צפו: הצילום האלטרנטיבי של נשות ההייטק "עם מרקל"
בעקבות סערת הצילום עם אנגלה מרקל, בו הופיעה קנצלרית גרמניה עם קהילת ההייטק - ללא נשים: עשרות נשים הגיעו לכיכר רבין כדי לצלם תמונה אלטרנטיבית במטרה לעורר את המודעות ו"לשים את הנשים בפרונט". אירועים דומים בהשתתפות נשים ישראליות התקיימו ביממה האחרונה במספר מוקדים ברחבי העולם. צפו בתוצאות
מוחות עם מרקל: כמאה נשים הגיעו הערב (ד') לכיכר רבין כדי לצלם תמונה אלטרנטיבית לתמונה שהופצה בשבוע שעבר על ידי משרד ראש הממשלה, בה נראתה קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, עם קהילת ההייטק בישראל - אך ללא נשים. תמונה שעוררה מחאה של נשים רבות בתעשיה. לאירוע הערב הגיעו נשים בולטות בתעשיית ההיטק כמו מנכל"ית פייסבוק עדי סופר תאני, ואחת מהבכירות בעולם ההיי טק הישראלי, ד"ר אורנה ברי.
אפרת פניגזון, סמנכל"ית השיווק בחברת אירובוטיקס ואחת ממארגנות היוזמה לתמונה האלטרנטיבית, סיפרה כי כשראתה את התמונה המקורית התעצבנה כמו כולם, ויחד עם חברותיה בארגון סופרסונה, וארגונים נוספים, החליטו "לקחת את הלימון ולעשות ממנו לימונדה".
"אני אישה אחת יחד עם עשרה גברים בהנהלה" היא אומרת. "אין ספק שלנשים הרבה יותר קשה להתקדם בענף הזה, והמטרה שלנו בתמונה הזאת היא קודם כל לייצר מודעות לזה שצריך לשים נשים בפרונט, לגרום לנשים עצמן להבין שהן צריכות לעזור אחת לשנייה, וכמובן לגרום לממשלה ולמדינה להבין שהם צריכים להוביל את זה".
אירועים דומים התקיימו ביממה האחרונה באופן מתואם על ידי נשים ישראליות בברלין, ניו יורק, טורנטו, לונדון וסיליקון ואלי. המארגנות מקוות שהמחאה תסוקר גם על ידי כלי תקשורת זרים וכך בסופו של דבר תגיע גם למרקל עצמה, בשאיפה לקידום פגישה נוספת עם הקאנצלרית, הפעם עם הנשים המובילות בהייטק הישראלי.
שבוע שעבר התקיים מפגש בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, וקנצלרית גרמניה, מרקל, בהשתתפות אנשי עסקים ישראלים וגרמנים במסגרת "שולחן עגול", בין השאר מתחום ההייטק.
במהלך המפגש, שהתקיים במוזיאון ישראל בירושלים, דווח כי מרקל העירה ש"יהיה נחמד אם בשנה הבאה תהיה כאן גם אישה". לאחר מכן הפיצה לשכת ראש הממשלה תמונות מהמפגש, בהן נראתה מרקל מוקפת בגברים בלבד.
הפרשה חוללה סערה של ממש בענק ההייטק והיזמות הישראלי. בענף קיים ייצוג-יתר בולט לגברים, בעיקר בתפקידים בכירים, והמוחים טענו כי האירוע בהשתתפות גברים בלבד גרם מבוכה למדינת ישראל.
מספר ארגוני קהילות יזמות וחדשנות, כולל גופים המקדמים יזמות נשית, פרסמו מכתב פומבי בעקבות הביקור, והביעו תרעומת על כך שלא הוזמנה אף אישה למפגש. "בישראל של סוף 2018 לשמחתנו מצויות שפע נשים ראויות ומוכשרות, נשים אשר מובילות חברות ומיזמים בתחומי החדשנות, בעלות הישגים פנומנליים ויכולות מזהירות לעתיד בתחומי היזמות הטכנולוגית בפרט והיזמות בכלל".
לאחר מכן התארגנה כאמור היוזמה לצילום "מתקן" אלטרנטיבי, בה השתתפו נשים וגברים מקהילת היזמות וההייטק. "מטרת האירוע היא תיקון העיוות שנוצר במפגש ובתמונות עם הקאנצלרית ויצירת תמונה אלטרנטיבית המסמלת אחדות של תומכי שוויון משני המינים", מסרו המארגנים.
קהילות היזמות שהובילו את מכתב המחאה ואת האירוע הן: WMN, "דירקטוריות מובילות שינוי", Supersonas, ICON, Weact, OkkaOkka , MaManhattan "יזמיות","פרלמנט 51", Blogging Group ו-Internet of Sound.
ממשרד החוץ נמסר בתגובה למחאה: "השולחן העגול היה חלק מסדרת אירועים שאורגנו בשיתוף מספר גופים ובהם מכון היצוא, רשות החדשנות, משרד החוץ ומשרד ראש הממשלה. החברות שהוזמנו, חברות מובילות בחדשנות מישראל ומגרמניה המקיימות פעילות עסקית בגרמניה ובישראל, הן שבחרו ושלחו את נציגיהן.
"במהלך ההכנות לא אותר ליקוי היעדרן של נשים בקרב הנציגים. אנו מצרים על כך ומחויבים לפעול כמיטב יכולתנו יחד עם כלל השותפים להימנעות מקרים כאלה בעתיד ולהבטיח ייצוג הולם של נשים. נציין כי הן בתערוכה והן בארועים נוספים לפני ואחרי ואחרי הארוע המדובר השתתפו אנשי ונשות עסקים".
סייע בהכנת הכתבה: שגיא כהן