ייצוגית על כחצי מיליארד ש': התרופה מסרטנת
היצרנית "דקסל" הורידה את תרופת "Valsartan" ללחץ דם בשל פגם בייצור, לאחר שהתגלה כי היא מכילה רמות חריגות של חומר מסרטן
לבית המשפט המחוזי בלוד הוגשה לאחרונה בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד יצרנית ומשווקת התרופות "דקסל": מטופל טען
שבמשך שנים מכרה החברה את תרופת הדגל שלה ליתר לחץ דם, "Valsartan", המכילה לכאורה חומר מסרטן, ולאחר שהדבר נודע לה ניסתה להסתיר זאת מעיני הציבור.
אלא שרק שלושה ימים לאחר מכן חשפה "דקסל" את האמת: היא פרסמה הבהרה שלפיה הפגם בחומר הגלם הוא למעשה הימצאות רמות חריגות של חומר שבשימוש ממושך עלול להיות מסרטן (NDMA). עוד צוין כי על פי הערכה ראשונית לא קיים סיכון מיידי בשימוש בתכשיר, וכי הורדת התרופה מהמדפים מבוצעת כאמצעי זהירות בלבד.
בתחילת החודש הודיעה "דקסל" על "פגם בייצור" התרופה. הרופאים המטפלים קיבלו הודעה על הורדת התכשיר מהמדפים והונחו להפסיק להשתמש בו. יממה לאחר מכן פרסם משרד הבריאות הודעה לציבור מטעם החברה על הפסקת השימוש בתכשיר בשל "פגם באיכות חומר הגלם שסופק לדקסל", שעלול להשפיע על בטיחות השימוש בו. חלק מהמטופלים קיבלו באותו יום מסרון מקופות החולים, שבמסגרתו התבקשו לפנות לרופא על מנת לקבל תרופה חלופית.
תביעה
ייצוגית: הביטוח שייקר פרמיה בלי לעדכן
עו"ד יעקב ג'קי בובליל
לקוח של "כלל" טען שהחברה לא יידעה אותו על שינוי בפוליסה אחרי שהחסיר כמה תשלומים. ביהמ"ש אישר את בקשתו לניהול תביעה ייצוגית
אחד המטופלים שקיבל מסרון משירותי בריאות "כללית" מצא כי על פי רשות הבריאות האירופית היה ידוע על הימצאות החומר המסרטן כבר במועד פרסום ההודעה הראשונה. כלומר, לכאורה "דקסל" המתינה כשלושה ימים לפחות עד שהחליטה ליידע את הציבור. הוא פנה למוקד הרפואי של "דקסל", שם נאמר לו על ידי נציגה שהתרופה כוללת בתוכה את החומר הרעיל זה כשש שנים. הוא פנה לעורכי הדין אוהד רוזן, חגי קלעי ואירית ינקוביץ, שהגישו בשמו את הבקשה לאישור התובענה הייצוגית.
בבקשה נטען כי החומר הרעיל מופיע ברשימות הוועדה הבין-משרדית לחומרים מסרטנים בישראל והסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן. לבקשה צורפה חוות דעת של חוקר בתחום הסרטן, ולפיה מדובר בחומר רעיל שנמצא תחילה כתוצר לוואי של דלק מטוסים, ושבחשיפה גבוהה יכול לגרום למוות בתוך 14 יום. על פי חוות הדעת, בשימוש יום-יומי ולאורך זמן דוגמת הטיפול הניתן לחולי לחץ דם – החומר גורם בסבירות גבוהה לנזקים לדנ"א, מוות של תאים והתפתחות גידולי כבד וריאה.
המבקש אמד את הנזק שנגרם לו בכ-68 שקל ששילם עבור ארבע חפיסות של התרופה, בתוספת 10,000 שקל על פגיעה באוטונומיה ועוגמת נפש.
על פי הערכות גורמים רפואיים, כ-50 אלף ישראלים השתמשו בתרופה, לכן הוכפל הנזק המשוער שנגרם לתובע בסכום זה, ונטען כי הנזק של הקבוצה כולה מוערך בכ-503 מיליון ו-400 אלף שקל.
מחברת דקסל נמסר בתגובה: "בימים אלה מתבצעת ברחבי העולם החזרה כוללת של מוצרי Valsartan שמייצרות חברות תרופות מובילות רבות ודקסל ביניהן, עקב דיווח של יצרן חומר הגלם על עקבות תוצר לוואי בשם NDMA. בניגוד לאמור בכתבה, כבר ביום פרסום ההודעה לציבור באתר משרד הבריאות, פרסמה דקסל מידע לגבי זיהוי החומר והחשש להיותו מסרטן, ואף הודיעה על החזרת המוצר מהשוק ברמת הצרכן.
"חשוב להדגיש כי על פי הנחיית משרד הבריאות אין להפסיק את השימוש בתרופה לפני קבלת תחליף מתאים מהרופא המטפל. נסיבות המקרה נחקרות ודקסל עומדת בקשר רציף עם משרד הבריאות. החברה תלמד את פרטי הבקשה ותגיב בבית המשפט".
- לקריאת פרטי התביעה – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המבקש: ינקוביץ ושות', משרד עורכי דין
מומלצים