שתף קטע נבחר
 

777 נשים בהריון פוטרו ב-2017 באישור משרד העבודה

משרד העבודה והרווחה נתן היתרים לפיטורי 128 נשים נוספות שהיו במהלך הריון או טיפולי פוריות, אך רק לצורך החלפת מעסיקים, כך לפי נתונים שהוצגו היום בכנסת. רוב ההיתרים ניתנו בגין מצבו הכלכלי של העסק. ויצ"ו: "מאות נוספות מפוטרות ללא היתר ולא מתלוננות"

לפי נתוני משרד העבודה והרווחה שהוצגו היום (ב') בפני הוועדה לקידום מעמד האישה ושוויון מגדרי, בשנת 2017 התקבלו בתחום חוק עבודת נשים 1,083 החלטות, מתוכן רק ב-113 החלטות (10%) סורבה בקשת המעסיק לפטר את העובדת. בנוסף, משרד העבודה טיפל ב-70 פניות של נשים שטענו כי פוטרו בניגוד לחוק.

 

לא רק פיטורים בניגוד לחוק. כך נשים צריכות להראות כדי להתקבל לעבודה    (צילום:אלי סגל)

לא רק פיטורים בניגוד לחוק. כך נשים צריכות להראות כדי להתקבל לעבודה    (צילום:אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

שוויון בעבודה: מה אתם יודעים על הזכויות החדשות שלכם?

 

מדובר בירידה בהיקף הפניות ביחס לשנים קודמות. לשם השוואה, בשנה שעברה דיווח המשרד על 1589 בקשות ועל 964 היתרים שניתנו. בשנת 2015 הוגשו 1422 בקשות וניתנו 956 היתרים.

 

ב-128 החלטות (12% מההחלטות) ניתנו היתרים לצורך המשך העסקת העובדת במקרים בהם הפעילות נמכרה והמעסיק הרוכש המשיך בהעסקת העובדת (חילופי מעסיקים). ב-65 החלטות (6%)– ניתנו היתרים לצמצום היקף משרה או שכר לפי בקשת העובדת וב-777 החלטות (72%) ניתנו היתרים לסיום העסקה.

 

454 היתרים (שהוגשו ע"י 320 מעסיקים שונים), 59% מסך ההיתרים, ניתנו בגין מצב כלכלי - סגירת עסק או פרויקט, צמצום בכ"א, ירידה בהכנסות.

 

264 היתרים, שהם 34% מסך ההיתרים, ניתנו בגין אי שביעות רצון מתמשכת מתפקוד העובד/ת ונסיבות חמורות, כאשר הממונה שוכנעה כי המשך העסקת העובדת יגרום נזק למעסיק. 59 היתרים, שהם 7% מסך ההיתרים, ניתנו בגין תום חוזה, כאשר הוכח שאין באפשרות המעסיק להמשיך בהעסקתה.

 (מקור: משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים) (מקור: משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים)
(מקור: משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים)

 

מתוך 777 העובדות שהותרו פיטוריהן, 355 היו במהלך היריון, 119 במהלך טיפולי פוריות, 151 ערב צאתן לחופשת לידה, 116 בתום חופשת הלידה, 20 במהלך 60 יום לאחר חופשת לידה.ו-16 במהלך חופשה ללא תשלום לאחר חופשת הלידה.

 

התחום בו ניתן מספר ההיתרים הגבוה ביותר הוא שירות לקוחות ואדמיניסטרציה – 264 היתרים. ב-109 מקרים מדובר במנהלות, ב-84 מקרים בעובדי הוראה וב-80 מקרים במקצועות הנדסה. במרבית המקרים (459) הוותק של העובדות שלגביהן ניתנו ההיתרים עומד על בין 2-5 שנים.

 

הממונה על תחום חוק עבודת נשים במשרד העבודה, שרית יהודאי התייחסה לנתונים: "כל בקשה להיתר המגיעה למשרדנו נבחנת לגופו של עניין. ההחלטות המתקבלות בתחום ניתנות בהתאם להוראות ותכלית החוק וכן בהתאם למכלול הנסיבות, אולם ברוב המקרים, כאשר מדובר בעילות כלכליות כמו סגירת עסק / פרויקט / מחלקה, ואין מקום חלופי לשיבוצה של העובדת או כשמדובר במצבים שהעובדת גורמת לנזקים במקום העבודה ולא ניתן להמשיך בהעסקתה – ניתן היתר לפיטורים.

