חלום הגרין קארד מתרחק? ארה"ב מקפיאה את המסלול האהוב על ישראלים
הממשל האמריקאי יקפיא לחודשיים את המסלול המיועד למנהלים בינלאומיים, ולאנשים בעלי כישורים יוצאי דופן בתחומי העסקים, המדעים והספורט. ההקפאה מצטרפת למדיניות חדשה אשר תביא ליותר סירובים לבקשות לגרין קארד ולאשרות עבודה
בשורה רעה לישראלים שחולמים על גרין קארד לארה"ב: על פי הודעת רשות ההגירה של ארה"ב, הממשל יקפיא לחודשיים את המסלול הנפוץ ביותר לקבלת גרין קארד על בסיס העסקה, וזאת החל מחודש אוגוסט הקרוב.
עוסקים בסייבר? למדתם כימיה? הוויזה לארה"ב בסכנה
מדובר במסלול המיועד למנהלים בינלאומיים, ולאנשים בעלי כישורים יוצאי דופן בתחומי העסקים, המדעים והספורט. בממשל מקווים שההקפאה תקטין את עומס העבודה של פקידי הרשות, ותביא לצמצום בזמני הטיפול בבקשות. הקפאת הגרין קארד במסלול הפופולארי באה מיד אחרי פרסום מדיניות חדשה הנותנת לפקידי ההגירה שיקול דעת רחב ביותר לסרב לבקשות לגרין קארד ולאשרות עבודה.
"ארוך יותר וקשה יותר מתמיד"
עו"ד ליעם שוורץ, מומחה לדיני ההגירה של ארה"ב, אמר כי שתי התפתחויות אלו עלולות להשפיע רבות על הקהילה העסקית הישראלית. עו"ד שוורץ: "אומנם קיימים מספר מסלולים לקבלת גרין קארד, אבל רוב הישראלים המבקשים לקבל גרין קארד על בסיס העסקה משתמשים במסלול שיוקפא. הרי מדובר במסלול הטבעי ביותר לכל המנהלים הישראלים העובדים בארה"ב על פי אשרת העבודה הנפוצה ביותר, ויזת L-1. ההקפאה היא כעת לחודשיים בלבד, אבל ייתכן וזו לא תהייה ההקפאה האחרונה."
בתזכיר מדיניות חדש, רשות ההגירה מבטלת את נוהל הטיפול הקיים בבקשות לגרין קארד ובאשרות עבודה. לפי נוהל זה, היה על פקידי ההגירה להוציא "דרישה להוכחות נוספות" כאשר לא השתכנעו שהבקשה בטיפול עומדת בכל הדרישות המתחייבות. לפי רשות ההגירה, נוהל זה "הגביל את שיקול דעתו של פקיד ההגירה לסרב לבקשות שלא כדין, אולם מעתה לפקידי ההגירה שיקול דעת מלא לסרב לבקשות ללא הצורך לבקש הבהרות או ראיות נוספות ממגיש הבקשה."
עו"ד שוורץ מסכם: "הרילוקיישן לארה"ב יהיה קשה יותר, וארוך יותר, מתמיד. נדמה שההיגיון הבריא, המצביע על תרומתנו הרבה לכלכלת ארה"ב ולייצור מקומות עבודה חדשים, כבר איננו פקטור רלוונטי עבור רשות ההגירה. הפתרון הוא כמובן לא להרים ידיים אלא לתת מענה הולם למציאות ההגירה בעידן טראמפ: גיבוש אסטרטגיה נבונה ביחס לסוג האשרה, תיעוד מפורט של העמידה בכל אחת מהדרישות, וקביעת לוחות זמנים ריאליים."
חשוב לציין שלמדיניות החדשה אין כל השפעה על מדיניות השגרירות האמריקאית. לשגרירות תפקיד מרכזי בתהליך הרילוקיישן בכך שהיא מנפיקה ויזות עבודה על בסיס אישורים מרשות ההגירה, אך המדיניות החדשה של רשות ההגירה לא חלה עליה.
כלומר מצד אחד רשות ההגירה תסרב להרבה יותר בקשות לאישורים, אבל אם כבר קיבלתם אישור, השגרירות תמשיך להנפיק את הויזות כתמיד. בנוסף יש סוג של ויזת עבודה שרק השגרירות מטפלת בו ללא התערבות רשות ההגירה. מדובר בויזת E1, לחברות ישראלית הסוחרות עם ארה״ב, וניתן להמשיך ולהשיג את הויזה כרגיל.
