שתף קטע נבחר
 

מנכ"לית שדולת הנשים: "קורסים לחרדים לא צריכים לבוא על חשבון השוויון"

בעקבות הוראת ביה"ד לעבודה להקפיא קורס המיועד לגברים חרדים בלבד עד שיצורפו אליו לפחות עשר נשים, טוענת מיכל גרא מרגליות: "המדינה החליטה מראש שלא יכול להתקיים קורס לחרדים ללא הפרדה מגדרית"

לאחר שאתמול הורה ביה"ד האזורי לעבודה בירושלים לנציבות שירות המדינה לצרף מיידית עשר נשים לתוכנית ההכשרה "משפיעים - חרדים לשירות המדינה", או שהתוכנית כולה תוקפא - התארחה היום (ב') באולפן ynet מיכל גרא מרגליות, מנכל"ית שדולת הנשים אשר יזמה את העתירה נגד המדינה, והסבירה מדוע שילוב החרדים לא צריך לבוא על חשבון השיוויון:

  

למה צריך הפרדה? צפו בדיון באולפן ynet    (צילום: אלי סגל)

למה צריך הפרדה? צפו בדיון באולפן ynet    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במסגרת החלטת הממשלה לעודד את שילובה של האוכלוסיה החרדית בשוק העבודה בכלל ושירות המדינה בפרט, יצאה המדינה במכרז לתוכנית השמה לאקדמאים מהמגזר החרדי שנקראת "משפיעים/ות - חרדים לשירות הציבורי".

 

"המדינה לא בחנה חלופות"

בסעיף 3 למכרז נכתב כך: "התוכנית מיועדת לנשים ולגברים כאחד, אולם בהתאם להחלטת ועדת ההיגוי יתקיים שלב ההכשרה בנפרד - בהתאם לכך יתקיימו שני מחזורים, המחזור הנוכחי לעמיתים בלבד, והמחזור הבא לעמיתות בלבד". עוד צוין באותו סעיף כי "למען הסר ספק ההשמה הינה בסביבה מעורבת לגברים ולנשים". למחזור הראשון אשר יועד לגברים בלבד הוקצו 25 משרות והוא החל במהלך חודש ינואר השנה.

 

המחזור המיועד לנשים עתיד להיפתח באוקטובר 2018, ולפי המדינה גם לו הוקצו 25 משרות. בסיום ההכשרה יעבדו הבוגרים במשך שנתיים ברשויות המקומיות.

  

שדולת הנשים עתרה נגד ההכשרה הנפרדת לגברים ולנשים, בטענה שההפרדה עומדת בניגוד להוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. המדינה טענה, כי מדובר במחזור ראשון המהווה "פיילוט" ניסיוני, שלאחר סיומו וסיום מחזור הנשים יופקו ממנו לקחים, לרבות בהיבטי ההפרדה המגדרית, וכי ההפרדה נועדה לכבד את אורחות חייהם של המשתתפים.

 

"העמדה שלנו היא שצריך לשלב חרדים וחרדיות בשירות המדינה ובכלל" אומרת עו"ד גרא מרגליות לאולפן ynet ומסבירה מדוע עתרה שדולת הנשים כנגד תוכנית ההכשרה. "לא מכניסים קבוצה אחת על חשבון קבוצה השניה. נגיד והחרדים היו אומרים 'אנחנו ניכנס לשירות המדינה רק אם יורידו את דגלי ישראל בכל מקום'. האם המדינה היתה מקבלת את התנאי הזה? בוודאי שלא".

 

הפגנת החרדים הקיצוניים נגד חוק הגיוס (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הפגנת החרדים הקיצוניים נגד חוק הגיוס(צילום: מוטי קמחי)

"המדינה לא בחנה חלופות" אומרת גרא מרגליות. "הם אמרו: 'אנחנו נתחיל את הקורס בהפרדה מגדרית, וככה נדע האם צריך הפרדה מגדרית', הם לא אמרו, מכיוון שהיו קורסים רגילים שלא הגיעו אליהם חרדים, נפתח קורס ייעודי לחרדים, גברים ונשים, וככה נשלב, הם אמרו בואו נפתח קורס מיד בהפרדה מגדרית".

