70 שנות עבודה: העסקים שהוקמו לפני המדינה
חנות כלי הבית שגולדה מאיר לא הסכימה לקבל ממנה מתנה, מוכר הפלאפל שהבריטים הסתלבטו עליו, המקום בו הרכיבו פעם ג'יפים ישירות מהקופסה ומוכר הפרוות שהסטודנטיות רדפו אחריו בשנות ה-50. צפו בארבעה בתי עסק שהוקמו לפני יותר מ-70 שנה - ופועלים גם היום
על נוסטלגיה ועבודה: במדינת ישראל, בה נסגרים כיום עשרות אלפי עסקים קטנים בכל שנה, ישנם מאות בודדות של בתי עסק אשר נוסדו עוד לפני קום המדינה, והצליחו להחזיק מעמד עד היום. לכבוד יום העצמאות ה-70 ביקרנו בארבעה מהם. אלו הסיפורים אותם פרסמנו ב-ynet במהלך השבועיים האחרונים.
העסקים שעוברים במשפחה מדור לדור. פרויקט צילומים ישראלי
המאפרה שגולדה מאיר לא הסכימה לקבל במתנה
יוסף וולפסטל נולד בגרמניה ועלה ארצה ב-1936. וולפסטל היה חשמלאי במקצועו, כזה שעובר בין בתים של אנשים ומתקן תקלות. הלקוחות אליהם הגיע היו מעוניינים למכור מוצרי חשמל ודברים נוספים בהם כבר לא היה להם צורך, וכך יוסף התחיל לפתח עניין ברהיטים ובכלי בית. "בסך הכל הייתי חשמלאי והלכתי לבתים לתקן כל מיני דברים. הייתי עובד אצל דב יוסף, שהיה המושל של ירושלים, ולאט לאט הייתי מביא דברים לחנות ואנשים התלהבו".
החנות, "אינטירה מתנות וכלי בית", ממוקמת לא רחוק מבית ראש הממשלה ברחוב בלפור, ולפיכך משכה אליה דמויות היסטוריות רבות, כשהבולטת בהן היא ראש הממשלה לשעבר, גולדה מאיר ז"ל. "היא באה עם שומר הראש, והמילים הראשונות שהיא אמרה היו 'תדעו לכם, אין לי כסף!'", נזכר וולפסטל ומספר כיצד הגיבה כשהציע לה מאפרה במתנה לכבוד בחירתה לראשות הממשלה. "היו לי מאפרות מפינלנד בצבע אדום. אמרתי, גברת גולדה, אני רוצה שתיקחי את זה כמתנה. אז היא אמרה - 'לא! בשום אופן לא'. בסוף נתתי את זה לנהג".
עגלת הפלאפל שהבריטים גילגלו ברחובות ירושלים
לפי ושדי, לאחר זמן מה קנה אביו את המחסן הקטן מבית הכנסת של האורפלים הסמוך. "בבית הכנסת של האורפלים היה גם סליק נשק של האצ"ל, והיו עושים שם ישיבות במסווה של תפילות. היו גם מתחקים אחרי הקצינים הבריטים שהיו באים ל'חמארה'. הם היו באים, קונים פלאפל ויושבים לאכול מול ה'חמארה'".
לאחר שאביו נפטר, החל יוסי לנהל את החנות - והמשיך את המסורת. "הפלאפל נוסד עם המדינה, הוא גדל איתה. אהבתי את החנות הקטנה הזו שהייתה לנו בהתחלה, אבל לפני 15 שנה באה עיריית ירושלים ואמרה שהיא רוצה להרחיב את הכביש ושצריך להזיז את 'שלום פלאפל'. סירבנו והיו תהליכים משפטיים ומשא ומתן על פיצויים וכולי. בסופו של דבר אי אפשר להילחם במערכת, לא יעזור כלום. נאלצנו לצאת משם ועברנו לחנות ממול".
בית העסק שהרכיבו בו ג'יפים ישר מהקופסה
הפרוות והחלומות של נחלת בנימין לפני קום המדינה
לשוורץ חשוב להדגיש שמעולם לא היה מדובר בפרוות אמיתיות: "למרות שיש איזושהי טעות כששומעים 'שוורץ פרוות' וחושבים שזה אולי פרוות אמיתיות, מעולם לא היו פרוות אמיתיות, רק מלאכותיות, הקפדנו על זה. אפילו השם היה אז בזמנו 'י. שוורץ פרוות סינטטיות וסחורות הלבשה'".
החברות הגדולות שהוקמו עוד לפני המדינה
"המבחן של ישראל ב-70 השנים הבאות יהיה להפוך את קטר הצמיחה של המשק – תעשיית ההיי טק המקומית - לכזה שיתמוך ביצירה ובהתפתחות של חברות גדולות, שלא יעתיקו את מרכז פעילותן לחו"ל בעקבות רכישתן. קטר צמיחה נוסף הוא אותם מאות אלפי עסקים קטנים, שמהווים את מרבית העסקים במשק, והם גם העסקים שנמצאים בסיכון הגבוה ביותר. ככל שהממשלה תשכיל לתמוך בעסקים הקטנים, כך תגדל הצמיחה במשק ונראה עוד עסקים שמצליחים לפעול באופן יציב במשך עשרות שנים".