 

חשוב לשים לב לכך שב30% מההחלטות שניתנו העובד/ת המשיך/ה לעבוד ונשמרה היציבות התעסוקתית שלו/ה, בין אם סורבה הבקשה לפיטורים, במקרים בהם העובד/ת ביקש/ה לצמצם את היקף המשרה או באם העובד/ת עבר/ה להיות מועסקת על ידי מפעיל חדש שרכש את מקום העבודה".

 

רק 70 נשים פנו למשרד העבודה בטענה להפרת החוק

לפי הנתונים שהוצגו, בשנת 2017 הוגשו למשרד 70 פניות בלבד של עובדות בטענה להפרות של חוק עבודת נשים, חלקן עדיין נמצאות בטיפול (11). 3 עובדות הוחזרו לעבודה בעקבות הפנייה למעסיק ו-23 נותבו לאכיפה. ב-16 מהפניות לא נמצא חשד להפרה של החוק. כלל העיצומים הכספיים שהוטלו על מעסיקים בשנת 2017, בגין 19 הפרות של חוק עבודת נשים עומד על 653,600 שקל.

  

 

 

 (מקור: משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים) (מקור: משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים)
(מקור: משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים)

ח"כ לאה פדידה (המחנה הציוני) טענה בדיון כי מספר המפקחות העוסקות באכיפת חוק הגנת נשים במשרד העבודה והרווחה (5) אינו מספק, וכי מדובר בעומס שאינו מאפשר טיפול ראוי בכל פנייה. מאידך אמרה יפה סולימני, מנהלת מינהל הסדרה ואכיפה במשרד כי "כל תיק נבחן מא'-ת' בהתאם ללוחות הזמנים הנדרשים ואם יהיה צורך בעוד כוח אדם- יהיה כזה.

 

עו"ד אורי טורקיה שלס, מנהלת מערך הסיוע המשפטי בויצ"ו אמרה: "מגיעות אלינו מאות פניות בשנה של נשים שמפוטרות בזמן היריון או טיפולי פוריות. הן פונות אלינו כי הן לא מוצאות את אגף האכיפה במשרד העבודה והרווחה כאגף נגיש ויש לחשוב איך להנגיש להן אותו. אנחנו כן סבורות שכשמפקחת צריכה לבחון 200-300 תיקים בשנה ומוקצבים לה 30 יום זה לא מספיק ומביא למצב בו נשים נפגעות בתהליך.

 

מצד שני דווקא כשמישהי מפוטרת ללא היתר זה לוקח עד חצי שנה לטפל בזה ובסופו של דבר הנשים נשארות ללא מענה. יש אולי עיצום כספי בסוף הדרך אבל מבחינת הסכום הוא מינורי וזה כמובן לא מגיע לנשים עצמן, שנשלחות להליך האזרחי שלרבות מהן קשה למצות הליכים במסגרתו".

 

עו"ד מרים זלקינד, מקדמת המדיניות והחקיקה של שדולת הנשים, אמרה בדיון כי "בסופו של יום הנשים המוחלשות ביותר הן אלה שנפגעות, גם כי אין להן אפשרות לפנות לערכאות המשפטיות וגם, פעמים רבות, משום שאינן מודעות כלל לנוסח החוק.

 

"לקו הפתוח של השדולה מגיעות עשרות פניות של נשים שפוטרו על רקע היותן בהיריון, בטיפולי פוריות או בחופשת לידה, וברור לנו שעל כל אישה שפונה יש עוד רבות שלא פונות, בין היתר כי אינן מודעות להגנה שנותן להן החוק. רוב הנשים שפוטרו ב-2017 משתכרות סכומים נמוכים, וברור כי הן מהנשים המוחלשות בחברה.

