העירייה שללה הנחה בארנונה בשל פחות מ-1% נכות
תושב הרצליה בעל 89.06% נכות ביקש הנחה לפי תקנות ביטוח לאומי. העירייה התעקשה שהחוק קובע 90%, וננזפה על ידי בית המשפט
ב-1999 הכיר ביטוח לאומי באחוזי נכות קבועים של 89.06% לעותר. בתקופה שבה היה תושב הוד השרון הוא נהנה מהנחה בארנונה אבל כשעבר להרצליה דחתה העירייה את בקשתו משום שהוא לא עומד ברף של 90% נכות כנדרש לפי התקנות.
בעתירה שהגיש נגד החלטה זו הוא הפנה לתקנות הביטוח הלאומי הקובעות כי כאשר אחוזי הנכות כוללים שבר אחרי השלם יש לעגל אותם כלפי מעלה. בהתאם, יש לראות בו כמי שנקבעו לו 90% נכות לצורך קבלת ההנחה.
מנגד טענה העירייה שהיא לא מוסמכת לשנות את אחוזי הנכות שקבע ביטוח לאומי והיא סבורה כי את ההנחות יש להעניק במשורה – רק למי שעומד בקריטריונים המפורשים.
כשהשופט חגי ברנר ביקש מהעירייה לשקול שוב את עמדתה היא הודיעה כי אינה מוכנה לשנותה.
לפיכך קיבל השופט את העתירה וכתב: "שלא כנטען על ידי העירייה, העותר איננו מבקש ממנה לתקן את אחוזי הנכות הרפואית שלו ולהעמידם על שיעור של 90%, דבר שאיננו בגדר סמכותה. כל בקשתו היא שהעירייה תזכה אותו בהנחה מארנונה, משום שעל פי הדין יש לראותו כמי שסובל מנכות רפואית בשיעור של 90%".
בפסק הדין צוין כי תקנות הביטוח הלאומי בנושא מפורשות, והן מטילות חובה לעגל אחוזי נכות עם שבר עשרוני כלפי מעלה. "החלטתה של העירייה למנוע ממנו את ההנחה בארנונה היא בלתי סבירה בעליל", נכתב.
למעשה, השופט ברנר לא הצליח להבין כיצד העירייה – שמקבלת ייעוץ משפטי שוטף – התעקשה על עמדה שאינה משתלבת עם פרשנות סבירה והרמונית של דיני המדינה.
לפיכך חויבה עיריית הרצליה להעניק לעותר הנחה בארנונה ולשלם לו הוצאות משפט של 15 אלף שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- העותר ייצג את עצמו
- ב"כ העירייה: עו"ד שלומית סלע
- עו"ד עמירם אילון עוסק בתחום המקרקעין והארנונה
- הכותב לא ייצג בתיק