 

התאמה תרבותית, לא הפרדה מגדרית

ביה"ד לעבודה מתח ביקורת על ההפרדה בקורסים בכלל, ועל ההחלטה לפתוח בתחילה את הקורס לגברים בלבד בפרט. "הדרך בה בחרה המדינה ב'תחילה רק גברים' יכולה בהחלט לבוא בגדר הקושי המובנה שב'נפרד אבל שווה'", ציין ביה"ד. "בפתיחת תוכנית לנשים בחלוף כמעט שנה מפתיחת זו של הגברים, וחודשים לאחר סיום הכשרת הגברים, אין כדי לרפא את הפצע שנפער בזכות לשוויון או למלא אחר הוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה. בהקשר זה תמימי דעים אנו עם עמדת שדולת הנשים, כי חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אינו כולל מנגנון של תיקון עתידי של הפליה בדרך של קביעת תנאי של מין נגדי במועד עתידי".

 

לשאלה כיצד ניתן בכל זאת לשלב את החרדים בשירות הציבורי השיבה גרא מרגליות כי על המדינה "לפתוח קורס לאוכלוסיה החרדית שמותאם תרבותית, ולא בהפרדה מגדרית. אם יש שעה כאן או שעה שם שהם עושים פיתוח אישי, יותר הדוק, והיו שעה בשבוע או שעתיים בשבוע מפצלים אותם לגברים ונשים, אנחנו לא היינו עותרות, אף אחד ואף אחת לא היו אומרים שום דבר על העניין הזה".

 

"הם יכולים לצרף את הנשים לקורס, ואנחנו אמרנו את זה מלכתחילה המטרה שלנו היא לא לסגור את הקורס, אנחנו לא רוצות לסגור את הקורס, המטרה היחידה היא שהחדרים והחרדיות ישתלבו בשירות המדינה, בתנאים טובים, במשרות טובות, אבל – יחד".

 

תגובת נציבות שירות המדינה :"החלטת ממשלה 869 (דצמבר 2015) נועדה לשלב את כלל חלקי המגזר החרדי בתוך שירות המדינה ואחד הנדבכים המשמעותיים בהחלטת הממשלה קובע את ייסודה של תכנית 'משפיעים' – תכנית עתודה לשילוב חרדים בצמתי השפעה במשרדי הממשלה ובשלטון המקומי".

 

"המדינה ניסתה בעבר חלופות שונות לשילוב חרדים בתוכה ועדיין אחוז החרדים השותפים בתכניות עתודה שואף לאפס, לא כל שכן הם אינם מגיעים למפגשי שיווק לתכניות השונות לעומת מפגשי השיווק והחשיפה לתכנית 'משפיעים' שזכתה לאחוזי הגשת מועמדות גדולים (מאות מועמדים) – הן לתכנית הגברים והן לנשים. חוסר ההשתתפות בתכניות העתודה הכלליות נובע בעיקרו מסביבת הכשרה מעורבת".

 

"על רקע זה, המתווה המוצע הוא תוצאה של דיון בין-משרדי מתמשך שהתנהל באופן מעמיק אשר עוצב בשיתוף גורמים מקרב הציבור החרדי. המדינה שקלה את המתווה המדובר לאחר דיון ממלכתי, מקצועי ומאוזן וכן התייעצה עם גורמים הבקיאים בעולם החרדי לרבות נציגים שונים מקרב האוכלוסייה החרדית.

 

"התכנית מורכבת ממסלול מובנה של שנתיים וחצי: שלב הכשרה אינטנסיבי של חצי שנה ולאחר מכן שלב השמה בצמתי השפעה מערכתיים לקראת קליטתם הקבועה של העמיתים בתפקידים משמעותיים בשירות המדינה".

 

"תקופת ההכשרה המתבצעת לאור הלקחים שצוינו בנפרד – נשים גברים – משמשת כהכנה אישית וקבוצתית לקראת תקופת השתלבותם בעבודה בשירות הציבורי שם יעבדו בסביבות עבודה מעורבות".

 

"יודגש כי נציבות שירות המדינה לומדת לעומק את החלטת בית הדין עם משרדי העבודה והרווחה, הפנים, רה"מ והאוצר, וביחד עם משרד המשפטים יבחנו את הצעדים להמשך".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים