ייפוי כוח במחלוקת: מכר את הדירה בניגוד לרצון גרושתו
פגועת נפש העניקה לבעלה לשעבר את הסמכות לטפל בענייני הנדל"ן. אבל כשהוא מכר את הנכס המשותף, הנושא הגיע לביהמ"ש. מה נקבע?
בית המשפט המחוזי בתל אביב הורה
לאחרונה להשלים עסקת מכירה של דירה השייכת לבני זוג גרושים, אף שהאישה התנגדה לכך בטענה שייפוי הכוח שהעניקה לבעלה לא היה תקף במקרה זה. הדיון עסק בין השאר במצבה הנפשי של האישה והשפעתו על הסמכות שהעניקה לבעלה לבצע מהלכים בשמה, אך השופט ישעיהו שנלר קבע שלא הייתה בייפוי כוח כל הגבלה שמשפיעה על העסקה.
כמו כן, ביוני 2015 היא פנתה לעורך הדין שטיפל בחוזה, טענה שלא הסכימה לעסקה ודרשה ממנו לא להשלים את הרישום. מאז היא מסרבת להשלים את העברת הרישום על שמו. לטענת התובע, יש לרשום את הדירה על שמו מאחר שלא נפל כל דופי בהסכם. הוא הדגיש שייפוי הכוח שהוצג לו לא עורר כל חשד והיה תקף לעשר שנים.
בני הזוג נישאו ב-1996 והתגרשו ב-2008. האישה, פגועת נפש, חתמה ב-2002 על ייפוי כוח בו מינתה את בעלה לפעול בשמה לביצוע שלל פעולות משפטיות, כולל בענייני נדל"ן. ב-2010 הבעל מכר את דירתם המשותפת למתווך דירות, אך האישה סירבה להכיר בעסקה. בתביעה שהגיש הרוכש הוא סיפר שהבעל מכר לו את הדירה בשמו ובשם אשתו תוך שימוש בייפוי הכוח. לדבריו, לפני החתימה התקשר הבעל לאשתו והוא שוחח עמה. ואולם, חמישה חודשים אחרי חתימת ההסכם, לאחר ששילם את מלוא התמורה ונמסרה לו החזקה, רשמה האישה הערת אזהרה בטאבו על ביטול ייפוי הכוח.
דיני משפחה
ברח לחו"ל עקב חובות - אשתו נשארה עגונה
עו"ד רחל דותן
בעל שנרדף ע"י השוק האפור התנה את בקשת הגירושים של אשתו בכך שתשלם את חובו. הדיינים הגדירו אותו "סחטן" וחייבו אותו להעניק לה גט
האישה הכחישה ששוחחה עם התובע קודם לחתימת ההסכם וטענה שייפוי הכוח נחתם כשהייתה במצב מנטלי לא תקין ובשעה שהייתה חשופה לאיומים מבעלה. היא הוסיפה כי התובע מנסה לרכוש את הדירה בתחבולה והטעייה. לדבריה, היה עליו לברר את טיב ההסכמה שעמדה מאחורי ייפוי הכוח ואם היה פונה אליה היה מגלה שחזרה לשם נעוריה, מסרבת לעסקה והתגרשה זה מכבר מבעלה.
טענתה המרכזית הייתה שייפוי הכוח אפשר לבעל לבצע עסקאות לטובתה, אך לא עסקאות שגורעות מזכויותיה והמכירה נעשתה תוך חריגה מההרשאה שהעניקה לו במסמך. התובע השיב שהאישה לא הביאה כל הוכחה בקשר למצבה הנפשי או איומים מצד הבעל, ושהיא יכולה הייתה לבטל את ייפוי הכוח לאחר הגירושים אך לא עשתה כן.
השופט ישעיהו שנלר הבהיר שייפוי כוח הוא מכשיר משפטי המוסדר בחוק השליחות ותפקידו לאפשר למיופה הכוח לעשות בשמו של מייפה כוחו פעולה משפטית כלפי צד שלישי. כדי שייפוי הכוח יוכל לחייב, על בית המשפט להשתכנע כי נחתם על ידי האישה מרצונה הטוב והחופשי.
ייפוי הכוח אמור להתבצע אצל נוטריון שמוודא שהחותם מבין את מעשיו ומודע לתוצאותיהם וכי הוא פועל מרצונו החופשי. אבל הנתבעת לא זימנה את הנוטריון לעדות והדבר פעל לחובתה. השופט הוסיף כי נוסח ייפוי הכוח רחב ואינו מלמד על הגבלה כלשהי של היקף השליחות או על צמצום ההרשאה לפעולות מזכות בלבד.
עוד לדבריו, בהיעדר ראיה מחשידה, אין כל סיבה שתוטל על התובע חובת בדיקה מיוחדת. זאת במיוחד כשמתן ייפוי כוח כללי לבן משפחה מדרגה ראשונה אינו צריך לעורר כל חשד בדרך כלל.
לפיכך קיבל השופט שנלר את התביעה וקבע שההסכם תקף ויש לאוכפו. הוא מינה את בא כוחו של התובע ככונס נכסים לביצוע העברת זכויות הנתבעים בדירה. האישה חויבה בהוצאות ושכר טרחת עו"ד בסך 30 אלף שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובע: עו"ד יהושע גליקס
- ב"כ הנתבעים: עו"ד ניסים נברו
- עו"ד יאיר שחם עוסק בדיני מקרקעין
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים