היעד: 2,000 מפתחי תוכנה בשכר של 14 אלף שקל לפחות
שבע מסגרות חוץ אקדמיות יעניקו הכשרות ללימוד מקצועות המחשב, במסגרת תוכנית של רשות החדשנות. הן יקבלו תמיכה מהמדינה בהפעלת ההכשרות, כשהפיקוח עליהן יתמקד לא רק באיכות ההכשרה, אלא גם באיכות השמת הבוגרים בענף ההייטק
רשות החדשנות יצאה בינואר במכרז למסגרות הכשרה פוטנציאליות, "סיירות תכנות" (Coding Bootcamps), שיקבלו תמיכה מהמדינה בהפעלת תוכניות להכשרת עובדים בענף ההייטק, שהפיקוח עליהן יתמקד לא רק באיכות ההכשרה, אלא גם באיכות השמת הבוגרים. הקריטריונים לקבלת מענקים מהמדינה היו השמה איכותית בתעשיית ההייטק של הבוגרים בסיום ההכשרה, ושכר גבוה של יותר מ-14 אלף שקל לחודש לבוגר.
למכרז הוגשו 24 הצעות, מתוכן זכו הגופים: עמותת תפוח, חברת Infinity Labs, חברת ITC, חברת Experis Kickstart, חברת Elevation Academy, עמותת קו משווה וחברת Primrose.
הכשרה בתכנות גם לחסרי תואר
בדו"ח השנתי של רשות החדשנות שהתפרסם באוקטובר, הועלה חשש כי אם לא תהיה עלייה דרמטית במספר המועסקים בהייטק, תגיע כלכלת ישראל למבוי סתום ותדרוך במקום. אחת הראיות למחסור החמור בכוח אדם בתחום ולביקוש הגובר מצד המעסיקים לעובדים מיומנים היא העלייה המתמשכת בשכר. בהתאם, פערי השכר בין עובדי ההייטק, שמשתכרים בממוצע 21 אלף שקל בחודש, לשאר העובדים במשק, שמשתכרים בממוצע כ-10,200 שקל - הולכים ומתרחבים.
תוכנית "סיירות התכנות" היא אחת התוכניות במכלול גדול יותר להגדלת היצע כוח האדם המיומן המיועד למקצועות הייטק. תוכנית זו מבוססת על ה-Coding Bootcamps שהחלו לפרוח בארה"ב מאז 2012. במסגרת תוכנית זו תתמוך המדינה באמצעות מענקים במסגרות חוץ-אקדמיות שיעניקו הכשרה בתכנות לאקדמאים ולחסרי תואר, כשגובה המענק ייקבע לפי שכרם של בוגרי המסגרת שיועסקו בהייטק בתום ההכשרה.
ה-Coding Bootcamps פועלים בשש השנים האחרונות בארה"ב על רקע האכזבה מאי יכולתן של האוניברסיטאות שם לענות על הביקוש ההולך וגובר לעובדים בתחומי הטכנולוגיה.
הגופים שזכו במכרז
עמותת תפוח הוקמה בשנת 2000 במטרה להוות גשר בין תעשיית ההייטק לבין אוכלוסיות הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית בישראל. העמותה חברה לחברת ITC ולחברות הייטק מובילות ליצירת מסלול הכשרה אינטנסיבי במקצוע Full Stack & Mobile. העמותה זכתה במענק להפעלת סיירת תכנות במקצוע זה ותקיים את ההכשרה ברמלה ובתל אביב.
חברת Infinity Labs R&D היא חברה בעלת ניסיון בהכשרות, המפעילה מאז 2014 תוכנית הכשרה אינטנסיבית בתחומי התכנוות לבוגרים מצטיינים במקצועות מדעיים, הנדסיים ואחרים. החברה זכתה במענק להפעלת סיירת תכנות במקצועות Full Stack & C/C++ Embedded. היא תקיים את ההכשרה ברמת גן ובחיפה.
חברת ITC היא מסגרת הכשרה אינטנסיבית שפונה לאקדמאים מוכשרים במקצועות מדעיים בעלי רצון לעשות הסבה לתכנות במקצועות מבוקשים בהייטק. החברה זכתה במענק להפעלת סיירת תכנות במקצוע Data Science. החברה, שפעולתה לתועלת הציבור, פונה לישראלים ולזכאי חוק השבות ומעבירה את ההכשרה בשפה האנגלית בתל אביב.
