האחיות הקשישות לא יוכרו כידועות בציבור
האחיות גרות יחד ומנהלות משק בית משותף - אך בית הדין הארצי דחה את ערעורן להכרה כידועות בציבור, מעמד שיזכה את אחת מהן בקצבת שארים כאשר השנייה תלך לעולמה. עם זאת, בפסק הדין צוין שאם תוגש תביעה לקצבה - אין לדחות אותה רק בשל קשר הדם ביניהן
האם אחיות קשישות שגרות יחד, מנהלות משק בית משותף ואף רכשו חלקות קבר צמודות נחשבות "ידועות בציבור" לצרכי קצבת שארים?
בית הדין הארצי לעבודה אמנם דחה את בקשת רגינה (96) ואדית (91) פישביין להכיר בהן ככאלה, אך לאו דווקא בשל קשר הדם. בין הנימוקים צוין שזו "תביעה מוקדמת", שכן שתיהן בחיים. עם זאת, בית הדין קבע כי אם תוגש תביעה לקצבת שארים אין לדחות אותה אוטומטית.
כפי שפורסם הבוקר ב"ממון", האחיות מבקשות שביטוח לאומי יכיר בהן כידועות בציבור כדי שכשאחת מהן תלך לעולמה, השנייה תהיה זכאית לקצבת שארים. הבקשה הגיעה לבית הדין הארצי כערעור על פסק הדין של השופטת עידית איצקוביץ' מבית הדין האזורי לעבודה בתל־אביב, שקבעה לפני כשנה שהתביעה "שובת לב", אך המצב החוקי לא מאפשר לקבל אותה. ביה"ד קבע בזמנו שגם אם בשלה העת להכיר בתאים משפחתיים השונים מהמודל המסורתי, הדבר צריך להיעשות על ידי המחוקק.
הכנסה חודשית משותפת
האחיות פישביין לא נישאו מעולם ואין לאף אחת מהן ילדים. השתיים התגוררו יחדיו כל חייהן והן גם חולקות חשבון בנק משותף. השתיים טענו שאכן לא מדובר במערכת יחסים כשל בני זוג בהיבט רומנטי, אך זוגיותן עומדת בתנאים לצורך זכאות לגמלת השארים. בראיון שהעניקו ל"לאשה" ב־2017 הסבירו: "מה זה זוג? רק יחסי אישות? אנחנו יותר מזוג, אנחנו הרי יחד כל החיים". במסגרת הערעור טענו שמידת התלות וההסתמכות הכלכלית והרגשית שלהן היא כשל זוג לכל דבר ועניין.
הערעור של האחיות, שמיוצגות ע"י עוה"ד קרן צפריר, אמנם נדחה, אולם פסק הדין מספק ניצני תקווה. בעוד שלדברי השופטת לאה גליקסמן "לא ניתן לראות בשני בני משפחה החיים יחד כתא משפחתי המקביל לנישואים", הנשיא בדימוס יגאל פליטמן דחה הערעור רק כי זו תביעה מוקדמת: "אין לסתום מראש את הגולל, ובעודן בחיים, על תביעה לקצבת שארים של מי משתי המערערות", פסק, והוסיף כי "הפסקנות שדי בקרבה משפחתית כדי לשלול זכאותן לקצבת שארים כבנות זוג, אפשר שאינה צריכה להיות כה נחרצת". נציגת הציבור יעל רון תמכה בעמדה זו והסבירה שבחירת האחיות לנהל משק בית משותף תגרום לכך שעם פטירת האחת, תאבד השנייה חלק מההכנסה החודשית המשותפת שיש לה כיום.
למרות הדחייה: התקדמות
עו"ד צפריר, אשר ייצגה את האחיות מטעם הקליניקה לזכויות זקנים וניצולי שואה בפקולטה למשפטים בבר אילן, מסרה: "הנכונות להתחשב בנסיבות הקשורות בגיל חדשנית ומבטאת התקדמות מבורכת בהכרה בחסמים העומדים בפני קשישים במיצוי זכויותיהם. אנו קוראים למחוקק לתקן את החוק ולהתאימו למגוון רב יותר של תאים משפחתיים, כדי לאפשר לאזרחים לבחור שותפים לחיים ללא אפליה".