ילדים סירבו לצוואת האב לשלם 210 אלף שקל לזוגתו
המנוח ביקש שאחרי מותו יעבירו בניו את הסכום לבת הזוג שלו. אחרי שלא עשו זאת היא פנתה לבית המשפט. מדוע נדחתה התביעה שלה?
בית המשפט למשפחה בראשל"צ הכריע לאחרונה
במחלוקת על פרשנות צוואה שהותיר אחריו מנוח שהלך לעולמו לפני כארבע שנים: בעוד שבת זוגו טענה כי הוא ציווה על שלושת ילדיו לשלם לה 210 אלף שקל, התעקשו הבנים שמדובר בבקשה שאביהם הותיר לשיקול דעתם. השופטת ורדה בן שחר קיבלה את עמדת הילדים.
בת הזוג אמנם קיבלה מהבנים את השכר החודשי בשנת האבל אך לאחר מכן הם סירבו לשלם לה עוד, ולפני כשנתיים היא הגישה נגדם תביעה שבה טענה כי המנוח ציווה לה את הכספים ויש לקיים את הוראתו.
ב-2014 הלך האב לעולמו והותיר צוואה שבה הוריש את כספו וכלי הרכב שלו לזוגתו, ולבניו הוריש מגרש. בסעיף שהצית את המחלוקת הוא ביקש המנוח מילדיו לשלם לזוגתו 4,000 שקל לחודש בשנת האבל, ובתומה עוד 210 אלף שקל. זאת, מבלי לציין מהיכן הכספים הללו אמורים להגיע.
דיני משפחה
האישה הפסידה: הירושה שקיבלה שייכת גם לגרוש
עו"ד תמר (פיו) סוטיל
הדירה המשותפת לבני הזוג נרכשה בין היתר בעזרת כספי ירושה של האישה. כשהתגרשו היא ביקשה לקבל את חלקו, אבל בית המשפט חשב אחרת
מנגד טענו הבנים שבסעיף המדובר אביהם לא נקט לשון ציווי אלא ביקש מהם לשלם את הכספים מתוך תקווה שיכבדו את רצונו. לדבריהם, מאחר שלא נותרו עוד כספים מלבד חלוקת הרכוש הברורה, הרי שכוונת אביהם הייתה כי הכספים יצאו מכיסם. אלא שחוק הירושה מורה על ביטול הוראה שתלויה ברצונו הטוב של אדם אחר מלבד המצווה.
ואכן, השופטת ורדה בן שחר הסכימה כי לו הייתה ההוראה בגדר ציווי - הרי שלפי חוק הירושה היא בטלה. אלא שבכל מקרה לטעמה מדובר בבקשה בלבד. היא ציינה כי מהצוואה עלה שהמנוח הקפיד על לשונה, וכאשר ציווה, הוריש או דרש שייעשה כרצונו - ניסח זאת בהתאם. לעומת זאת, בסעיף העוסק בתשלום הכספים לזוגתו הוא נקט לשון בקשה: "אני מבקש מילדיי".
בנוסף, המנוח לא ציין מאילו מקורות ישלמו בניו את הכספים האמורים, ומכאן שהוא ביקש מהם להשתמש בכספם הפרטי.
חיזוק למסקנה זו נמצא גם בעדות אחותו של המנוח, שסיפרה שהוא גילה לה על הבקשה והיא הזהירה אותו שילדיו לא יכבדו אותה עקב היחסים הרעועים בינם לבין זוגתו.
"המסקנה העולה מהעדויות שנשמעו... היא שהלשון שבה נקט המנוח בסעיף 7 לצוואה היא לשון של בקשה ולא ציווי", כתבה השופטת בן שחר, והוסיפה כי המנוח יכול היה לקוות שבניו יכבדו את רצונו אבל הוא לא יכול היה לצוות עליהם לעשות דבר שאינם מעוניינים בו.
לפיכך, התביעה נדחתה ובת הזוג של האב המנוח חויבה בהוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד של 15 אלף שקל.
- לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- ב"כ התובעת: עו"ד אריק שמונוב
- ב"כ הנתבעים: עו"ד ד"ר חיים שטנגר
- עו"ד אורי צפת עוסק בירושות וצוואות
- הכותב לא ייצג בתיק
מומלצים