 אלף שקל (זיכוי של 770 שקל לחודש).
בשורה התחתונה - הוחזרו לחשבונם 56 אלף שקלים בגין ארבע השנים האחרונות.
נצלו את הזכאות
סוף שנת המס היא ההזדמנות - לעיתים האחרונה - לממש את הזכויות בגין הטבות המס המגיעות לכם. שלל אירועים או פעולות שבוצעו במהלך השנה או בשש השנים שקדמו לה עשויים לשנות במידה רבה את חישוב המס, ואם שולם מס ביתר - לזכות אותנו בהחזרי מס. שכירים רבים אינם מנצלים את מלוא הטבות המס המגיעות להם ומותירים בקופת המדינה מאות מיליוני שקלים מדי שנה. אז רגע לפני שהשנה מסתיימת רשמית ומפנה את מקומה לשנת 2018, הנה הדברים שכדאי לדעת.
נקודות זיכוי – כל עובד זכאי לנקודות זיכוי במס. בתלוש השכר מופיע מספר נקודות הזיכוי שנלקחו בחשבון. נקודות הזיכוי הבסיסיות לתושב ישראל הן 2.25 לגבר ו-2.75 לאישה, ומשמעותן זיכוי במס של 5,805 שקל או 7,095 שקל בהתאמה.
מלבד הנקודות הבסיסיות יש נסיבות רבות שמזכות בנקודות זיכוי נוספות: ילדים, תשלום מזונות, סיום לימודי תואר או תעודת מקצוע, סיום שירות סדיר, בן זוג שאינו עובד, ילד המקבל קצבת נכות ו/או לומד בחינוך מיוחד ועוד. מומלץ להיעזר במחשבון שמפרסמת רשות המיסים לחישוב הזכאות לנקודות זיכוי.
חשוב לעדכן את המעסיק כדי שיתאים את נקודות הזיכוי המגיעות לכם. אם חל שינוי בסטטוס שלכם בשנה האחרונה (כגון לידת ילד), כדאי מאוד שתעשו זאת בהקדם האפשרי, לפני סוף השנה.
חיובי מס חד-פעמיים – אירועים שונים מחייבים בתשלומי מס חד-פעמיים, למשל מס שבח בעת מכירת דירה, קבלת פיצויי פיטורים אגב הפסקת עבודה, משיכת כספים מקופת גמל ותשלום מס בשיעור 35% בגינם. בחלק מהמקרים האלה אפשר לבקש שהמס יחושב מחדש בדרך של פריסת המס על פני מספר שנים, וכך להפחית את המס המחושב ולנצל את הזיכויים והניכויים המגיעים לכם.
תמריצים שונים – המדינה מעודדת פעולות מסוימות על ידי שימוש במכשירי מיסוי, בדרך של ניכוי או זיכוי. ניכוי משמעותו הקטנת הסכום החייב במס. במילים אחרות – באמצעות ניכוי יורד הסכום הנדרש לתשלום המס מההכנסה, ובהתאמה גם המס הנגזר מסכום זה. זיכוי משמעותו הקטנה של סכום המס שמשלמים, מבלי להתחשב בהכנסות.
כך, למשל, ניתנת הטבה במס בהפקדה לקופת גמל או ביטוח חיים (מעבר לסכום המשולם מהשכר), או במקרה של תרומה למוסדות ועמותות מוכרות לפי סעיף 46 לפקודת מס הכנסה (זיכוי של 35% מסך התרומה).
את הזיכויים והניכויים באמצעות חישובו מחדש ופריסתו של המס על פני מספר שנים, כמו גם את התמריצים, ניתן לקבל באמצעות פנייה לרשות המיסים (פקיד השומה המקומי). לאלו שאינם בקיאים או חוששים מהתחום, מומלץ להיעזר ביועץ מס או ברואה חשבון, עבור מיצוי הזכויות בתהליך.
תמריץ נוסף הוא מענק עבודה (לשעבר מס הכנסה שלילי), שהוא תוספת הכנסה לבעלי הכנסות נמוכות.
המענק הוא כלי לתמרוץ השתתפות עובדים בשוק העבודה ולחיזוק מעמדם של העובדים ברמות השכר הנמוכות. ניתן לברר את הזכאות באתר רשות המיסים.
לפעמים גם שכירים צריכים להגיש דו"ח
ניתן לבקש החזרים בגין הטבות המס (כגון נקודות זיכוי שלא עודכנו, תרומות ועוד) עד לשש השנים שקדמו לשנה השוטפת, כלומר עד סוף 2017 ניתן לדרוש החזרים בגין שנת 2011. מ-1/1/2018 ניתן לדרוש החזרים משנת 2012 בלבד.
בקשה להחזר נעשית בהגשת דו"ח לרשות המיסים, שהוא למעשה בקשה לחישוב המס על פי הנתונים והאסמכתאות המצורפים לדו"ח. את הדו"ח יש להגיש פעמיים: פעם אחת באופן מקוון באינטרנט ובפעם השנייה על ידי הגשת דו"ח חתום בצירוף כל האסמכתאות למשרדי רשות המיסים באזור מגוריכם.
ניתן להיעזר ביועץ מס לטיפול בתהליך מול רשות המיסים. שכר הטרחה משולם רק אם אכן מגיע לכם החזר מס, והוא משולם ליועץ רק לאחר שהחזר המס יגיע אל חשבון הבנק שלכם בפועל.
עוד נקודה חשובה שכדאי לדעת: ככלל שכירים אינם חייבים בהגשת דו"חות למס הכנסה, אולם במקרים מסוימים נדרש דיווח שנתי לרשות המיסים. למשל, מי שהכנסותיו עולות על 641 אלף שקל (נכון לשנת 2016), מי שמחזור עסקאותיו מפעילות בניירות ערך עולה על 803,520 שקל (ונכון לשנת 2017 ואילך הסכום עולה על 2.5 מיליון שקל), מי שביצע פריסה לצורכי מס, מי שמחזיק כספים בחשבונות בנק בחו"ל מעל 1,850,000 שקל, מי שיש לו הכנסות משכר דירה מעל 333 אלף שקל לשנה ועוד.
הכתבה נערכה בסיוע יועצי המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס וגיתית שלומי יו"ר פורום המיסים בלשכה