עו"ד שלומי אטש מומחה לדיני הגירה טוען כי מדיניות האכיפה החדשה של רשות ההגירה תשפיע דרמטית על כל אדם אשר הגיש בקשה לויזה חדשה או הארכה לויזה קיימת, ובקשתו נדחתה בזמן שהוא מחוץ לסטטוס חוקי. הוא יקבל מידית ״הזמנה להופיע״ (בתרגום: NOTICE TO APPEAR=NTA) הזימון להופיע, משמעו, הופעה בפני בית משפט פדרלי למטרות גירוש מידי מהמדינה.
ההשפעה על ההיטקיסטים, הסטודנטים והמנהלים
לדברי עו"ד צבי קן תור, שותף במשרד עו"ד קן תור עכו העוסק בניוד מומחים, מדובר בשינוי משמעותי שכן הוא מעביר את הסמכות לדון בעתידו של השוהה בארה"ב מיחידת מטה משפטית ליחידת שטח מבצעית. הסיכון רלוונטי לכל תייר שביקש להאריך את משך השהות בארה"ב, אך מהותי גם למבקשי ויזות מסוגים שונים.
כך למשל בעלי ויזת ההייטקיסטים H-1B היו רשאים עד עכשיו להמשיך לעבוד בארה"ב עבור נותן חסות עד 8 חודשים כאשר העתירה תלויה ועומדת. ההליך להארכת אשרות H-1B דורש בדרך כלל יותר מ 8 חודשים. כך מוצא המבקש את עצמו בסיכון. אם בקשת ההארכה תידחה הוא יחשב כשב"ח מיום הוצאת הבקשה להופיע ויוצא נגדו כתב אישום.
בנוגע לסטודנטים זרים שנכנסו לארה"ב פרסמה רשות ההגירה מדיניות חדשה שתכנס לתוקף ב -9 באוגוסט אשר מגדירה מחדש את "השהות הבלתי חוקית" באופן אשר יכלול גם הפרה של הסטטוס של הסטודנט, אפילו אם זה נעשה על ידי מוסד הלימוד ללא ידיעת הסטודנט.
כך למשל אם נאסר עליו לעבוד, או שמוסד הלימוד לא עדכן או לא שמר על רשומות הסטודנט, יכולה רשות ההגירה לקבוע כי התלמיד נמצא בארה"ב שלא כדין, ולהוציא לו 'הודעה להופיע'. במקרה כזה אין לסטודנט כל התראה מוקדמת על כך שהוא מפר את תנאי אשרת הסטודנט לפני שמוציעים לו "הודעה להופיע" שמשמעה הודעת גרוש.
גם מנהלים שהגיעו לארה"ב במסגרת רילוקיישן (מנהלים בינלאומיים או מנהלים אשר הועברו לארה"ב לעבוד עבור משרדים של חברות זרות בארה"ב) עשויים להיות מגורשים עקב מדיניות חדשה זו. כאשר מנהלים כאלה ירצו גרין קרד על המעסיקים יהיה להגיש בקשה מתאימה. זמני העיבוד עשויים להימשך חודשים רבים. אם תוקף אשרת העבודה הזמנית של המנהל מסוג L-1A תפוג לפני שהבקשה לגרין קארד תאושר ובסופו של דבר הבקשה תדחה, צפויים המנהל ובני משפחתו לקבל "הזמנות להופיע" ולמצוא את עצמם בהליכי גרוש גם במהלך שנת הלימודים של הילדים.
מה עושים ?
עו"ד קן תור מסביר כי יש לנקוט במשנה זהירות ולהגיש את הבקשה להארכת האשרה חצי שנה לפני מועד תחילת העבודה, או חצי שנה לפני מועד סיום האשרה הקיימת, ובמסגרת הליך מזורז, אשר מחייב את רשות ההגירה לענות תוך 15 ימים. כך שאם תידחה הבקשה עדיין יהיה העובד להגיב בלי לקבל "הודעה להופיע".
יחד עם זאת מזכיר עו"ד צבי קן תור כי מבחינת הישראלים יש ביחס למקרים מסוימים סיכוי לגלולה שתמתיק קצת את הטעם המר. זאת בדמות אשרת E-2 אשר אמורות להכנס בקרוב לתוקף ואשר תאפשר לישראלים ולתושבי ארה"ב לקבל אשרת עבודה על בסיס השקעה בלבד. קבלת האשרה תחייב את המבקש להוכיח מספר דברים אשר העיקרי ביניהם הוא שהעסק יצור מקומות עבודה לאזרחים אמריקאים.