הנגידה: העשירונים התחתונים ממונפים בהלוואות
קרנית פלוג: למרות שבממוצע רמת החוב של משקי הבית סבירה, המינוף של העשירונים התחתונים גבוה. המפקחת על הבנקים: יש כאלו שלוקחים במקביל הלוואה מהבנק, מחברת האשראי ומגוף חוץ בנקאי
"כשמחלקים את האוכלוסייה לפי עשירונים - המינוף או החוב ביחס להכנסה בעשירונים התחתונים הוא גבוה בהשוואה לעשירונים הגבוהים", כך אמרה היום (ב') נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, בכנס שערך הפיקוח על הבנקים בנושא האשראי.
לדברי פלוג, בנתונים המצרפים לא רואים בעיה, אך בפילוח לעשירונים היקפי המינוף בולטים דווקא באוכלוסיות בעלי ההכנסות הנמוכות יותר. פלוג הוסיפה: "יכול להיות שלווים לוקחים אשראי ממקורות שונים, ולא כל מלווה אשראי יודע על הלוואה אחרת שנלקחה, וזה סיכון שצריך לשים אליו לב".
המפקחת על הבנקים חדווה בר, הוסיפה כי "היום אנשים לוקחים אשראי מבנק ומעוד בנק וגם מגמ"ח וגם מגוף חוץ בנקאי וכנגד הפנסיה שלהם ומקום העבודה שלהם. מה שאנחנו רואים זה שאלה שלוקחים הלוואות מכמה גופים, הגדילו את החוב והסיכון שלהם גבוה משמעותית". עוד ציינה כי "הסיכוי שלהם להגיע לכשל גבוה פי 3 מלקוח שלקח אשראי ממקור אחד". לדבריה, חוסר הסנכרון הקיים לא פעם בין המלווים הוא חלק מהבעיה.
בר ציינה כי מבדיקה שערך בנק ישראל, בעשירונים 6-1 (הנמוכים יותר), על פי הכנסה, נוטלים אשראי בשיעור כפול מבאירופה. "אין הדרת אשראי בישראל, אבל מצד שני הסיכון גובר. חייבת להיות אחריות קודם כל על הלקוח שנוטל אשראי – האם הוא יצליח להחזיר. היום הפיתוי הוא מאוד גדול, וזה יכול להביא משקי בית בעלי הכנסה נמוכה לקחת הלוואה גדולה מהיכולת שלהם".
השופט איתן הורנשטיין שדיבר גם הוא בכנס ציין כי לא פעם הוא מתרשם מהתיקים שהוא נתקל בהם, כי הבנקים ממהרים "לדחוף" אשראי ללקוחות מבלי לבצע בדיקה מקיפה. לדברי הורנשטיין יש כיום מעל 50 אלף בקשות של חייבים, להכיר בהם כפושטי רגל.
פלוג התייחסה לחברות האשראי השונות המציעות אשראי צרכני, תחום שהולך ומתפתח ואמרה: "קורים כל כך הרבה שינויים וכל כך מהר באותו זמן. אנחנו נמצאים בשילוב של מצב מקרו כלכלי מאוד טוב ביחד עם ריביות נמוכות. כושר ההחזר שאנחנו מעריכים אותו כעת, יכול להיות מוערך בייתר אופטימיות". לדבריה המציאות הזו עלולה להטעות ועל נותני האשראי לקחת בחשבון את הסיכונים בעקבות שינויים שיכולים להתרחש.