מסעדת קפה נואר תשלם 300 אלף ש' על פגיעה בהתארגנות עובדיה
המסעדה התל אביבית עמדה בלב מאבק תקדימי על התארגנות עובדים בענף המסעדנות. בית הדין האזורי בתל אביב קבע כי עובדים פוטרו מהמסעדה בשל ההתארגנות ועל אחרים הופעלו לחצים. הפיצוי ישולם להסתדרות שתחלק אותו בין כ-12 עובדים שהיו חלק מהמאבק
בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב קבע היום (ב') כי הנהלת המסעדה התל אביבית "קפה נואר" פגעה בהתארגנות עובדיה, כשפיטרה עובדים בשל התארגנותם, ועליה לשלם להם פיצוי של 300 אלף שקל. הפיצוי ישולם להסתדרות ויתחלק בין כ-12 עובדים שהיו חלק מוועד הפעולה. במסעדה יכולים עדיין לערער על הפסיקה לבית הדין הארצי.
מלצרים על חוק הטיפים החדש: "נישאר עם מעט מאוד כסף"
טיפים למלצרים יחשבו כהכנסת העסק וישולמו כשכר עבודה
מאבק עובדי קפה נואר, שהחליטו לפני כשנה וחצי להתאגד באמצעות הסתדרות הנוער העובד והלומד במטרה להסדיר את תנאיהם הסוציאליים, היווה התארגנות תקדימית בענף המסעדנות.
העובדים הפגינו מול המסעדה, ובהמשך הגיעו לבית הדין האזורי לעבודה, שקבע בתחילה כי ועד העובדים אינו יציג וכי בניגוד לטענתם - הנהלת המסעדה אינה מתנכלת להם. על החלטה זו ערערו העובדים באמצעות ההסתדרות לבית הדין הארצי, שקיבל את הערעור בדצמבר האחרון וקבע כי יש לבחון מחדש אם מסעדת קפה נואר פגעה בהתארגנות העובדים. לאחר מכן הגישו העובדים תביעה לבית הדין לעבודה בתל אביב על סך 2.2 מיליון שקל על פגיעה בהתארגנות.
"קביעה מרתיעה שלא תוביל לפגיעה במסעדה ובעובדים"
השופטת יפית מזרחי לוי, שקבעה כאמור פיצוי של 300 אלף ש' לעובדים, כתבה בפסק הדין כי הפיצוי היה צריך להיות גבוה יותר אך בית הדין לקח בחשבון את היותה של המסעדה עסק קטן המעסיק לא יותר מ-70 עובדים. "אנו מבקשות לקבוע קביעה מרתיעה אך שתוצאתה לא תוביל לפגיעה במסעדה, שתוביל לפגיעה בעובדים", נכתב.
עוד נכתב בהכרעת הדין כי "מצאנו כי המשיבה (המסעדה) או מי מטעמה הפריעו להתארגנות כאשר התבטאו בשיחות ישירות ובההעברת מסרים לעובדים באשר כדאיות ההצטרפות למבקשת (ההסתדרות), וכי פיטרה עובדים שהיו חברי ועד פעולה או כתוצאה מהתארגנות".
את ההסתדרות ייצגו עוה"ד ארנה לין ואסנת לונגמן.
אורי מתוקי, ראש האגף לאיגוד המקצועי בהסתדרות הנוער העובד והלומד מסר כי "את הנעשה אין להשיב, עם זאת, אני חש הקלה שבית הדין ראה את הצורך להגן על עובדים צעירים שבוחרים להתאגד ולסמן לכולם שלא ניתן להסתיר פגיעה שיטתית כזו בעובדים. מצער במיוחד לדעת כי דווקא בענף שכל כך צמא להגדרה בין מעסיקים לעובדים הגענו לפגיעה בהתארגנות במקום להסכם".
דורי מייקון, ממובילי התארגנות העובדים אמר: " אני שמח שיש צדק בבית הדין. נאבקנו מעל לשנה על הזכות הבסיסית שלנו להתאגד. חשוב שכל העובדים הצעירים ירגישו שיש מערכת שמגבה אותם. אני מקווה שעובדים צעירים יראו שאפשר להיאבק על הזכויות שלהם ויש למי לפנות".
יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, התייחס להחלטה, ואמר: "כולי תקווה שמעסיקים יחשבו מעתה פעמיים לפני שישחקו עם זכויות עובדים ויפגעו בזכותם החוקית להתאגד. על מעסיק שיבחר לעשות זאת לדעת כי הוא יתקל בחומה בצורה הן מצד ההסתדרות והן מצד הסתדרות הנוער העובד והלומד, שלא יהססו להגן על העובדים בכל אמצעי העומד לרשותן".