שכיר נולד: ביטוח לאומי יכיר באמנים כשכירים יותר בקלות
צו הביטוח הלאומי עודכן היום בכנסת כך שאמנים שחתמו על חוזה העסקה לשלושה חודשים או חמש הופעות יוכרו אוטומטית כשכירים, ולא יזדקקו לאישור שר העבודה. יו"ר שח"ם, אסתי זקהיים: "תיקון היסטורי למען השחקניות והשחקנים"
הסוף לפרילנסרים על הבמה? אמן יוכר כשכיר בתנאי שחתם על חוזה העסקה בכתב למשך תקופה של שלושה חודשים, או על חוזה לחמש הופעות, ובנוסף יבוטל הצורך באישור השר לכל חוזה וחוזה. כך, לפי התיקון לצו ביטוח לאומי שאושר היום בוועדת העבודה והרווחה, ביוזמת שר העבודה והרווחה, חיים כץ.
עדכון הצו יחסוך סבך בירוקרטי משמעותי, איתו מתמודדים אמנים עצמאיים בהליך ההכרה בזכיותיהם בביטוח הלאומי, והוא יכנס לתוקף ככל הנראה כבר בחודש אפריל הקרוב.
לכתבות נוספות בערוץ הקריירה
סעיף 6 לחוק הביטוח הלאומי קובע כי שר העבודה והרווחה, באישור ועדת העבודה והרווחה, רשאי לקבוע בצו כי מבוטחים העוסקים בסוג עבודה מסוים או נתונים בתנאי עבודה מסוימים ייחשבו לעניין החוק כעובד שכיר, עובד עצמאי או כמי שאינו עובד ואינו עובד עצמאי.
עד כה, להכרה באמן כעובד שכיר נדרשו שני תנאים: הסכם בכתב בין האמן למעסיק, מראש ולתקופה של שלושה חודשים או לסדרה של חמש הופעות; אישור ההסכם על ידי שר העבודה והרווחה, לאחר שהתייעץ עם מועצת הביטוח הלאומי.
התנאי השני גרם לסרבול והתארכות תהליך אישור המעמד של האמנים, ופגע בהליך מיצוי זכויתיהם - בעיקר בנושא דמי האבטלה. לכן תוקן הצו, כך שיוכר מעמדו של אומן כשכיר ויחייב את המעסיק לדאוג בהתאם לזכויותיו הסוציאליות, ללא אישור השר להסכם.
להכרה של עובד כשכיר בישראל משמעות גדולה. לצורת ההעסקה ה"אלטרנטיבית", בתור עצמאי, ישנן השפעות שליליות, אותן מכיר כמעט כל מי שהועסק בצורה שכזאת בישראל.
הניצול בא לידי ביטוי בתשלום מאוחר או באי תשלום בכלל מצד המעסיק בענפים מסוימים, וגם ביד קלה על ההדק בכל הקשור לפיטורים. מעסיקים רבים בישראל אוהבים להעסיק פרילנסרים, מכיוון שאז לא מוטלת עליהם החובה לדאוג לזכויות הסוציאליות שלהם, וכאשר הם רוצים, הם יכולים לסיים את העסקתם בקלות.
"שחקן זה מקצוע"
שר העבודה והרווחה, חיים כץ: " מטרתי העקרית היא לפשט ולהקל ככל הניתן על הליך מיצוי הזכויות בביטוח הלאומי. הצו במתכונתו הקודמת היה סרבול מיותר שפגע באמנים. עם תיקונו נבטיח שהם יקבלו את זכיותיהם ללא עיכובים מיותרים".
ארגוני העצמאים והשחקנים ברכו על התיקון. יו"ר ארגון השחקנים בישראל (שח"ם), אסתי זקהיים, אמרה: "במשך שנים השחקניות והשחקנים מופלים לרעה בזכויות הסוציאליות המגיעות להם. היום נעשה תיקון היסטורי וצודק, למען השחקניות והשחקנים. התיקון יחייב את התיאטראות להתייחס לשחקניות ולשחקנים כאל עובדים, ולתת להם את הזכויות הסוציאליות המגיעות להם. זהו צעד נוסף וחשוב במאבקנו - שחקן שווה מקצוע".
מנכ"ל שח"ם, אורי רשטיק, הוסיף: "למרות ששחקנים הם עובדים לכל דבר ועניין, במשך שנים המעסיקים מנשלים אותם מכל הזכויות הסוציאליות. התיקון שנעשה היום, המחייב את התיאטראות להתייחס לשחקנים כעובדים לעניין הביטוח הלאומי, הוא תיקון עיוות היסטורי שיזכה את השחקנים בתנאים סוציאליים רבים להם הם לא זכו עד היום".
עו״ד רועי כהן, נשיא לה"ב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים: "סוף סוף מסתיימת פארסת הדרישה התמוהה שכל חוזה העסקה של אמן יעבור על שולחנו של שר העבודה והרווחה וידרש לאישורו. זו בשורה גדולה לאלפי אמנים עצמאים, שיהנו תודות לשינוי מרשת ביטחון סוציאלית. המחוקק צריך להבין ששוק העבודה משתנה ויש להתאים אותו גם לעובדים העצמאים".