שתף קטע נבחר

ילדים שנחטפו ע"י אמם יוחזרו לאב - בתנאי שישלם

אישה לקחה את בניה מארה"ב וחזרה לארץ על דעת עצמה. כדי שיחזרו אליו חויב האב 250 אלף שקל שיבטלו את צו העיכוב יציאה מהארץ שלה

בית המשפט העליון דחה לאחרונה ערעור של ישראלי המתגורר בארה"ב בדרישה להשבת ילדיו, שנחטפו לישראל על ידי אמם: השופט יצחק עמית אישר את קביעת המחוזי וקבע שהם יוחזרו לאב רק בתנאי שישלם רבע מיליון שקל – ובכך יפתור את עיכוב היציאה מהארץ שמוטל על אשתו, ובכך יאפשר גם לה לחזור לארה"ב.

 

בני הזוג נישאו ב-2009 והביאו לעולם שני ילדים. הם נקלעו לקשיים כלכליים וב-2013 החליטו לטוס לארה"ב במטרה להשתקם כלכלית ו"להרוויח כסף". בתחילת 2017 נקלעה מערכת היחסים ביניהם למשבר, והאם לקחה את הילדים מבית הספר וחזרה איתם לארץ ללא ידיעת בעלה.

 

כחצי שנה לאחר מכן הגיש האב לבית המשפט למשפחה בראשל"צ תביעה להחזרת הילדים בהתאם לחוק אמנת האג. הוא נדחה לאחר שנקבע שאין תחולה לאמנה כי מקום מגוריהם הרגיל של הקטינים הוא בישראל. בית המשפט הסתמך על כך שלילדים לא היה ביטוח רפואי או מקום מגורים קבוע בארה"ב והם נדדו בין חמש דירות במהלך כארבע שנים ולפעמים ישנו ברכב. בית המשפט אימץ את מסקנת המומחית שמונתה בתיק, ולפיה מאחר שנגד האם יש צו עיכוב יציאה מהארץ בשל חובות, החזרה לארה"ב תכפה על הילדים ניתוק ממנה, מה שעלול לגרום להם נזק נפשי.

 

האב ערער על ההחלטה למחוזי, והפעם נקבע שמקום מגוריהם הרגיל של הילדים היה בארה"ב, ולכן יש תחולה לאמנת האג. עם זאת, לנוכח הסכנה לבריאותם הפיזית והנפשית של הילדים נקבע שההחזרה תיעשה בתנאי שהאב ידאג להסיר את צו עיכוב היציאה מהארץ נגד האם ויפקיד 250 אלף שקל בקופת בית המשפט, כדי להבטיח דיור לאם ולקטינים בשנה הקרובה ומימון טיפול נפשי לילדים.

 

על החלטה זו הגיש האב בקשת רשות ערעור לעליון. הוא טען שהתנאים שהציב המחוזי מסכלים בפועל את החזרת הילדים. לדבריו, אין מקום להטיל עליו את פירעון החובות שעה שבני הזוג צברו אותם יחד וחיובו בהפקדת הסכום הופך את האמנה לכלי "לטובת עשירים בלבד".

 

חיים מהיד לפה

השופט יצחק עמית דחה את הערעור וקבע שחרף הנדודים בתוך ארה"ב, שם היה מקום מגוריהם הקבוע של הילדים ולכן באופן עקרוני ועל פי הוראות האמנה יש להחזירם.

 

עם זאת הוא הוסיף ש"התמונה הכללית המצטיירת לגבי האחריות ההורית שהפגינו שני ההורים לאורך תקופת שהותם בארה"ב אינה מלבבת". הוא ציין שבני הזוג חיו מהיד לפה, ללא מקום מגורים קבוע, ומעמד הילדים לא הוסדר במהלך השנים. כך למשל, הם לא קיבלו את החיסונים הנדרשים או טיפול רפואי כלשהו.

 

עוד נקבע כי יש להתחשב במצב החריג שבו נמצאת האם, שלא יכולה לצאת מהארץ כל עוד תלוי נגדה צו עיכוב יציאה. השופט עמית קבע שמצבם הרגשי הנוכחי של הקטינים מעורער, והחזרתם לארה"ב כשהאם נותרת מאחור עלולה להסב להם נזק חמור ומשמעותי.

 

בנסיבות אלה קבע העליון שהתנאים שהציב בית המשפט המחוזי ראויים, שכן הם מבטיחים שהאם תוכל להצטרף לילדים ואלה יקבלו דיור וטיפולים נפשיים עם חזרתם לארה"ב. השופטים דפנה ברק ארז וג'ורג' קרא הצטרפו להחלטה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
אילוסטרציה
צילום: Shutterstock
עו"ד יגאל בן חיים
מומלצים