אימון גרם להתקף אפילפסיה: לוחם הוכר כנכה צה"ל
חייל בפלס"ר נח"ל חווה התקף לאחר לילה בתנאי שטח קשים, בקור מקפיא ובשק שינה רטוב. משרד הביטחון דחה אותו, אבל ביהמ"ש חשב אחרת
ועדת הערר שלפי חוק הנכים, היושבת בבית משפט השלום בחיפה, הורתה
לאחרונה למשרד הביטחון להכיר בלוחם לשעבר בפלס"ר נח"ל כנכה צה"ל - על כל התגמולים הכספיים והזכויות הנובעים מכך: חברי הוועדה קבעו כי התקף אפילפטי שחווה לאחר לילה נטול שינה בתנאי שטח קשים היה הגורם לפרוץ המחלה שממנה הוא סובל מאז.
בערעור שהגיש באמצעות עו"ד גיל קלופשטוק טען החייל שאין במשפחתו נטייה גנטית לאפילפסיה וכי הוא התגייס בריא עם פרופיל 97. הוא תיאר את תנאי הקור הקשים שלא אפשרו לו לעצום עין בלילה שלפני ההתקף. לגרסתו הוא ישן במבנה ללא דלת ועם גג מחורר שגשם דלף דרכו והרטיב את שק השינה שלו.
בספטמבר 2013, חודש לאחר ששוחרר עקב מצבו הרפואי, התבקש קצין התגמולים במשרד הביטחון להכיר בו כנכה צה"ל. לבקשתו צירף החייל חוות דעת של נוירולוג שאישר כי התקף אפליפטי שבו לקה לאחר לילה ללא שינה, והוביל אחריו להתקפים נוספים, נגרם עקב התנאים הקיצוניים ששררו באימון הלחימה שבו השתתף. אלא שנוירולוגית מטעם קצין התגמולים שללה את האבחנה הזו וקבעה כי החייל סובל ממחלה גנטית שאין בינה לבין השירות הצבאי כל קשר.
רפואה משפטית
משרד הביטחון על חייל עם פוסט טראומה: "מתחזה"
עו"ד יואב צח-וכס
קצין התגמולים, שהכיר בגשש לשעבר כנכה צה"ל עקב PSTD, חזר בו אחרי כמה שנים מהחלטתו. אבל החייל פנה לבית המשפט - וניצח
חברו לפלוגה אישר בעדותו את הדברים והדגיש שהיה זה לילה שאחרי אימון פיזי קשה, שבו הם נדרשו לישון בשיא הקור של שלהי דצמבר במבנים פתוחים שחדרו דרכם מי גשמים.
מהצד השני טענה עו"ד תמר שחף בשם קצין התגמולים שבהתאם לחוות דעתה של המומחית, התקף אפילפטי יחיד לא גורם למחלה אפילפטית מהסוג שבו לקה המערער. בנוסף הוכחשו התנאים הקשים שתיארו המערער וחברו. מפקד הפלוגה העיד כי האימון היה מתון וכל החיילים צוידו לקראת הלינה בדובון, גטקס, גופיה ארוכה ושקי שינה. לדבריו הוא עצמו ישן מצוין, אם כי אישר כי לא נכח במבנה בו שהה המערער.
אבל חברי הוועדה בראשות השופט אורי גולדקורן העדיפו את עדויות החייל וחברו על פני עדות המפקד, שלא היה לצד המערער בלילה הגורלי.
בהתאם לכך נקבע כי המערער "רעד מקור בתוך שק שינה רטוב", לא הצליח לישון בלילה שלפני ההתקף, וסבל מחוסר שינה עוד קודם לכן. חברי הוועדה הוסיפו ששני המומחים מסכימים כי חוסר בשינה עלול לגרום להתפרצות של התקף אפילפטי, אלא שהיו חלוקים לגבי משמעות ההתקף.
מכל מקום, חברי הוועדה החליטו שהם מעדיפים את חוות הדעת מטעם המערער. בפסק הדין נכתב כי "יש לפרש את חוק הנכים בצורה ליברלית וברוחב לב... במצב של 'תיקו' בין אסכולות רפואיות מבוססות... תועדף האסכולה המיטיבה עם המערער".
לפיכך הערעור התקבל והחלטת קצין התגמולים בוטלה. המערער הוכר כנכה צה"ל וזכה בהוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד של 7,000 שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ המערער: עו"ד גיל קלופשטוק
- ב"כ המשיב: עו"ד תמר שחף
מומלצים