אושר בוועדה: לא חייבים להיות דתיים כדי לסרב לעבוד בשבת
חוק שעות עבודה ומנוחה יתוקן כך שעובדים לא יצטרכו להצהיר יותר כי הם שומרי מצוות כדי שמעסיקים לא יוכלו להעסיק אותם ביום המנוחה, כך אושר היום בוועדת הכספים לקריאה שנייה ושלישית. יוזמי התיקון טענו כי עד עתה חילוניים נאלצו לשקר כדי לא לעבוד בשבת, לעומתם גרסו המתנגדים כי מדובר ברגולציה מיותרת
ועדת הכספים אישרה היום (ב') תיקון לחוק שעות עבודה ומנוחה שיאפשר לכל עובד לסרב לעבוד בשבת או בכל יום מנוחה התואם את דתו, ולא רק לעובדים שהם דתיים מוצהרים מיום כניסתם למקום העבודה. מליאת הכנסת צפוייה לאשר סופית את התיקון בימים הקרובים.
לפי התיקון לחוק הקיים שהתקבל לפני כ-60 שנה, כל עובד יוכל לסרב לעבוד ביום המנוחה השבועי גם אם איננו דתי מוצהר שעד היום עבד או היה מוכן לעבוד גם בימי המנוחה. התיקון אושר לפי הצעה פרטית שיזמו הח"כים עליזה לביא (יש עתיד) ומיקי זוהר (ליכוד). לפי החוק החדש תקום ועדת שרים בראשות ראש הממשלה שתדון בבקשות של מפעלים וחברות לאפשר להם להמשיך לפעול גם בימי המנוחה ולהעסיק עובדים. הוועדה חייבת לכלול את שרי הרווחה ושירותי הדת.
אלפים הפגינו באשדוד נגד כפייה דתית: "גם שומרי מסורת איתנו"
יוזמי התיקון טענו כי "המצב החוקי הקיים פוגע בזכות יסוד של כל אדם ליום מנוחה שבועי וגורם לעובדים רבים להגיש תצהירים כוזבים על-כך שהם דתיים למרות שאינם שומרי מצוות. מתנגדי התיקון, בעיקר התאחדות התעשיינים וארגוני מעסיקים, טענו כי הוא יבריח מהארץ חברות ומפעלים בינלאומיים או ירתיע חברות ששוקלות אם לעבור לישראל.
ח"כ לביא (בעצמה שומרת מצוות) טענה שהמצב הקיים יוצר אפליה בין דתיים לאלה שאינם דתיים, "כאילו העונג של שבת כיום מנוחה מותר רק לשומרי מצוות. זו אפליה שעל רקע אמונה דתית היא דבר פסול, לא יהודי, לא מוסרי ופוגע בזכויות היסוד. העובדים שעבדו בשבת מגלים שמעסיק יכול לפטר אותם, או לאלץ אותם לחתום על תצהיר שקר של מהפך באמונתם".
ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) שהתנגד לתיקון טען שהאבטלה במדינה נמוכה, והתעשייה מתלוננת שחסרים לה עובדים ובגלל הסיבה הזאת לא נפתחים כאן מפעלים, "כי כל הזמן מעמיסים עוד רגולציה".
"מי שלא דתי ולא רוצה לעבוד בשבת - שלא יעבוד"
ח"כ רועי פולקמן (כולנו) טען שהתיקון מיותר ומזיק. ומוטב לוודא שהעובדים בשבת מקבלים את הפיצוי הכספי של שעות נוספות, כמו גם יום מנוחה חלופי. הוא התנגד לתחולה הכמו רטרואקטיבית שתאפשר לעובדים שהתקבלו בתנאי שיעבדו בשבת, לחזור בהם מה שיפגע במעסיקים או בתפקוד מפעלים ועסקים שחייבים לעבוד 7 ימים בשבוע. ח"כ זוהר הגיב, "עובדים שמתוגמלים כראוי מוכנים לעבוד בשבצ בגלל הכסף. אבל מה עם מקבלי המשכורת הגלובלית שלא מתוגמלים על עבודה בשבת ומכורח הפרנסה הם סופגים את זה".
המשנה למנכ"ל משרד הכלכלה, נעמה קאופמן, אמרה שגם הם מתנגדים לתיקון ולפחות ידרשו לכלול את שר הכלכלה בוועדת השרים המיוחדת. איה דביר ממשרד המשפטים, אמרה כי "יש השלכות כבדות משקל על שינוי הרגולציה בתחום. לא בטוח שנכון שוועדת השרים תהיה זו שתאשר את הבקשות של מפעלים וחברות".
מנכ"ל התאחדות התעשיינים, רובי גינל, העריך כי "מעט מאוד אנשים יבקשו לא לעבוד בשבת אבל הבעיה היא במה שהחוק משדר שירתיע משקיעים בגלל עודף הרגולציה. יוזמי החוק לקחו בעיה איזוטרית, וניפחו אותה למימדים עצומים". הוא ביקש להחריג מהחוק כ-450 מפעלים שעובדים בשבת.
ח"כ לביא דחתה את טענות המתנגדים. "מה שמנחה אותם הם כל מיני חשבונות עסקיים-כלכליים". ח"כ זוהר ציין שהם דיברו עם שרים ובכירים אחרים בממשלה וגם הם חששו שהתיקון יוציא שם רע למדינה ויפגע בעסקים. "הם הביאו את הדוגמה של מפעל אינטל שעובד בשבת אך מאפשר משמרות של 4-5 ימים בשבוע, כך שיש לכל העובדים ימי מנוחה. לפיכך הסכמנו על פשרה, שהחוק החדש לא יחול על עסק שעובד במשמרות במתכונת אינטל ונותן לעובדים שני ימי חופשה אחרים בשבוע. כמו כן נקבע שקבלת הפטור מעבודה בשבת לא תחייב את העובד להצהיר שהוא נהפך לשומר מצוות. "די אם יאמר למעסיק שאיננו מעוניין לעבוד ביום המנוחה של דתו. לחייב אותו לשקר כדי לממש את זכותו זה לא דמוקרטי".
היו"ר ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר: "אני לא חתום על החוק הזה, אבל בהחלט מסכים עם מה שעומד מאחוריו. מי שדתי צריך להצהיר ומי שלא ולא רוצה לעבוד בשבת שלא יעבוד".
לפני ההצבעה, גפני סיכם: "לא מפלגות דתיות הציעו את החוק הזה. זו הצעה שמטרתה לדאוג לציבור החילוני". הח"כים פורר ופולקמן ניסו לשווא למנוע את ההצבעה. החוק עבר ברוב קולות והם ביקשו הצבעה חוזרת. פורר הטיח בגפני, שלדבריו "ביצע מחטף כשהצביע על החוק בלי להשלים את הדיון". גפני השיב, "אצלכם זו שיטה, מה שקשור לדת אתם נגד". הוא לא קבע מועד להצבעה החוזרת.