 

"לפני מספר חודשים פתחנו בשדולת הנשים גם קו ייעודי לנשים חרדיות, ושם אנחנו רואות התעלמות מוחלטת מהחוק - המעסיקים פשוט מפטרים נשים חרדיות, בלי לבקש בכלל היתר. אנחנו מצפות ממשרד הכלכלה לפנות באופן יזום אל מעסיקים בחברה החרדית והחברה הערבית, כדי להגיע לכל אותן נשים שזכויותיהן נפגעות, אך הן אינן יכולות לפנות בעצמן לקבלת סיוע".

 

בתגובה לטענות אמרה שרון כהן ממשרד העבודה והרווחה: "אנחנו עושים מאמצים רבים להנגיש את עצמנו לציבור ואותן מאות פניות שמגיעות אליכם, אנא העבירו אותן אלינו ונשמח לטפל". באשר לפיצוי המתלוננות עצמן אמרה: "המנדט שלנו כרגע הוא לפעול כנגד המעסיק, לא ניתנה לנו הסמכות לפעול באופן ישיר כדי להחזיר עובדת לעבודתה או להעניק לה פיצוי כלשהו, זה בסמכותו של בית הדין לעבודה".

 

רק 70 נשים התלוננו. כמה באמת פוטרו בניגוד לחוק? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רק 70 נשים התלוננו. כמה באמת פוטרו בניגוד לחוק?(צילום: shutterstock)

בתום הדיון סיכם מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ נחמן שי (המחנה הציוני) ואמר כי "הענישה במקרים מהסוג הזה היא קריטית, כסף מדבר והוא זה שמייצר את ההרתעה. צריך למצוא דרך להגביר את המוטיבציה של העובדות להתלונן ולדאוג שבכל זאת התלונות יגיעו למשרד העבודה והרווחה ולא למוקדים אחרים. כיום אין להן תמריץ אמיתי לפנות ואולי להיפך, היא חושבת שתלונה יכולה להזיק לה בעתיד מבחינת המוניטין מול מעסיקים אחרים".

 

המעסיק חייב להוכיח כי אין קשר בין הפיטורים להריון

חוק עבודת נשים קובע כי פיטורים או פגיעה בהיקף משרה או בהכנסה של עובד/ת הנמצאים בהריון או בטיפולי פוריות אסורים, אם הינם עובדים במקום העבודה מעל שישה חודשים, אלא אם התקבל היתר מהממונה על תחום חוק עבודת נשים במינהל הסדרה ואכיפה במשרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים.

 

לשם קבלת ההיתר על המעסיק להוכיח כי אין קשר בין הפיטורין או צמצום היקף המשרה/ההכנסה לבין היות העובד/ת בהריון או בטיפולי פוריות. גם במקרים בהם העובדת הודיעה על הריונה לאחר סיום יחסי העבודה ובמקרים של סגירת עסק, או במקרים בהם העסק נמכר וממשיך לפעול ואין הפסקת העסקה בפועל, יש לפנות לקבלת היתר לגבי עובד/ת בהריון או בטיפולי פוריות.

 

במשרד העבודה הסבירו כי במקרים של עילות כלכליות כמו סיום פרויקט, סגירת מחלקה, צמצומים בכ"א או סיום חוזה העסקה, במסגרת הליך הבירור, גם כאשר נמצא כי הפיטורים אינם קשורים להיריון או לטיפולי הפוריות, נבדקת מול המעסיק האפשרות לשיבוץ העובדת בתפקידים חלופיים או בעסקים אחרים של המעסיק, זאת על מנת להגן על העובדת בתקופה בה יקשה עליה למצוא מקום עבודה חלופי.

 

עוד הדגישו במשרד העבודה כי במקרה של מכירת עסק או חילופי מעסיקים, פסיקת בתי הדין לעבודה הרחיבה את ההגנה על העובד/ת וכיום, על המעסיק לדאוג להמשך העסקתה/ו של העובד/ת באמצעות המפעיל החדש אשר הוא שותף מלא להליך הבקשה לפיטורים, ובאם אינו ממשיך בהעסקה עליו להסביר את שיקוליו בעניין זה ולצרף אסמכתאות התומכות בגרסתו.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים