כשהסטארט-אפ ניישן פגש את הסביח
אורחת מפתיעה בתל אביב: יזמית עיראקית שרוצה להעתיק את מודל הטכנולוגיה התל אביבי - לבגדד
ההצלחה של הטכנולוגיה הישראלית בחו"ל מביאה לישראל מדי שנה אלפי אנשי עסקים, חוקרים ומשקיעים שמחפשים את הווייז או המובילאיי הבאים. אבל ספק אם אפילו זקני הסטארט-אפיסטים של שדרות רוטשילד בתל אביב זכו לארח יזמית מובילה מ...בגדד.
אבל זה בדיוק מה שקורה השבוע: ש.א (שם בדוי, מסיבות מובנות), דוקטורנטית בת 25 ממוצא עיראקי, מסייעת להקים בימים אלה את ההאב הטכנולוגי הראשון בבירת עיראק - וכדי ללמוד איך עושים את זה נכון, היא הגיעה לישראל.
ש.א, שנולדה להורים יוצאי עיראק, גדלה והתחנכה בבריטניה. במהלך לימודיה היא נסעה מספר פעמים לבגדד החרבה וגילתה שם צמא אדיר ללמוד כיצד מקדמים תעשיות חדשנות וטכנולוגיה. במסגרת לימודיה באוניברסיטה בריטית מובילה, היא שמעה מחברים ישראלים אודות תעשיית הסטארט-אפים המפותחת של תל אביב, ובזכות דרכון בריטי למהדרין היא נחתה בארץ בסוף השבוע.
בשבועיים הקרובים היא תבקר באקסלרטורים, חללי עבודה וחברות סטארט-אפ ותלמד מקרוב איך הפכה ישראל לאחת מענקיות הטכנולוגיה העולמיות. שלשום היא ביקרה בשני חללי עבודה של עיריית תל אביב-יפו: "יפת 83" ביפו, ו"הרציף" בנווה שאנן - שניהם חללים המכוונים לקרב בין העולם הטכנולוגי לאוכלוסיות שאינן חלק מהפריחה היזמית בעיר.
בהמשך השבוע תבקר בפרויקטים טכנלוגיים במגזרים הערבים והחרדים, והשיא יהיה השתתפות בפסטיבל החדשנות DLD תל אביב של יוסי ורדי - הכנס הבין-לאומי החשוב ביותר בעיר לסטארט-אפיסטים.
ש.א. שכיום מתגוררת בבגדד - מספרת שהביקור בתל אביב הוא חווייה מכוננת: "תל אביב היא עיר נפלאה. שמעתי עליה רבות מחבריי הישראלים, ואני שמחה לגלות שהיא אכן כל כך מגוונת, כיפית ומפותחת.
"יש פער גדול בינה לבין בגדד - בעוד שבתל אביב יש את ריכוז הסטארט-אפים הגדול בעולם - 1,700 חברות סטארט-אפ בעיר קטנה – הרי שבבגדד כולה יש בקושי 15 חברות. אין אצלנו מנטורים, אין מודלים לחיקוי, ואין בכלל אקוסיסטמה יזמית. שמעתי רבות על ה'סטארט-אפ ניישן' ורציתי ללמוד מקרוב איך הפכתם להיות מעצמה טכנולוגית".
לשאלה איך הגיבו האנשים בבגדד כשסיפרה שהיא מגיעה ללמוד דווקא מהאוייב הציוני, היא משיבה תשובה מפתיעה: "סיפרתי לאנשים שאני מתכוונת לבקר בישראל והתגובה של רוב האנשים היתה – וואו – הלוואי ויכולתי להצטרף". הביקור, שטרם הסתיים, כבר הוליד שיתופי פעולה עם יזמים מקומיים שהיא מנועה להרחיב עליהם את הדיבור.
מוסיף איתן שוורץ, מנכ"ל עיר עולם בעיריית תל אביב-יפו: "היזמית הבגדדית היא חלק מתופעה הולכת וגוברת, של יזמים בין-לאומיים ששמעו על פריחת הסטארט-אפים בעיר ורוצים ללמוד בעצמם את המתכון הסודי שלנו".
ולשאלת השאלות – מה דעתה על הסביח התל אביבי המפורסם - ענתה ש.א. שהאוכל בעיר מצויין - אבל על המנה שנקראת סביח היא מעולם לא שמעה, גם לא בעיראק.