איך יודעים שהגיע הזמן לבקש העלאה בשכר?
רוצים לדבר עם הבוס אבל דוחים את הנושא? איך יוזמים שיחה מועילה בנושא שלאף אחד לא נעים לדבר עליו ומהו העיתוי המוצלח ביותר? מדריך
בשיתוף Alljobs
כמעט כולם רוצים עוד כסף, אבל מתביישים לדבר על זה. מלבד יוקר המחייה במדינה שלנו, העלאה בשכר היא לא רק עניין פרקטי שעונה על צרכים, היא גם הדרך של הארגון לומר לנו שאנחנו מוערכים ושמכבדים את העבודה שאנחנו עושים.
כמה זמן חלף מאז שקרה משהו מעניין בתלוש השכר שלכם?
באופן עקרוני, העלאה בשכר היא לא משהו שמבקשים כי "מגיע", אלא כי אתם רוצים ויש אפשרות סבירה להשיג את הבקשה. בשוק העבודה קיים היצע וביקוש לעובדים והשכר שנהוג לשלם לעובדים - נקבע לרוב על פי תקציב הארגון, סוג התפקיד והרמה הנדרשת (ניסיון, השכלה או שניהם).
בנוסף, יש עוד כמה פרמטרים שיכולים לעזור לכם להבין, בין השורות, אם יש לכם סיכוי לקבל תוספת לתלוש שלכם או לא. כמו למשל, כמה קשה למצוא עובד כמוכם, האם מרוצים מכם מעל ומעבר באופן אישי וכיוצא בזה.
לפניכם 3 שלבים שיעזרו לכם להגיע מוכנים לשיחה המיוחלת ולעבור אותה בהצלחה:
בדקו כמה מרוויחים עובדים אחרים בתחום שלכם
אז בואו נדבר דוגרי. רוצים העלאה? אל תסתמכו על השערות. תחקרו את הרשת ובדקו כמה מרוויחים עובדים ישראלים עם ניסיון דומה לשלכם, כדי להבין באמת מהו טווח השכר המקובל לעובדים ברמה שלכם. ממחקרים שעשינו, ראינו ש-50% מהישראלים מרגישים שהם מרוויחים פחות ממה שמגיע להם, אבל שכר הוא לא נושא שכדאי להסתמך בו על "מה שמרגישים".
במקום זה עדיף להכיר את עוגני השכר הנכונים ולקבל מידע אמין שמשקף את נתוני השכר במשק.המידע הזה יראה לכם את התמונה המלאה שתעזור לכם להחליט אם כדאי לפתוח את נושא השכר מול המעסיק.
האם זה הזמן לבקש עוד כסף?
אחרי שבדקתם מה מצב השכר שלכם, כבר יש לכם יתרון ברור - אתם יודעים שאתם מרוויחים פחות או מעל לממוצע הכללי. זה חשוב, כי זה עוזר לכם להבין איפה אתם עומדים מול המעסיק וביחס לעובדים אחרים. למשל, אם גיליתם שאתם מרוויחים 30% מתחת לממוצע, זה ייתן לכם ביטחון לדבר על הנושא ואפילו לדעת שאם תקבלו תשובה שלילית, כדאי לשקול לחפש עבודה אחרת.
במקרים אחרים, אולי תגלו שאתם מרוויחים מעל לממוצע, דבר שיכול להגביר את המוטיבציה ואת שביעות הרצון שלכם מהשכר הקיים ולהחליט שנכון לרגע זה, אין בהילות בנושא (רק אל תשכחו להמשיך לבדוק את ממוצע השכר, כל שנה!).
איך מתחילים לדבר על נושא השכר?
אל תנסו להעלות את הנושא תוך כדי שיחה על נושא אחר, כי זה עלול לקבל חשיבות משנית ולהישכח. כדאי לתאם שיחה בנושא שכר, מבלי להתבייש, כי זוהי שיחה שגם המעסיק צריך להתכונן אליה כדי לבדוק ולהבין מה הוא יכול להציע לכם, ומה לא.
גם אתם צריכים להתכונן לפגישה כזו, לדעת כמה אתם עומדים לבקש - מבחינת שכר, תנאים, או שניהם. חשבו גם על חלופות במידה והבקשה שלכם תידחה, או אם יוצע לכם סכום נמוך ממה שביקשתם. למשל, לימודים על חשבון החברה, ימי חופשה נוספים, רכב חברה וכך הלאה.
אם אתם עובדים ותיקים או חדשים, ויש לכם הצעת עבודה נוספת שאתם שוקלים ברצינות, כדאי לפתוח את זה בשיחה ולספר שקיבלתם הצעה עם תנאים טובים יותר, אבל שאתם מאוד אוהבים ומעריכים את המקום הקיים ופשוט רוצים לשפר את התנאים. עליכם להשתמש בזה בעדינות, תוך כדי ברירת מילים, ורק אם באמת יש לכם את רשת הביטחון של מקום עבודה חלופי.
הכותבת היא מנהלת תוכן בנושא עבודה וקריירה ב-AllJobs