חברת Experis Kickstart מפעילה תוכנית להסבת אקדמאים מצטיינים לתחומי ההייטק. החברה זכתה במענק להפעלת סיירת תכנות במקצועות: Data Science, RT Embedded והיא תקיים את ההכשרה בתל אביב ובחיפה.
חברת Elevation Academy היא מסגרת דינמית וצעירה שפועלת בתל אביב ומעניקה הכשרה קצרה ומעשית במקצועות ההייטק. היא זכתה במענק להפעלת סיירת במקצוע Full Stack.
עמותת קו משווה הוקמה במטרה לקדם את השתלבותם של אקדמאים ערבים במשק הישראלי. העמותה חברה ל-bootcamp הבריטי Founders & Coders, שהתחיל לפעול לאחרונה בנצרת ליצירת סיירת תכנות בתחום ה-Full Stack. החברה זכתה במענק להפעלת סיירת תכנות ותפעיל את ההכשרה בנצרת, בשפרעם ובדליית אל כרמל.
חברת Primrose היא חברה חדשה שבונה סיירת תכנות שמיועדת להסבת בעלי תואר שני במדעים מדוייקים לתחום ה-Machine Learning. החברה מנוהלת על ידי לאה פולצ'ק, מפתחת אלגוריתמים בעלת ניסיון פדגוגי עשיר בפיתוח והובלת הכשרות לתכנות במסגרת She Codes ו-Deep Learning Academy. החברה זכתה במענק להפעלת סיירת תכנות ותפעיל הכשרה בתחום ה-Machine Learning בתל אביב.
התנאי לקבלת המענק: עבודה במשך 9 חודשים בהייטק, בשכר שעולה על 14 אלף שקל
לפי תנאי המכרז, כל מסגרת שנבחרה להפעיל את ההכשרות כסיירת תכנות ולקבל עליהן מענקים, תוכל לקבל ללימודים מועמדים שלפחות 50% מהם יהיו בעלי תואר אקדמי במדעים מדוייקים (למשל מתמטיקה, פיזיקה, ביולוגיה, כימיה וכו') וה-50% הנותרים יהיו בעלי תואר אקדמי במקצועות אחרים או חסרי תואר.
המענקים לסיירות התכנות, שנבחרו להפעיל את התוכנית, יינתנו על בסיס תוצאות מוכחות. כלומר, התנאים לקבלת המענק הם גידול במספר הבוגרים והשמתם למשך תשעה חודשים לפחות בתעשיית ההייטק בתפקידי מחקר ופיתוח, בשכר שעולה על 14 אלף שקל בחודש במועד הבדיקה, שתיערך 15 חודשים מתום ההכשרה.
לדברי שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן, "מטרתנו היא להגדיל ולהרחיב את ערוצי הכניסה האיכותיים האלטרנטיביים להשתלבות בתעשיית ההייטק, על מנת לתת מענה למחסור במפתחי תוכנה בתעשייה שהיא קטר הצמיחה של המשק, תוך הרחבת ההזדמנות להצטרפות לתעשיית הייטק לעובדים מרקעים מגוונים בעלי פוטנציאל גבוה".
לדברי ד"ר עמי אפלבום, המדען הראשי ויו"ר רשות החדשנות, "רשות החדשנות מקדמת את מודל 'סיירות התכנות' כערוץ משמעותי נוסף שייתן מענה למחסור בכוח אדם מיומן בתעשיית ההייטק. הביקוש למפתחי תוכנה בתעשיית ההייטק עולה על ההיצע, והמחסור יוצר חסם בפני התפתחות תעשיית ההייטק בישראל.
"רשות החדשנות פועלת במגוון ערוצים להגדלת היצע אנשי ההי-טק בכלל ומפתחי תוכנה בפרט. במסגרת זו, מודל 'סיירות התכנות', שמצליח בחו"ל, יכול להביא בשורה משמעותית בהכשרה איכותית אך מהירה יחסית של מפתחי תוכנה".
מנכ"ל רשות החדשנות, אהרון אהרון, אמר כי "רשות החדשנות מחויבת לטפל ולדאוג לפתרון כל החסמים העומדים בפני תעשיית ההייטק, בראש ובראשונה במחסור במהנדסים ומפתחים מצוינים. 'סיירות התכנות' יביאו אנשים מצוינים להייטק ויתנו מענה בטווח הזמן הקצר. במקביל, אנו שוקדים על מסלולים נוספים משלימים שיחזקו ויגדילו את היצע כוח האדם המיומן להייטק, בין אם המדובר בכוח אדם מוכשר ומנוסה מחו"ל, ובין אם מקרב אוכלוסיות בתת-ייצוג בישראל".