שתף קטע נבחר
 

מחפשים יתרון בשוק העבודה? טיפים למתחילים ללמוד

רוב הצעירים בישראל לומדים באקדמיה וחלקם הגדול עושה זאת כדי להשיג עבודה. אילו דברים כדאי לקחת בחשבון כשבוחרים מה ללמוד ואיך דואגים שהתואר יהווה יתרון לשוק שמחכה בחוץ?

בשיתוף Alljobs

 

ישראל של 2018 היא מדינה גדושת תארים והגישה בה אומרת ש"חייבים תואר". מדוע? כי תואר אומר עלינו משהו, מספק לנו תחושת ערך עצמי ולפי התפיסה הרווחת – גם פותח עבורנו דלתות בעולם התעסוקה.

 

אבל האם במבנה הנוכחי של שוק התעסוקה תואר באמת הכרחי בשביל למצוא עבודה? איך אפשר להבטיח שאנחנו לא "מבזבזים" זמן וכסף – ומגיעים לקו הסיום ללא שום יתרון על אחרים?

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הנה 2 דברים שכדאי לקחת בחשבון לקראת פתיחת שנת הלימודים החדשה:

 

להסתכל על העתיד הרחוק ולא על הקרוב

המצב בשוק התעסוקה הנוכחי מלמד אותנו שהמסלול המקובל ("קודם תואר ואז עבודה") אינו נכון לכל האנשים, ואינו נכון לכל מקצוע. ולכן, חשוב מאוד לא להירשם לתואר מתוך אינרציה, אלא לעצור ולבחון לעומק את הדברים.

 

השלב הראשון הוא לחשוב קדימה. אבל לא צעד אחד, אלא שניים. אל תשאלו את עצמכם – מה אני רוצה ללמוד, אלא במה אני רוצה לעסוק. מה המקצוע שבו אני רוצה לעבוד? ברגע שיודעים באיזה ענף רוצים להשתלב, אפשר ליצור את ההבחנה ולראות אם הוא מחייב תואר אקדמי, או שהוא מאפשר להסתפק בהכשרה מקצועית שנותנת את הידע והכישורים הדרושים.

 

נכון, יש מקצועות שעבורם האקדמיה היא תחנת חובה (למשל 7 שנים עבור רופאים, 4 שנות לימודים כדי להפוך למהנדס) אבל לצדם יש לא מעט תפקידים שעבורם מספיק קורס מקצועי ממוקד שמאפשר להכניס רגל לתחם ולהתחיל לצבור ניסיון (עיצוב, גרפי, מידענות, אימון כושר, תיווך נדל"ן, שיווק באינטרנט, קידום אתרים, טיפול אלטרנטיבי ועוד).

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אגב, כל זה לא אומר שצריך לזרוק לפח את ההשכלה האקדמית, אלא פשוט לפעול באופן מחושב ולא אוטומטי. להבין קודם כל מה הכיוון שהתעסוקתי שמעניין אותנו, לראות איזו הכשרה והשכלה הוא דורש – ורק אם צריך ומתאים - להתחייב לתואר אקדמי. בחלק מהמקרים אפשר גם להתחיל מקורס מקצועי ופרקטי, שיסייע לבדוק את ההתאמה שלכם למקצוע, ורק אז לצלול לתואר ארוך ושלם.

  

קודם לעבוד, ואז ללמוד

פעם האמינו שצעירים יכולים להרשות לעצמם להקדיש זמן רב לחיפוש עצמי ארוך וממושך ("זה הגיל!"). היום, מבינים שזו פריבילגיה שקשה לעמוד בה וההמלצה היא לעבור לחשיבה פרקטית וממוקדת מטרה.

 

הגישה הזו אומרת שלפעמים הדרך הנכונה לקריירה מוצלחת, היא להתחיל לאו דווקא בלימודים – אלא בקריירה. הכוונה היא להפוך את הסדר המקובל: במקום ללכת ללמוד ואז לחפש עבודה, להתחיל לעבוד ואז לחפש לימודים מתאימים, כאשר אנחנו כבר בטוחים לגבי הבחירה המקצועית שלנו.

 

הרעיון הוא להתחיל עבודה ברמה בסיסית ופשוטה יחסית (בתחומים רבים, יש כל מיני רמות של מומחיות ואפשר להתנסות בשכבה הנמוכה ובתפקידים התחלתיים) ורק אז לקפוץ למים העמוקים.

 

למהלך כזה יש לזה כמה יתרונות: באופן הזה אנחנו יכולים "להרגיש" אם התחום והמקצוע הזה מתאימים לנו, והיפוך הסדר עוזר לנו לצבור ניסיון מעשי בשוק התעסוקה, אשר יעזור לנו להשיג עבודה לא פחות מתואר אקדמי.

 

נכון, התחלה כזו יכולה להניב שכר נמוך יותר מזה של בוגר תואר, אך בשוק שבו נהוג להסתכל על מה אדם עשה בפועל, על ההיסטוריה התעסוקתית שלו, הערך של ניסיון מעשי גבוה מאוד.

 

טיפ נוסף בהקשר הזה הוא לא לחכות עד סוף התואר כדי להתחיל לעבוד במקצוע שלכם. במהלך התואר סטודנטים נוטים לעבוד בעבודות "סטודנטיאליות", שמאפשרות להם גמישות ונוחות. אבל זו מלכודת דבש כיוון שהמשרות האלו לא קשורות לתחום עיסוקם, מתוגמלות נמוך, ולא מקדמות את הקריירה שלהם.

 

בגלל הבחירה הזו, הם ממשיכים להגיע למשמרות עבודה בבתי הקפה ורשתות האופנה, גם כשכבר יש להם תואר ביד, ולא למצות את פוטנציאל ההשתכרות או את הייעוד המקצועי שלהם. מהסיבה הזו מומלץ לנסות, כבר במהלך הלימודים, למצוא עבודות (זוטרות) בתחום שלכם ולא להשאיר את צבירת הניסיון ליום שאחרי הלימודים. סטודנטים ממילא צריכים להתפרנס אז מדוע שלא ירוויחו משכורת ועל הדרך גם קצת ניסיון?

 

הכותבת היא מנהלת התוכן והמחקר של אתר AllJobs

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים