אב מאחד מיישובי הדרום שבהם אין לימודים: "הבוס דרש שאגיע לעבודה"
לפי החוק, למעסיקים אסור לפטר או לפגוע בעובדים שהם הורים לילדים מתחת לגיל 14 ולא הגיעו לעבודה ביישובים שבהם בוטלו הלימודים, אם לא מצאו סידור לילדים. אב לילדים קטנים מאחד מיישובי הדרום טוען כי התשובה שקיבל מהבוס הייתה: "שאשתך תישאר בבית"
המצב הקשה של תושבי הדרום אינו מסתכם בהתמודדות עם הטילים והאזעקות. מתברר כי הורים לילדים שגרים ביישובים הרבים שבהם בוטלו הלימודים לפי הנחיות פיקוד העורף צריכים להתמודד גם עם מעסיקים שלא ממש מעניין אותם המצב.
עובדים תחת אש: זכויות וחובות במצבי חירום
מה עושים באזעקה? איך בוחרים היכן להסתתר? הנחיות פיקוד העורף
ד', אב לילדים קטנים מאחד מיישובי הדרום שבהם לא התקיימו לימודים, שביקש לא לחשוף את שמו ואת מקום עבודתו, מספר כי על אף שהבהיר לבוס שלו כי הוא היחיד שיכול להישאר עם הילדים, התשובה שקיבל הייתה שידאג לכך שאשתו תישאר בבית במקומו, וכי עליו להגיע לעבודה.
אף שהחוק עומד לצידם של הורים הנמצאים במצב דומה, ולכאורה מונע מהמעסיק לפטר אותם, ישנם סיכויים גבוהים שבמקרה כזה עבודתם באותו מקום עבודה תסתיים, ולא בטוח שימצאו נחמה גם אם יתבעו בבית משפט ויזכו בפיצויים.
מה בדיוק אומר החוק? לפי עורכי הדין של אתר כל זכות, "אסור לפטר עובד במצב שבו הוא לא יכול להגיע לעבודה בשל הוראות לפי חוק ההתגוננות האזרחית או בעת הכרזה על מצב מיוחד בעורף". בנוסף, אם מדובר בהורים, ומוסד החינוך שבו לומדים הילדים נסגר בשל הוראה של פיקוד העורף, אסור לפטר אותם אם מתקיים אחד מהתנאים הבאים:
העובד הוא הורה עצמאי (הורה יחיד) או שהילד מצוי בחזקתו הבלעדית.
בן הזוג של העובד אינו נעדר מעבודתו או שאינו יכול להשגיח על הילד.
במקום העבודה של העובד או של בן זוגו לא נמצא סידור הולם להשגחה על הילד.
הזכאות להורה לילד תקפה במקרים הבאים: ילד שגילו עד 14 שנים, וילד עד גיל 21 עם צרכים מיוחדים, אשר נזקק לחינוך מיוחד.
ככלל, אם עובד מנוע מלהגיע למקום העבודה בשל הנחיות פיקוד העורף, הוא זכאי לתשלום שכרו. ניסיון העבר מלמד שנעשים הסדרים מיוחדים במשק לצורך פיצוי עובדים ומעסיקים, וגם הפעם הודיעה רשות המסים כי בעקבות האירועים בעוטף עזה סיכמו שר האוצר משה כחלון ומנהל רשות המסים ערן יעקב על התקנת תקנות שתוקפן יהיה מ-1 במאי ועד 31 דצמבר, ואשר ייתנו מענה להפסד ימי עבודה להורים שנשארו בביתם לנוכח הנחיית פיקוד העורף שלא לפתוח את מוסדות החינוך, בטווח של עד 40 ק"מ מרצועת עזה.
היעדרות של עובד באחת מנסיבות אלה לא תפגע ברציפות תקופת ההעסקה של העובד/ת, וגם לא בזכויות שתלויות בוותק. פיטורים בגין היעדרות בשל מצב ביטחוני עשויים להוות עבירה פלילית, ובית הדין לעבודה מוסמך לבטל את הפיטורים ולהשית פיצויים ללא הוכחת נזק. עובדים מעוטי הכנסה שפוטרו שלא כדין יכולים לבקש ייעוץ וייצוג משפטי חינם ממשרד המשפטים.
חשוב לציין שכללים אלה לא חלים על עובדים במפעלים חיוניים (עובדים בגופי הצלה, תשתיות שונות, מפעלי מזון שונים ועוד). את הנחיות משרד העבודה והרווחה בנוגע להגדרת מפעלים חיוניים ניתן למצוא כאן.
היעדרות של עובד שלא הגיע לעבודה מכיוון שהוא מפחד מהמצב הביטחוני, אך אין מניעה אחרת מבחינת הנחיות פיקוד העורף, היא היעדרות שאינה מורשית, כלומר העובד לא זכאי לשכר, והוא חשוף גם לפיטורים.